אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> ייפוי כוח מתמשך: על מה מדובר ולמה זה כל כך חשוב?

ייפוי כוח מתמשך: על מה מדובר ולמה זה כל כך חשוב?

מאת: עו"ד אסף לנדאו | תאריך פרסום : 05/06/2019 09:49:00 | גרסת הדפסה

עורך דין ייפוי כוח מתמשך, ייפוי כוח מתמשך: על מה מדובר ולמה זה כל כך חשוב?אילוסטרציה: Oleg Dudko, 123rf.com

כולם יודעים מה זה אפוטרופוס, אך רבים אינם מכירים תחליף חשוב ביותר לאפוטרופסות, והוא "ייפוי כוח מתמשך" – הכלי שמעניק לאדם את האפשרות לקבוע בעצמו מי יטפל בענייניו אם וכאשר הוא לא יהיה כשיר לכך.

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי חדש, המאפשר לכל אדם לקבוע בעצמו מראש מי יטפל בענייניו, אם וכאשר לא יהיה כשיר לכך. מדובר בכלי משפטי שנועד להחליף, במקרים המתאימים, מינוי אפוטרופוס לאדם שאיבד את יכולתו וכשירותו לקבל החלטות ולבצע פעולות על רכושו או גופו.

בניגוד למוסד האפוטרופסות, המהווה תחליף מוחלט וקבוע ליכולתו של האדם לקבוע את מסלול חייו ולטפל בענייניו, ייפוי הכוח המתמשך משאיר את מוקד קבלת ההחלטות אצל האדם עצמו. הוא זה שיקבע מי יטפל בענייניו בעתיד (אדם אחד או יותר); הוא יקבע מהם הקריטריונים לקבלת ההחלטות ומהם רצונותיו ושאיפותיו; הכל נעשה מראש על ידו, בראש צלול, ובלא התערבות אנשים אחרים או בית המשפט.

האדם שמנסח את ייפוי הכוח המתמשך נקרא "הממנה". האנשים אשר ייפוי הכוח המתמשך מאפשר להם לפעול בשמו נקראים "מיופי הכוח". הם יכולים להיות אדם אחד או יותר, שהממנה סומך עליהם שיפעלו לפי רצונו. הוא יכול לקבוע כי הם יפעלו ביחד או לחוד, שאחד יחליף את השני במקרים מסוימים וכדומה – הכל בגמישות גבוהה יחסית.

את ייפוי הכוח המתמשך ניתן וכדאי להכין בכל עת, כאשר הממנה עדיין בדעה צלולה – המונח בחוק הוא "מסוגל להבין בדבר". הכוונה היא למי שמסוגל להבין בעניין מסוים ולקבל החלטות בקשר אליו.

ברגע שאדם מפסיק להיות "מסוגל להבין בדבר", ייפוי הכוח המתמשך ייכנס לתוקף. ההגדרה גמישה יחסית, וסביר להניח שמומחה רפואי הוא שיקבע בפועל האם האדם כבר אינו כזה. יחד עם זאת, ניתן לקבוע במסמך עצמו דרכים שונות לכניסת המסמך לתוקף. בכל מקרה, יש לערוך את ייפוי הכוח המתמשך אצל עורך דין שעבר הכשרה והסמכה מתאימות, ולהפקידו אצל האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים.

אמצעי פיקוח

הרעיון הכללי בעניין ייפוי הכוח המתמשך הוא העברת המשקל לאדם עצמו, והתמקדות ברצונותיו ושאיפותיו. המחוקק השכיל להכניס מספר מנגנונים ואמצעי פיקוח, על מנת לוודא שכך יהיה. ראשית, ייפוי הכוח המתמשך הוא מסמך מפורט ביותר. הממנה, באמצעות עורך הדין המוסמך לכך, יכול לקבוע בפירוט רב כיצד יש לפעול בענייניו. ניתן לרדת לרמת פרטים גבוהה מאוד, לתת דוגמאות ועוד. הכל, על מנת שמיופי הכוח יפעלו בדרך הקרובה ביותר למילוי רצונו המקורי של הממנה.

שנית, כיוון שניתן למנות יותר ממיופה כוח אחד, הרי שבעצם העניין נוצרים איזונים ובלמים, בין מיופי הכוח השונים. בניגוד לאפוטרופוס, אשר ביהמ"ש ממנה כאדם יחיד לקבלת החלטות, הרי שכאן ניתן לאפשר סיעור מוחות וקבלת החלטות מיטבית.

אלמנט נוסף הקיים בחוק נקרא "האדם המיודע". מדובר באדם נוסף שיש להודיע לו בעת קבלת החלטות מסוימות, כפי שקבע הממונה במסמך. כלומר, ברגע שמיופי הכוח יצטרכו לקבל החלטה בעניין מסוים, עליהם להודיע לאותו אדם מיודע. בדרך זו אדם נוסף נכנס לשרשרת, ויכול להשפיע, במידת הצורך, על כך שההחלטה תתאים לרצונו המקורי של הממנה.

בנוסף, חשוב לזכור שהאפוטרופוס הכללי מהווה גורם מפקח נוסף, המוודא שהכל נעשה בהתאם לפרוצדורה ולחוק, וכי האוטונומיה של הממנה נשמרת ככל שניתן.

לבסוף, יש להזכיר כי במקרים של חילוקי דעות או אי-הבנה לגבי עניינים מסוימים, ניתן לפנות לבית המשפט שיכריע. בכל מקרה, לפי החוק, ישנם עניינים שבהם ההחלטה תימסר לבית המשפט, על מנת למנוע אפשרות לפעולות הנוגדות את החוק או את רצונו של הממנה.

דוגמאות להנחיות

ככלל, ייפוי הכוח המתמשך יכול לכלול הנחיות בשלושה תחומים:

עניינים רכושיים – סמכות לקבל החלטות וביצוע פעולות הנוגעות לכסף ולרכוש, ניהול חשבונות בנק, השקעות כספים, ניהול נכסי נדל"ן, ניהול עסקים, ועוד. לדוגמה, הממנה יכול לקבוע האם למכור את דירתו או להשכיר אותה. האם לתת מתנות לילדיו ולנכדיו ובאילו סכומים. האם וכיצד לנהל את עסקו, כיצד לפעול במקרה של החזקת מניות בחברה פרטית וכדומה.

עניינים אישיים – סמכות לקבל החלטות ולבצע פעולות הנוגעות לכל העניינים האישיים והרפואיים, כגון: רווחתו האישית של הממנה, צרכי יום-יום, מקום מגורים, עניינים גופניים, נפשיים וחברתיים.

אדם יכול לקבוע, למשל, כי הוא מעדיף להישאר לגור בביתו ולא לעבור לדיור מוגן, או כי הוא מעוניין לעבור לגור בקרבת מי מילדיו. הוא יוכל לקבוע אילו טיפולים יסכים לקבל ואילו לא .

עניינים רפואיים בלבד – ניתן לערוך ייפוי כוח מתמשך רק לנושאים רפואיים.

חיזוק האוטונומיה והרצון

לסיכום, ייפוי הכוח המתמשך הוא כלי חשוב ובעל עוצמה רבה, המעניק לאדם יכולת לחיזוק האוטונומיה והרצון שלו. באמצעות תכנון מושכל, כל אחד יוכל להבטיח כי בעת הצורך הוא יוכל להמשיך את חייו, כאשר יש מי שידאג לו בהתאם לרצונותיו המקוריים. מדובר בצעד חשוב שעשתה המדינה במטרה להקל על האדם, לצמצם את תלותו בבית המשפט ולהקטין חיכוכים משפחתיים אפשריים, במקרה של מינוי אפוטרופוס.

*עו"ד דין אסף לנדאו הוא שותף במשרד עו"ד ארבל, בראון, לנדאו

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ