האיש סחב אנטנות וציוד נוסף על הגב, כשתדירות העבודה המאומצת הלכה וגברה בזמן ההתנתקות ומלחמת לבנון השנייה. כעת נקבע: 40% מהפגיעה בעמוד השדרה מיוחסת לשירות הצבאי
חצי יובל אחרי שהתגייס: בן 42 הוכר בבית המשפט המחוזי בתל אביב כנכה צה"ל בשל פגיעה בעמוד השדרה שלו. הגבר שירת בתפקיד שכלל טיפוס על תרנים ומגדלי תקשורת תוך סחיבת ציוד כבד על גבו. השופטות שלומית יעקובוביץ (אב"ד), סיגל רסלר-זכאי ואורלי מור-אל אישרו את הסכמת הצדדים לפיה מדובר בפגיעה על דרך ההחמרה, ש-40% ממנה קשורה לשירות בצה"ל.
המערער התגייס לצבא בשנת 2000 כשלדבריו, עד לגיוסו לא סבל מכאבי גב בכלל. הוא השתתף בקורס טכנאים בבה"ד 15 ושובץ לתפקיד טכנאי אלקטרוניקה ביחידת 8200, עם פרופיל 97. לטענתו כחלק מהתפקיד היה עליו לטפס על תרנים גבוהים ומגדלי תקשורת כשעל גבו ציוד כבד כמו אנטנות, ותוך מאמץ פיזי כבד. הו סיפר כי בתקופת ההתנתקות (2005) ומלחמת לבנון השנייה (2006), העבודה הייתה תדירה ומאומצת יותר.
בשלב מסוים החל המערער, איש קבע בצה"ל, לחוש בכאבי גב. השנים חלפו, מצבו הלך והחמיר והפרופיל שלו הורד תחילה ל-72 ואחר כך ל-45, אחרי שאובחן עם פריצת דיסק. בשנת 2017 נאלץ הגבר אף לעבור ניתוח פולשני בגבו. כיום הוא משמש כקצין רכב ולטענתו, הוא עדיין סובל מכאבי גב.
חרף תלונות האיש, בשנה שעברה נדחה ערעורו להכרה בו כנכה צה"ל עקב הפגיעה בגב. השופטת הבכירה (בדימוס) אושרי פרוסט פרנקל אימצה את חוות דעת המומחה מטעם קצין התגמולים לפיה מדובר במחלה ניוונית שאינה קשורה לשירות בצה"ל. "תעסוקה של פעם או פעמיים בשבוע בטיפוס על תורן במשך כמה שעות, לא עומדת בקריטריונים של רפואה תעסוקתית", נימקה.
פגיעה מתמשכת
איש הקבע לא השלים עם פסק הדין והגיש ביוני אשתקד את הערעור למחוזי, באמצעות עו"ד פליקס פרטוק ועו"ד אורטל קקולי. לטענתו ועדת הערר טעתה בכך שניסתה לאתר אירוע חבלתי ספציפי שאירע למערער, אשר יסביר את פגיעתו בעמוד השדרה, במקום להסתכל על התמונה הכוללת ועל היות הפציעה בגדר אירוע מתמשך.
בערעור הודגש בין היתר שאיש הקבע נאלץ לעבור בתחילת שנות השלושים לחייו ניתוח בגבו, מאורע בלתי שכיח בעליל המחייב לקשור בינו לבין תאונה קודמת שאירעה לו. מכאן, נטען, שיש לבטל את פסק הדין ולהכיר בפגיעה בגב כנכות בצה"ל.
מנגד טען קצין התגמולים, באמצעות עו"ד דורית לוין וולף, כי פסק הדין נכון ואין להתערב בו. לדבריו פסק הדין אינו מבוסס רק על העדר אירוע חריג, אלא על נימוקי דחייה נוספים שאינם מאפשרים לקשור בין המחלה לשירות הצבאי, וממילא טענת המערער שמדובר בפגיעה מתמשכת אינה מסייעת לו.
ואולם במהלך הדיון הציעו השופטות לצדדים לשקול את הצעתן להכיר במערער כנכה צה"ל על דרך ההחמרה, בשיעור של 40%; זאת על רקע ההנחה שגם אם מדובר בתחלואה ניוונית, הרי שפעילותו המאומצת של המערער בצה"ל החמירה אותה וגרמה להאצתה.
בסופו של דבר הצדדים נענו להצעת השופטות, וניתן תוקף של פסק דין להסכמתם להכיר בקשר של החמרה בשיעור של 40% על חשבון השירות הצבאי.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.