היועמ"ש ביקש מביהמ"ש למשפחה בקרית גת להעביר את התינוק מהמשפחה הזמנית המגדלת אותו, למשפחת קבע שאמורה לאמץ אותו. אמו של הפעוט ביקשה שיועבר לסבתא. השופטת פאני גילת-כהן קבעה כי טובת התינוק להישאר בינתיים עם המשפחה הזמנית.
בפברואר 2016 פנה ב"כ היועץ המשפטי לממשלה לבית המשפט לענייני משפחה. הוא הסביר כי פנייתו היא בעבור תינוק בן כ-11 חודשים, שנכון להגשת הבקשה נמצא ב"משפחת קלט". משפחת קלט היא משפחה זמנית המטפלת בתינוק עד שיוכרע גורלו – האם יוחזר לבית אמו או יועבר לבית סבתו, כבקשת האם הביולוגית, או האם יועבר כבר עכשיו למשפחת אומנה קבועה שיועדה לו, כבקשת היועמ"ש.
לייעוץ בתחום
פנו ל- עורך דין דיני משפחה
היועמ"ש סיפר כי התינוק נולד עם זיהום במי השפיר, ולאחר בדיקת דם התברר כי אמו נטלה במהלך ההיריון כדורי שינה ללא מרשם רופא. התינוק הועבר לאחריותה של משפחת הקלט, ובינתיים עבר אשפוזים וניתוחים לטפל במחלת מעיים מסוג "הרישפרג" שאובחנה אצלו.
היועמ"ש טען כי ככל שהתינוק יעבור מוקדם יותר למשפחה שאמורה לגדל אותו גם בעתיד, כך יהיה לו טוב יותר. בכל מצב, לטענתו לתינוק אין עתיד אצל האם הביולוגית, שכבר השאירה את בתה הבכורה לגדול אצל אמה, ואף לא אצל האב, שנמצא במאסר.
דעתה של האם הביולוגית הייתה הפכפכה, אולם לבסוף היא התנגדה נחרצות להעברת התינוק למשפחת אומנה. היא טענה כי היועמ"ש כלל לא הגיש בקשה להכריז על התינוק כבר אימוץ, כך שהוא מקדים את המאוחר.
מה גם שהיא מוכנה לעבור כל הליך טיפולי ובדיקת מסוגלות הורית, לשוב למעגל העבודה והכל כדי להשיב את התינוק אליה או לכל הפחות אל אמא שלה.
מינימום מעברים
השופטת פאני גילת-כהן הסבירה כי רק במקרים חריגים תאושר בקשה להעביר תינוק למשפחת האומנה הקבועה שאמורה לאמצו, מבלי שהוא יוכרז קודם כבר אימוץ, וזאת כדי למנוע נזק לילד. מקרה זה, קבעה השופטת, לא נכנס בחריגים.
אמנם התינוק סובל ממחלה הדורשת טיפול קבוע, אולם הוא כבר מתחיל להחלים ממנה. את כל תקופת הניתוחים וההתאוששות הוא עבר במשפחת הקלט, לכן יכול להמשיך את תהליך ההחלמה אצלה.
השופטת הסכימה כי טובת הילד היא לשהות כמה שיותר זמן עם המשפחה שעמה הוא אמור בסופו של דבר לבלות את שארית חייו, אולם במקרה זה עוד לא נקבעה מסוגלותה או אי מסוגלותה ההורית של אמו הביולוגית.
מדובר בדיני נפשות, הסבירה השופטת גילת-כהן, ובמקום שאפילו לא הוגשה בקשה להכרזה על התינוק כבר אימוץ – אין מקום לרתום את העגלה לפני הסוסים.
לדעת השופטת, הצעד של העברת התינוק כבר בשלב הזה למשפחה שאמורה לאמץ אותו, אף על פי שבאותו הזמן אמו הביולוגית מתנגדת להליך, עלול להפוך למהלך בלתי הפיך. מדובר בצעד משמעותי והרה גורל לכל המעורבים – בראש ובראשונה לתינוק – הסבירה השופטת.
לאור האמור דחתה השופטת את בקשת היועמ"ש וקבעה כי לא ניתן להורות על מסירת התינוק למשפחה שמתכוונת לאמץ אותו לפני שהוכרז כבר אימוץ.
השופטת הייתה מודעת להתנהלותה הקלוקלת של האם הביולוגית, אך הבהירה כי הנזק שעלול להיגרם לקטין אם יועבר למשפחת האומנה ולבסוף ייקבע כי הוא יכול לשוב לגידול אמו הביולוגית, הוא העומד בראש מעייניה, כשהשאיפה היא שהתינוק יחווה מינימום מעברים.
- ב"כ המבקש: ב"כ במשרד הרווחה והשירותים החברתיים
- ב"כ המשיבה: עו"ד רותם גליקסברג
* עורכת דין ירדנה בן שלום, ממשרד עוה"ד אבי עייש וירדנה בן שלום, עוסקת בדיני משפחה
** הכותבת לא ייצגה בתיק
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את גט לויר
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.