אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> דירות לילדים באריזת מתנה

דירות לילדים באריזת מתנה

מאת: עו"ד מיכאל טאוסיג | תאריך פרסום : 01/07/2014 14:32:00 | גרסת הדפסה

מתלבטים כיצד להעביר רכוש לילדים? לא בטוחים אם להוריש להם את הנכסים בצוואה או לתת להם מתנה? עו"ד מיכאל טאוסיג מפנה את הזרקור למשפחה ישראלית אחת, עם שני בנים, שתי דירות ואם חורגת אחת שחושקת בנכסי בעלה. אז מדוע עדיפה מתנה במקום צוואה?


גבר התאלמן מאשתו, לה היה נשוי 30 שנה, ובניו הבוגרים ויתרו לטובתו על ירושת אמם המנוחה, שכללה גם שתי דירות. שנים ספורות לאחר מכן החל האב לחיות עם ידועה בצבור הצעירה ממנו ב-25 שנים והבנים, שדאגו לחלקם בירושה, ביקשו להבטיח את זכויותיהם בדירות.


האב יכול היה לצוות להם את הדירות בצוואתו, אך הבנים ידעו שעומדת בפניו האפשרות לבטל את הצוואה בכל רגע נתון, אף מבלי להודיע להם. לא מעט סכסוכים - משפחתיים ואחרים - באו לעולם כתוצאה מביטולי צוואות, כאשר המוטבים כלל לא ידעו שנושלו ממה שהובטח להם וגם לא יכלו להשפיע על התוצאה לאחר מות המצווה.


על כן, הבנים בחרו בדרך הבטוחה לוודא שהדירות תוענקנה להם: האב רשם את הזכויות בפועל בדירות על שמם, ולו עצמו נותרה הזכות לגור בהן וכן להשתמש בפירותיהן - דמי השכירות - כל עוד הוא חי. על אף שהעברת הזכויות באופן זה היתה כרוכה בתשלום מס רכישה ובשכר טרחת עורך דין, שהיו עשויים להיחסך בצוואה רגילה, היא העניקה לבנים את הביטחון המוחלט בזכויותיהם בדירות.

הוריש נכס שאינו שלו
חששות הבנים לא היו לשווא: כעבור שנים ביקש מהם האב להעביר את הזכויות בדירות לבת זוגו, ומשסירבו לעשות כן - תבע אותם. אלא שגמירות הדעת של האב בעת נתינת המתנה, שמטרתה היתה להותיר את רכושו בידי הבנים, הביאה לכך שתביעתו נדחתה בשתי ערכאות.


בכך לא תמה הסגה: משנפטר האב, התגלה שכמוצא אחרון ציווה בצוואתו את הדירות לבת-זוגו, אך ללא הועיל: הדירות כבר ניתנו במתנה שנים קודם לכן והאב אינו רשאי להוריש נכס שאינו שלו. יתרה מכך: הדירות שניתנו לבנים היו של המשפחה עוד בטרם הכיר האב את הידועה בציבור והן אינן חלק מהרכוש המשותף של האב ובת הזוג החדשה.

מתנה שנתן אדם בחייו, גם אם נפטר לאחר הנתינה, כמעט בלתי אפשרי לבטל. נותן המתנה יכול לעתור לביטול ההתחייבות לתת מתנה אם המקבל התייחס אליו באופן מחפיר, כמו במקרה של אותה בת, שהכתה את אמה והתאכזרה להוריה, לאחר שחתמו על הסכם מתנה בו התחייבו להעביר על שמה דירה.

כאשר המתנה ניתנה ונסתיימה על פי דין - היינו, כאשר דירה כבר נרשמה בטאבו על שם המקבל או כאשר בוצעה העברת בעלות במכונית - לא תתקבל תביעה לביטולה.

קרובי משפחה, העותרים לביטול המתנה לאחר מות הנותן, יידרשו להוכיח שהאחרון לא הבין על מה הוא חותם או שהוטעה ע"י מקבלי המתנה או מי מטעמם. יוצא מהכלל לעניין זה הוא הסכם מתנה להעברת משק חקלאי מהורה לילדיו, שאז המתנה עצמה ניתנת לבטול כל עוד ההורה הנותן חי, בהתאם לקביעת בית המשפט לענייני משפחה.


עולה מן האמור, שהמעוניין להבטיח מתת מסוימת למוטב מסוים - כדאי שיבצע העברה בפועל של אותו נכס לאותו מוטב, תוך שהוא שומר על המצב הקיים ערב ההעברה - קרי על זכות המגורים, על הזכות ליהנות מפירות הנכס או על כל זכות אחרת - כל עוד הוא חי. ככל שמדובר בדירה - רשאי נותן המתנה גם לרשום הערת אזהרה בטאבו, לפיה הנותן יהיה זכאי למגורים ולהשכרה, כל עוד הוא חי.

לקריאת פסקי הדין שהופיעו בכתבה:

פלוני נ' פלונית

ר.כ. ואח' נ' ס.ק.ס


* עו"ד מיכאל טאוסיג עוסק בדיני משפחה
* המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

למדור: דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי
www.psakdin.co.il


המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
מתכננים תביעה? תתכוננו לפגישת גישור עם הצד השני
עו"ד חן וייס גלר (צילום: גלית קאשי)
גשר על מים סוערים
עו"ד אביגיל שיינין | צילום: מומי ריעני

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ