אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> ביה"ד: "חובות שלא נוצרו בפשיעה או הברחת כספים הם משותפים"

ביה"ד: "חובות שלא נוצרו בפשיעה או הברחת כספים הם משותפים"

מאת: עו"ד אורי דון יחייא | תאריך פרסום : 23/02/2022 13:47:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אורי דון יחייא (אילוסטרציה חיצונית: engin akyurt,Unsplash)

בקשה של אישה לחייב את האיש בחצי מהחובות שלה לבנקים נדחתה בבית הדין הרבני לאחר שלא הוכיחה על מה הוצאו הכספים. דייני ערכאת הערעור התערבו

בית הדין הרבני הגדול קיבל לאחרונה ערעור שהגישה אישה על פסק דין שקבע כי היא תישא לבדה בחובות לבנקים שלא ברור מה מקורם. בפסק הדין הודגש כי מדובר באישה שנשאה לבדה בעול הפרנסה כשעבדה בשלוש עבודות, בעוד הבעל לא עבד תקופות ארוכות. הדיינים החזירו את התיק לבית הדין האזורי וכתבו כי לא יעלה על הדעת שהבעל יזכה בזכויות ולא יישא בחובות.

הצדדים, ילידי ברית המועצות, נישאו כדת משה וישראל בנישואין פרטיים ב-1996. הנישואים נרשמו באפריל 2013 לאחר שאושרו בבית הדין הרבני.

לשניהם מדובר בנישואים שניים, ולכל אחד מהם ילדים מנישואיו הראשונים. הם הביאו לעולם בת משותפת, שנישאה ב-2015.

עד שנת 2010 בני הזוג עבדו בישיבה אך לאחר מכן האישה לבדה נשאה בעול פרנסת הבית ועבדה לצורך כך בשלוש עבודות. הבעל לא עבד שנים רבות עקב מצבו הרפואי והנפשי.

ב-2004 קנו בני הזוג דירה ושיפצו אותה באמצעות כספים שצברו והלוואות שנלקחו מבנקים ומגמ"חים שונים.

ב-2017 הם נפרדו ועברו לגור בחדרים שונים בדירה, וב-2018 האישה עזבה את הבית והגישה תביעת גירושין שאליה כרכה את ענייני הרכוש. הרקע לתביעה היה העול והעומס שהוטל עליה בשל חוסר תפקודו של הבעל. בסופו של דבר השניים התגרשו בהסכם שנחתם באפריל 2021.

בית הדין מינה אקטואר לצורך איזון המשאבים, בעיקר קרנות וזכויות הרשומות על שם האישה. במסגרת ההליך דחה בית הדין בקשה מצד האישה לחייב את האיש בחצי מהחובות שהיא חבה לבנקים. הוא נימק את קביעתו בכך שהאישה לא הוכיחה שהחובות הם חובות משותפים או כי שימשו לשיפוץ והרחבת הדירה.  

בערעור טענה האישה כי מקור החובות בהלוואות שטרם נפרעו במועד הקרע, וכי הכספים נלקחו כדי להרחיב ולשפץ את הדירה המשותפת וכן לצורך חתונת הבת.

נשאה בעול הבית

הדיין הרב שלמה שפירא ציין כי מסמכים שצירפה האישה במסגרת הערעור שופכים יותר אור על עניין ההלוואות וניכר כי מדובר ב"גלגול" של חובות קודמים.  

הדיין הדגיש כי עצם קביעת בית הדין האזורי כי על האישה להוכיח שאותן הלוואות הוצאו לצורך הרחבת הדירה אינה ברורה לגמרי, שכן אף אם הכספים הוצאו לצורכי הבית בצורה אחרת יש מקום לקבוע כי הם משותפים.

הוא ציין כי על הצדדים חל חוק יחסי ממון שלפיו יש צורך לקזז מהנכסים המשותפים את החובות, ואין זה משנה אם מדובר בחובות שנוצרו לצורך השבחת דירות, מהוצאות שוטפות או מכל סיבה אחרת.

"לא יעלה על הדעת שהבעל יזכה בזכויות ולא יישא בחובות", כתב הדיין והדגיש כי ככלל כל עוד לא הוכח שהחובות נוצרו בפשיעה או לצורך הברחת כספים, שני בני הזוג יישאו בהם, והדבר צריך להיבחן על ידי אקטואר.

בסופו של דבר התיק הוחזר לבית הדין האזורי כדי שיבדוק את איזון החובות והמשאבים. הדיין הדגיש שעל בית הדין להתחשב בכך שהאישה נשאה לבדה בעול הבית כשהבעל אינו מפרנס, ובנסיבות אלה, על פי דין תורה, הבעל אינו זוכה במעשה ידיה.

הרבנים ציון לוז-אילוז ואליעזר איגרא הצטרפו למסקנה.

  • ב"כ המערערת: עו"ד אלי שרשבסקי
  • ב"כ המשיב: טו"ר אלעד זמיר
עו"ד אורי דון יחייא עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ