אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> ביהמ״ש קבע שהמגרש כולל זכויות נחלה – הבעלים יוכלו להירשם כחברי מושב

ביהמ״ש קבע שהמגרש כולל זכויות נחלה – הבעלים יוכלו להירשם כחברי מושב

מאת: עו"ד ירון לוי | תאריך פרסום : 26/01/2020 08:32:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Timothy Eberly on Unsplash

בני זוג שרכשו מגרש במושב ביקשו להתקבל לאגודה השיתופית אך נתקלו בהתנגדות אחת המשפחות שטענה שזכויות הנחלה שייכות לבנם. תביעה שהגישו בני הזוג התקבלה.

ב-2009 רכשו בני זוג מגרש בהרחבה של מושב כרם בן זמרה. לימים הם ביקשו להתקבל לאגודה השיתופית וטענו שלמגרש צמודות גם זכויות נחלה. שלושה מחברי המושב, שבעבר טענו שהמגרש שייך לבנם, התנגדו. השופט יונתן אברהם קיבל לאחרונה את התביעה וקבע שזכויות הנחלה צמודות למגרש והם אינם ניתנים להפרדה.   

מושב כרם בן זמרה הוקם ב-1949 על ידי עולים מטורקיה. עד שנות ה-80 של המאה הקודמת היו בו 61 נחלות. בין 1982-1985 הוקצו במושב 21 נחלות נוספות למועמדים מטעם המייסדים. בהמשך פעלה האגודה להכפלת מספר הנחלות כך שיתווספו 40 נחלות למועמדים מטעם מייסדים שלא קיבלו מגרשים בהרחבה.

בני הזוג סיפרו כי רכשו את מגרש מספר 140 שנמצא בהרחבה של המושב ומהווה חלק מהכפלת הנחלות. מי שמכרה להם את המגרש היא אחותו של הנתבע. הנתבע ואשתו ניהלו נגדם בעבר הליך משפטי בטענה שהאחות לא הייתה רשאית למכור את המגרש שכן היא החזיקה בו בנאמנות לטובת בנם, התביעה נדחתה ונקבע שהזכויות במגרש שייכות להם.  

לטענת בני הזוג, בהתאם להחלטות שהתקבלו ברשות מקרקעי ישראל, הסוכנות היהודית ומשרד החקלאות (הגורמים המוסמכים במסגרת הליך הכפלת הנחלות במושב), למגרש שרכשו צמודות גם זכויות נחלה כך שהם זכאים להתקבל כחברי אגודה מהמניין עם כל הזכויות הנלוות לכך (מכסות מים, קבלת קרקע נוספת, זכות להשתתף בהגרלה לקבלת מכסת ביצים ועוד).

הם הפנו גם להחלטות של האגודה מ-1999 ו-2002 שבהם נקבע במפורש כי האגודה יוזמת הליך של הקצאת 40 מגרשים בהרחבה במושב לצורך הענקת זכויות של נחלות למגרשים אלה.

לטענתם, אף שנקבע בהליך הקודם כי הם בעלי הזכויות במגרש, וכפועל יוצא הם זכאים להתקבל לחברות באגודה ולקבל זכויות בנחלה, עד למועד הגשת התביעה הם לא התקבלו.

הנתבעים, חברי המושב שהמגרש בהרחבה אותו רכשו התובעים מהווה הכפלה של הנחלה שלהם, התנגדו וטענו כי זכויות הנחלה מתקיימות בנפרד מהמגרש ושייכות לבנם. לדבריהם, התובעים רכשו מאחותו של הנתבע את המגרש בחוסר תום לב ולמעשה ״גזלו אותו במעשה נוכלות״.

לטענתם, הזכות להחליט למי תוקצה הנחלה היא שלהם ואין חובה שבדין להקצות את הזכות למי שקודם לכן הוקצה לו המגרש. הם הדגישו כי הזכות לנחלה היא זכות סחירה וכבר היו חברי מושב שמכרו את המגרש והנחלה בנפרד.

לא ניתן להפריד

השופט יונתן אברהם מבית המשפט המחוזי בנצרת קבע שהוכח כי 40 המגרשים בהרחבה, עליהם נמנה המגרש שלהם, הם אלו שיועדו להיות הנחלות. הוא ציין בין היתר כי מהחלטת האסיפה הכללית של חברי המושב מ-1999 ומעדויות נוספות עולה שכבר אז תוכנן שהמגרשים בהרחבה יקבלו זכויות של נחלה.

מנגד, עמדת הנתבעים שלפיה הזכות לנחלה היא זכות נפרדת מהמגרש לא הוכחה ואף נסתרה. מהעדויות עולה כי לא ניתן לנתק את הזכות לנחלה מהזכות למגרש ולהצמידה למגרש אחר שאינו נמנה על אותם 40 מגרשי ההרחבה.

בנסיבות אלה נעתר השופט לבקשת התובעים להורות כי הם בעלי הזכויות גם של הנחלה הצמודה למגרש וזכאים להתקבל כחברי אגודה מן המניין.

לטובת התובעים נפסקו הוצאות בסך 30,000 שקל.

  • ב״כ המבקשים: עו"ד מנחם גדרון
  • ב״כ המשיבים: עו״ד דן זוהר, עו״ד רחל דיין
עו"ד ירון לוי עוסק/ת ב- מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ