המחוזי קיבל את ערעור הסבים וקבע כי משמדובר בילדים בגיל העשרה, שלפחות אחד מהם יצר עם סביו קשר והביע רצון להיפגש עמם, היה מקום לשמוע את דעתם טרם קבלת החלטה כה גורלית.
בית המשפט למשפחה דחה בשנה שעברה תביעה של סבים לקשר עם שלושת נכדיהם על סמך תסקיר שלפיו כפיית הקשר עשויה להזיק להם עקב הסכסוך העמוק עם הוריהם. אלא שסגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב שאול שוחט והשופטים עינת רביד ונפתלי שילה קיבלו לאחרונה את ערעור הסבים וקבעו כי לא היה מקום לשלול את הקשר מבלי לשמוע את עמדת הילדים, כולם בגילאי העשרה, במיוחד כשאחד מהם הביע רצון להיפגש עם הסבים. לפיכך התיק יוחזר לבית המשפט למשפחה, שיוציא החלטה חדשה לאחר שפסיכולוג קליני ייפגש עם הילדים וידווח על ממצאיו.
הקשר בין הסבים לבין שלושת ילדיו של בנם בני ה-10, 11 ו-14, נותק לפני מספר שנים בעקבות סכסוך משפחתי-עסקי קשה. לפני כשנתיים הם הגישו בבית המשפט למשפחה בתל-אביב תביעה לקביעת הסדרי ראייה עם הנכדים חרף התנגדותם הנחרצת של הוריהם.
השופטת קרן גיל שדנה בתיק הזמינה תסקיר של עובדת סוציאלית כדי לבדוק האם טובת הקטינים מצדיקה התערבות בשיקול הדעת של ההורים. לאחר שנפגשה עם ההורים ועם הסבים המליצה העובדת הסוציאלית שלא לכפות את הקשר עם הנכדים נוכח קונפליקט הנאמנויות החמור שעלול להיווצר אצלם על רקע האיבה השוררת בין האב לבין הוריו.
השופטת גיל קיבלה את המלצת העובדת הסוציאלית ובפסק דין שניתן לפני כחצי שנה הודיעה על דחיית התביעה. אלא שהסבים לא השלימו עם פסק הדין וערערו עליו למחוזי.
הסבים טענו בערעור כי לא ייתכן שתביעתם תידחה מבלי שעמדת הילדים תשמע וללא מינוי מומחה שיבדוק האם הקשר ישרת את טובתם. ההורים טענו מנגד כי חוות הדעת של העובדת הסוציאלית מספיקה וברורה והמלצותיה היו חד-משמעיות.
לטובת הילדים
אלא שסגן הנשיא שאול שוחט הסכים עם הסבים. בפסק הדין ציין השופט כי חשיבות קיומו של קשר בין סבים לבין נכדים קיבלה ביטוי באמנות בינלאומיות שונות, כולל אמנת האג שאושרה על ידי מדינת ישראל ב-1991. בהתאם לכך, מאפשר החוק לבית המשפט לכפות על הורים לקיים קשר עם הסבים במקרים שבהם ראה שהדבר משרת את טובת הילדים.
אלא שבמקרה הנוכחי לא ברור מהי טובת הילדים שכן עמדתם לא נשמעה, והעובדת הסוציאלית ביססה את ממצאיה על סמך פגישות עם ההורים ועם הסבים מבלי לשמוע כלל מהו רצונם.
השופט קבע כי לא התרשם שבירור דעתם של הילדים בנושא תסב להם נזק כלשהו, בפרט לנוכח גילאיהם הבוגרים יחסית והעובדה שהנכד הגדול כבר יצר בחשאי קשר עם סביו והביע רצון להיפגש עמם.
לפיכך השופט המליץ להחזיר את התיק לבית המשפט למשפחה לצורך בירור עמדת הילדים. השופטים עינת רביד ונפתלי שילה הסכימו עמו, כך שהערעור התקבל. השופטים הורו לבית המשפט למשפחה למנות פסיכולוג קליני במימון הסבים, ולאחר שייפגש עם הקטינים וימסור דיווח על ממצאיו, להוציא החלטה חדשה ומנומקת. לא נפסקו הוצאות.
- ב"כ המערערים: עורך דין אריאל שריג
- ב"כ המשיבים: עורך דין משפחה יאיר שיבר, עו"ד דורון שיבר
עו"ד שירי מלכה
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.