תושבי העוטף שניצלו מהתופת ופונו לאילת נתקלו בבעיות עם הסדרי השהות. "בלתי סביר שהמדינה לא מאפשרת לילדי המפונים מגורים ראויים עם הוריהם", כתבה השופטת
ביקורת נוקבת כלפי מנהלת המפונים "תקומה", שהוקמה בעקבות טבח ה-7 באוקטובר, נשמעה לאחרונה בבית המשפט למשפחה בבאר שבע. הורים פרודים לשני ילדים מהעוטף ששרדו את הטבח ופונו לאילת, קיבלו חדר משפחתי אחד במלון כך שהילדים מתגוררים בחדר כל הזמן וההורים נאלצים לבצע ביניהם רוטציה. סגנית הנשיא רותם קודלר עיאש קראה למדינה להתעשת ולאפשר לילדי המפונים שהוריהם פרודים פתרונות מגורים מותאמים.
ביוני האחרון פרץ משבר בין הצדדים, הורים לבני 11 ו-8, והם נפרדו. אלא שיממה בלבד לפני הדיון הראשון בבית המשפט למשפחה אירע טבח השבת השחורה, ממנו יצאו בני המשפחה בחיים. בהמשך הם פונו לאילת, כאשר למשפחה הקרועה הוקצה חדר משפחתי בבית מלון אחד, וחדר קטן שאינו מספיק למשפחה במלון אחר. בנסיבות אלה נקבע כי המשפחה תקיים הסדר "נסטינג", כלומר שהילדים יישארו קבוע בחדר המשפחתי וכל אחד מההורים יגיע לשהות עימם לסירוגין.
ואולם במציאות החדשה והכאוטית שנכפתה על פליטי התופת, התברר כי מדובר במשימה לא קלה והדבר הוביל למספר אירועים לא נעימים. באחת הפעמים האב עזב את החדר המשפחתי כדי שהאם תחליף אותו כפי שנקבע, אלא שאז, כשהיא הגיעה לחדר, אנשי הביטחון של המלון באו ודרשו ממנה ומילדיה לעזוב בגלל שהחדר לא רשום על שמה – דבר שגרם להתגברות הפאניקה וחוסר הוודאות שאפף את בני המשפחה גם ככה בתקופה זו.
בשלב מסוים החליטו ההורים לערב את בית המשפט, ופנו אליו בבקשה להסדיר את נושא מגורי הילדים, חלוקת זמני השהות, שימוש במענקים המיועדים למפונים ועוד. בעניין המגורים ולנוכח הקשיים שחוו שם, הם ציינו שיש ביניהם הסכמה לעזוב את אילת בהקדם האפשרי.
לילדי מפונים פרודים מגיע יותר
השופטת קודלר עיאש קבעה כי לנוכח הסכמת הצדדים הם יעזבו את אילת תוך חמישה ימים ויעברו, לעת עתה, למלון מפונים בתל אביב, ממנו תהיה להם גישה נוחה לאיתור מקום מגורים חלופי.
בהקשר לכך הטיחה השופטת ביקורת נוקבת במנהלת המפונים, על חוסר דאגתה להסדרי מגורים נאותים עבור משפחות של פרודים או גרושים. "יש לאפשר פתרונות עבור משפחות שבהם הילדים צריכים לעבור מחלקו האחד של התא המשפחתי לחלק האחר, תוך שיש להבטיח אפשרות והזדמנות לשני ההורים למגורים בחדר משפחה במלונות המפונים. בלתי סביר להתעלם מחובת מדינת ישראל לאפשר לילדי המפונים מגורים ראויים אצל כל אחד מהוריהם", כתבה.
השופטת הוסיפה ש"יש חשיבות גבוהה לאפשר לילדים להורים גרושים או פרודים קשר תקין עם שני הוריהם, וכאשר המשפחה מקבלת רק חדר משפחתי אחד הדבר עלול לגרוע מזכות הילדים למגורים הולמים עם שני הוריהם". היא ציינה כי היא ערה לכך שמשאבי המדינה מוגבלים, אלא שמצבם של ילדים לגרושים או פרודים אשר חוו את טראומת ה-7 באוקטובר, שביר יותר מהרגיל ומצריך התייחסות מיוחדת והקצאת משאבים נוספת.
ברמה המעשית קראה השופטת למנהלת המפונים לאפשר להורים פרודים כניסה ויציאה באופן חופשי מהמלון שבו שוהים ילדיהם, על מנת לחסוך אי נעימויות מיותרות.
בהתייחס ליתר הבקשות קבעה השופטת כי המשפחה תופנה לטיפול עקב המשבר שפקד אותה, וכי מענקי סיוע למפונים ככל שישולמו, יחולקו שווה בשווה בין הצדדים.
בהקשר לכך היא קראה לרשויות המדינה "להגדיל ראש" ולשלם מלכתחילה לפרודים בעלי אחריות הורית משותפת את המענקים בחלוקה שוויונית, ולא את כל המענק לאחד ההורים.
- ב"כ האם: עו"ד איתן שלו סולקין
- ב"כ האב: עו"ד ורד לוי
עו"ד מירב בלאיש
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.