אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> דרש פיצוי על נישולו מהמשק – מכוח צוואה שלא אושרה

דרש פיצוי על נישולו מהמשק – מכוח צוואה שלא אושרה

מאת: עו''ד אורלי קורוליה חגאג | תאריך פרסום : 19/08/2024 15:37:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Paul Jai on Unsplash

האיש סיפר שאחותו תמרנה את אביו להכיר בה כ"בן ממשיך" באופן המזכה אותו בפיצוי על חלקו היחסי בנחלה מתוקף צוואת האם. אלא שהצוואה מעולם לא הוגשה לרשם הירושה

בית המשפט למשפחה בפתח תקווה דחה לאחרונה על הסף תביעה של גבר להכריז עליו כזכאי לפיצוי כספי מכוח צוואת אימו, בשל נישולו העתידי מהמשק החקלאי של אביו. "לא ניתן לעתור לקבל פיצוי כספי מכוח צוואת האם המנוחה כשאין מחלוקת שהצוואה לא רק שלא קוימה, אלא אף לא הוגשה לקיום ואחר המנוחה ניתן צו ירושה", נימקה השופטת נאוה גדיש את החלטתה.

מאז שנפטרה אמו של התובע נותר אביו, הנתבע, בעל הזכויות היחיד במשק נשוא ההליך. ברבות השנים שררו בין הבן ואביו יחסים טובים והראשון אף התגורר במשק עם רעייתו, אלא שבשלב מסוים פרץ ביניהם סכסוך והאב נקט בהליך משפטי לסילוק בנו וכלתו מהנחלה. בינואר האחרון התקבלה עתירת האב, כאשר בימים אלה מתברר ערעור שהוגש על פסק הדין.

במקביל להליך הפינוי מהמשק הגיש הבן, כאמור, את התביעה לבית המשפט במסגרתה ביקש להצהיר עליו כזכאי לפיצוי כספי, על רקע כוונת אביו לנשל אותו מהנחלה. זאת לשיטתו, מכוח צוואת אמו המנוחה. בין היתר סיפר האיש כי אחותו "תמרנה" את אביהם וגרמה לו להבטיח לה שהיא תקבל זכויות של "בן ממשיך" במשק, כך שמתעורר הצורך להגן על זכויותיו בדמות פיצוי על חלקו היחסי בנכס.

בנקודה זו הבהירה השופטת גדיש לבן שתביעתו למעשה כספית ולא הצהרתית, כך שעליו להגיש כתב תביעה מתוקן. אלא שהוא נמנע מלעשות זאת, ובמצב שנוצר עתר אביו לדחות את התביעה על הסף.

אין עילת תביעה

השופטת נעתרה לבקשת האב: "ברור כי אם הבן סבור שמגיע לו פיצוי כספי מאביו, היה עליו להגיש תביעה כספית. שנית, וזה העיקר, לא ניתן לעתור לקבל פיצוי כספי מכוח צוואת האם המנוחה, כשאין מחלוקת שצוואת האם לא רק שלא קוימה, אלא אף לא הוגשה לקיום ואחר האם המנוחה ניתן צו ירושה".

משצוואת האם לא קיומה בשום שלב, הסבירה השופטת, הרי שגם אם יוכיח הבן את כל טענותיו – לא יהיה בכך כדי להעניק לו את מבוקשו: הצהרה עליו כזכאי לפיצוי "מכוח הצוואה" בגין חלקו היחסי במשק. היא הסכימה אמנם לטענת בא-כוח הבן כי סילוק תביעה על הסף (ללא דיון לגופו של עניין) שמור למקרים קיצוניים בלבד, ואולם שעה שאין לפניה כל עילת תביעה, נימקה, הרי שאין מקום לבירורה.

"בנסיבות העניין לא מצאתי שיש מקום לברר את טענת הבן לפיה הוא זכאי לקבל מאביו 'פיצוי' בגין 'זכויות', שהוא סבור שמגיעות לו מכוח מסמך שנושא כותרת צוואה, אך לא הוגש לקיום, וודאי שלא אושר, על ידי הרשם לענייני ירושה או על ידי בית המשפט, כצוואה", סיכמה השופטת את החלטתה. היא הורתה על דחיית התביעה על הסף תוך חיוב הבן בהוצאות אביו, בסך 8,000 שקל.

  • ב"כ הבן: עו"ד אסי סגל
  • ב"כ האב: עו"ד קרן ראובן כהן
עו''ד אורלי קורוליה חגאג עוסק/ת ב- מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ