אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בהפרת הסכם גירושין שאושר בפניו בעבר

לבית הדין הרבני יש סמכות לדון בהפרת הסכם גירושין שאושר בפניו בעבר

מאת: עו"ד הילה כהן שלמה | תאריך פרסום : 04/03/2022 18:14:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: charlesdeluvio, Unsplash

הסכם גירושין בין בני זוג קיבל אישור פורמלי בבית הדין הרבני. לאחר מכן האב פנה לבית הדין וטען שהאם מסכלת את זמני השהות. האם התנגדה לסמכות אך בית הדין הרבני הגדול קבע כי יש סמכות מכוח פקודת בזיון בית המשפט

בית הדין הרבני הגדול הכריע לאחרונה בשאלה האם לבית דין רבני אזורי סמכות לאכוף הסכם גירושין שאושר בבית הדין בהליך פורמלי וללא דיון לגופו של עניין. המחלוקת התעוררה בין בני זוג גרושים, הורים לשניים, ונגעה לבקשה שהגיש האב לבית הדין הרבני האזורי בה טען כי האם מפרה את הסדרי השהות שנקבעו בהסכם גירושין שבית הדין אישר ונתן לו תוקף של פסק דין. הדיינים דחו  את טענת האם כי אין סמכות לבית הדין וגם ערעור שהגישה בנושא נדחה. 

בני הזוג נישאו ב-2004 ונולדו להם שני ילדים שעדיין קטינים. יחסיהם עלו על שרטון ובאוקטובר 2018 הם הגישו לבית הדין הרבני בירושלים בקשה משותפת לאישור הסכם גירושין שעליו חתמו ועסק בענייני הרכוש, מזונות, קביעת המשמורת אצל האם והסדרי שהות אצל האב. בית הדין אישר את ההסכם ונתן לו תוקף של פסק דין באותו יום, והגט סודר בחודש שלאחר מכן.

לאחר מכן התפרצה אצל האב מחלת הסכיזופרניה ומצבו הנפשי התדרדר. בשלב מסוים האם הגישה בקשה לצו הגנה בבית המשפט למשפחה בה העלתה טענות בנוגע למסוכנות האב כלפי הילדים.

במרץ 2020 הגיש האב בקשה דחופה לבית הדין הרבני בירושלים שבה טען שהאם מפרה את הסדרי השהות ומסכלת את הקשר שלו עם הקטינים. בהמשך הוגשה בקשה לאפשר מפגשים בין הילדים לבין הורי האב, בשל אשפוזו בבית חולים פסיכיאטרי.

האם טענה כי לבית הדין אין סמכות לדון בעניין הקטינים והסדרי השהות, והסמכות נתונה לבית המשפט למשפחה, שכבר נתן החלטות בעניין הילדים במסגרת הבקשה לצו הגנה.

באוקטובר 2020 הוציא בית הדין החלטה שלפיה יש לו סמכות לאכוף את הסכם הגירושין.

על החלטה זו הגישה האם ערעור. לטענת האם, מרגע שניתן תוקף של פסק דין להסכם הגירושין עברה מן העולם הסמכות המקורית לדון בעניינים המוסדרים בו. היא הדגישה כי מאחר שבית הדין אישר את ההסכם ללא דיון לגופו, הוא לא קנה סמכות נמשכת בנושא הסדרי השהות.

סמכות מהמחוקק

הדיינים הרב שלמה שפירא, הרב ציון לוז-אילוז והרב דניאל אדרי דחו את הערעור. הם ציינו כי אמנם בית המשפט העליון קבע כי ערכאה שאישרה הסכם בין בני זוג כפסק דין אינה רוכשת סמכות נמשכת בנוגע לפרשנות ההסכם או אכיפתו.

עם זאת לדבריהם, בית הדין הרבני עדיין מוסמך להביא למימוש פסק הדין שאישר את הסכם הגירושין, גם במקרים שלגביהם אין לו סמכות נמשכת. זאת מכוח סמכות הערכאה השופטת שנתנה את פסק הדין לדאוג לאכיפתו וליישומו. הדיינים ציינו שהמחוקק הסמיך את בית הדין הרבני להביא ליישומו של פסק דין לאחר שזה ניתן בהתאם לפקודת בזיון בית המשפט.

לקביעתם, במקרה זה הסכם הגירושין כלל כמה וכמה סעיפים המסדירים את הסדרי השהות של הילדים עם האב. לכן, מסמכותו של בית הדין להביא ליישום הוראות ההסכם בדבר מפגשי הילדים עם אביהם. עם זאת, לבית הדין אין סמכות בנוגע למפגשים עם הורי האב אלא בהסכמת כל הצדדים הנוגעים בדבר, שכן הנושא לא הוסדר בהסכם.

האם חויבה בהוצאות בסך 5,000 שקל.

  • ב"כ המערערת: עו"ד אברהם ברזל, עו"ד אליהו שוורץ
  • ב"כ המשיב: עו"ד צבי גלר
עו"ד הילה כהן שלמה עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ