אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> בעל חברה חלה באלצהיימר – ייפוי כוח שנתן לילדיו יישאר בתוקף

בעל חברה חלה באלצהיימר – ייפוי כוח שנתן לילדיו יישאר בתוקף

מאת: עו״ד רונן ליבוביץ | תאריך פרסום : 15/12/2019 09:58:00 | גרסת הדפסה

עו"ד רונן ליבוביץ | אילוסטרציה חיצונית: Ian Schneider on Unsplash

ייפוי כוח רגיל עליו חתם האב עמד במוקד סכסוך בין כמה מילדיו. בפסק הדין הדגיש בית המשפט את יחסי הגומלין ההרמוניים שבין דיני השליחות למוסד החדש של ייפוי כוח מתמשך.

בית המשפט למשפחה בקריית גת דחה לאחרונה בקשה לאסור שימוש בייפוי כוח עליו חתם בעל חברה ב-2014 בו הסמיך שלושה מילדיו לפעול במקומו במקרה של אובדן כשירות. השופטת פאני גילת כהן קבעה שייפוי הכוח תקף והבהירה שהתוצאה מגשימה את התכליות שבבסיס הכלי החדש של ייפוי הכוח המתמשך שבא לעולם לאחר שהאב איבד את צלילותו.

האב הקים חברה שהפכה במהלך השנים לאחת המובילות במשק. בינואר 2014, לאחר שהרגיש שחלה ירידה ביכולותיו הקוגניטיבות ואובחן כחולה אלצהיימר, חתם האב על ייפוי כוח ל-20 שנה (עד 2034) בו הסמיך שלושה מילדיו להיכנס בנעליו בניהול החברה.

ב-2016 חלה התדרדרות במצבו של האב והוא איבד את צלילותו לגמרי. על רקע סכסוך שפרץ בין הילדים ביקשו שניים מהם להצהיר שייפוי הכוח אינו תקף. הם טענו כי על פי חוק השליחות ייפוי כוח פוקע כשמייפה הכוח מאבד את כשירותו.

ארבעת הילדים האחרים טענו כי מדובר בייפוי כוח בלתי חוזר במהותו, לנוכח משך ההרשאה ומודעותו של האב למצבו הבריאותי בזמן עריכת המסמך.

לחילופין הם טענו כי יש לראות בייפוי הכוח כייפוי כוח מתמשך, על אף שאינו עומד בסממנים הצורניים שנקבעו בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.

האפוטרופוס לדין שמונה לאב טען כי ייפוי הכוח חסר תוקף. לשיטתו, על פי הוראות חוק הכשרות מיופה כוח רשאי לפעול רק כשמדובר בייפוי כוח מתמשך העומד בדרישות החוק במלואן (חתימה על טופס ייעודי אצל עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת).

תפיסה אוטונומית

אך השופטת פאני גילת כהן קבעה שייפוי הכוח תקף. היא הבהירה כי אמנם הכלל הוא ששליחות באה אל קצה כשהשולח מאבד את כשירותו. עם זאת, לכלל יש חריג וכשמדובר בהרשאה בלתי חוזרת לטובת צד שלישי ייפוי הכוח ממשיך להיות בתוקף.

השופטת קבעה שבמקרה זה חל החריג שבחוק. ייפוי הכוח ניתן לטובת החברה, מפעל חייו של האב, כדי להבטיח את יכולתה להתקיים. בנוסף, הנסיבות מוכיחות שיש לראות בייפוי הכוח בלתי חוזר האב חתם על ייפוי הכוח כשידע שמצבו הבריאותי מתדרדר וקבע כי יהיה בתוקף ל-20 שנה מתוך הבנה שכבר לא יהיה בחיים עד אז.

השופטת דחתה את עמדת האפוטרופוס לדין. היא ציינה שאמנם באפריל 2017 נכנס לתוקף המוסד החדש של ייפוי הכוח המתמשך. כלי זה מבטא לדבריה מעבר מתפיסה פטרנליסטית ביחס לאדם עם המוגבלות לתפיסה אוטונומית השמה דגש על רצונו ויכולותיו. באמצעותו רשאי אדם בהיותו כשיר מבחינה משפטית למנות אחר לפעול בשמו ולדאוג לענייניו, החל מהמועד בו תיגרע כשרותו, הבהירה.

עם זאת, ייפוי הכוח עליו חתם האב ניתן בטרם בא לעולם מוסד ייפוי הכוח המתמשך ולא ניתן להחיל את התנאים שנקבעו בחוק רטרואקטיבית.

זאת ועוד, הקביעה לפיה ייפוי הכוח יוותר בתוקף מגשימה את התכלית החקיקתית שבבסיס מוסד ייפוי הכוח המתמשך ומעניקה משקל של ממש לרצונו של האב אותו הביע באופן ברור בעודו כשיר.

״תוצאה זו יוצרת הרמוניה בין נסיבותיו המיוחדות של המקרה שלפנינו ובין הוראות הדין, הן חוק השליחות והן חוק הכשרות״, סיכמה.

לא ניתן צו להוצאות.

פסק הדין מדגיש את החשיבות שבחתימה על ייפוי כוח מתמשך על מנת להמנע מחילוקי דעות.

  • ב״כ המבקשים: עו"ד נאווה פרס ועו"ד עמית בן גל
  • ב״כ המשיבים: עו"ד עינת טירר, עו"ד בעז בן צור ועו"ד דקלה סירקיס, עו"ד אייל אברמוב

עו״ד רונן ליבוביץ עוסק במשפט אזרחי מסחרי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
צוואות ליורשים בעלי צרכים מיוחדים
עו"ד נורית פיש, צילום: אירן שקלר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ