צעיר הסובל מבעיית התמכרות להימורים הואשם בניסיונות לקבל דבר במירמה, הודה והתחרט מיד. שופטת בימ"ש השלום בחיפה קבעה לאחרונה: הנאשם עובר טיפול, ענישה מחמירה תסיג אותו לאחור.
לפני כשלוש שנים, צעיר בן 26 ביצע לא פחות מ-15 הונאות בכרטיס חיוב, במשך מספר חודשים. האיש ניסה לזכות בהימורים בעזרת כרטיסי אשראי של אחרים, אם כי בפועל הוא זכה רק פעם אחת, ובסכום נמוך יחסית.
לייעוץ בתחום הפלילי:
עורך דין פלילי
מאוחר יותר הסתבר שהוא סובל מהתמכרות חריפה להימורים. מובן שהדבר אינו מצדיק התנהגות פלילית, אולם כפי שנראה בהמשך, נתון זה, בין היתר, השפיע על גורלו.
בעקבות מעשיו הגישה נגדו המדינה כתב אישום בבימ"ש השלום בחיפה, בו הואשם במספר עבירות של ניסיון לקבל דבר במירמה. הנאשם הודה מיד בביצוע העבירות, ושיתף פעולה בחקירה.
אף על פי ש"מתחם הענישה" בעבירות אלה נע בין מאסר בעבודות שירות לבין מאסר ממושך בפועל, שירות המבחן המליץ על עונש של שירות לתועלת הציבור (של"ץ) בלבד.
קצינת המבחן העידה כי הנאשם עובר טיפול ותהליך שיקומי מקיף, וכי בעקבות הטיפול חלה "תפנית חיובית מהותית בחייו".
כעת, נדרשה השופטת הבכירה יעל אבירם לגזור את עונשו.
נגד ההיגיון
בשל אופי העבירות וסמיכות הזמנים, השופטת החליטה להתייחס אל כל העבירות כאל אירועי אחד, מאחר שסברה כי כולן בוצעו במסגרת "גל עברייני אחד", אליו נסחף הנאשם כשהתמכר קשות להימורים.
כמו כן, השופטת העירה כי העבירות לא בוצעו ברמת תחכום גבוהה, כמעט כולן ברמת הניסיון בלבד, מה גם שלא נגרם נזק כספי לקורבנות תמימים.
לאחר מכן השופטת בחנה את נסיבות האישיות של הנאשם והצביעה על כך שהוא לקח אחריות מיד, הביעה חרטה אמיתית, ובעל עבר נקי.
"למרות קשיים בחייו – אישיים, משפחתיים וכלכליים - עושה הנאשם מאמצים ניכרים להשתקם, בסיוע רשויות הטיפול. כפי שצויין – במסגרת הליכי הטיפול והשיקום - מטופל הנאשם הן בשירות המבחן והן ביחידה ייעודית להתמכרויות", הוסיפה השופטת.
לפיכך, השופטת סברה כי עדיף לאפשר לנאשם להמשיך במסלול הטיפולי ולא להענישו באופן חמור. "ענישה מחמירה עלולה להסיג לאחור את כל המאמצים והמשאבים שהשקיעו הן הנאשם והן שירות המבחן והיחידה להתמכרויות. ענישה מעין זו תהא מנוגדת להיגיון הבריא, לרוח הפסיקה ולהוראות החוק", כתבה השופטת.
לעניין זה השופטת ציינה כי בחוק העונשין הודגש שיש להעניק מעמד מרכזי לאופק שיקומי. "בענייננו, כאמור, הפציע אופק כזה המתאים לנאשם ומשרת גם את האינטרס הציבורי", סיכמה השופטת.
יש לציין שהשופטת אף התחשבה בכך שלנאשם שני ילדים קטנים, והוא המפרנס היחיד של משפחתו.
בסיכומו של דבר, השופטת הטילה על הנאשם של"צ בהיקף של 160 שעות בעמותת צער בעלי חיים, וכן מאסר על תנאי של 6 חודשים והתחייבות בסך 4,000 שקל בערבות עצמית להימנע לעבור עבירות דומות למשך שנתיים.
עוד נקבע כי במידה שהנאשם יסטה באופן כלשהו מהנחיות שירות המבחן, יוחזר עניינו לביהמ"ש לדיון מחדש.
בהמשך גזר הדין, השופטת הציגה שורה של החלטות ביהמ"ש העליון בנושא חשיבותו של הליך טיפולי-שיקומי.
- ב"כ המאשימה: לא צוין
- ב"כ הנאשם: עו"ד תומר נוה
* עורך דין ויאצ'יסלב פיכמן עוסק במשפט פלילי
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.