אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> האב נגד ילדיו: מי יזכה בכספי הביטוח של המנוחה?

האב נגד ילדיו: מי יזכה בכספי הביטוח של המנוחה?

מאת: עו"ד שרי וייס | תאריך פרסום : 08/07/2024 11:45:00 | גרסת הדפסה

עו"ד שרי וייס | צילום: נעמה הלל מלמד. אילוסטרציה חיצונית: Vitolda Klein on Unsplash

מצד אחד, צוואת האם מורה שהכספים ישולמו לילדים. מצד שני, החוק קובע שכספי ביטוח אינם חלק מהעיזבון. השופט מצא פתרון יצירתי

אישה שהייתה מבוטחת ב"מגדל" הלכה לעולמה. אחרי מותה פנתה חברת הביטוח לבית המשפט למשפחה בתל אביב בשאלה למי לשלם את כספי הביטוח – למוטבים בפוליסה, ילדיה הקטינים, באמצעות אחיה שמונה בצוואתה כמנהל העיזבון, או שמא לאבי הילדים בתור האפוטרופוס שלהם. על רקע הצהרת האב כי בכוונתו לקנות לעצמו דירה באמצעות הכספים, הורה השופט ארז שני על שמירתם בחשבון נאמנות עד שהילדים יגיעו לבגרות.

המנוחה, אם לילדים בני 6.5 ו-10, הלכה לעולמה בנסיבות שלא פורטו בפסק הדין. במהלך חייה היא הייתה מבוטחת בחברת "מגדל" וצברה שם כספים. ערב מותה היא שינתה את זהות המוטבים בביטוח מהאב לילדים. בנוסף, היא ערכה צוואה בה מינתה את אחיה כמנהל עיזבונה, על מנת שיהיה אחראי להעברת הכספים לילדיה.

אלא שברמה המשפטית נתקלה "מגדל" בבעיה אחרי מות המבוטחת: מצד אחד, סעיף 147 לחוק הירושה מחריג כספי ביטוח מעיזבון של נפטר. במלים אחרות, אין תוקף להוראת המנוחה בצוואה כי אחיה ינהל את כספי הביטוח למען ילדיה, ולכאורה יש להעביר את הכספים לאפוטרופוס שלהם, אביהם.

מן העבר השני, סעיף 31 לחוק הכשרות המשפטית קובע ש"מי שהקנה לקטין נכס בצוואה, והתנה שניהול הנכס יהיה בידי אדם זולת הורי הקטין (במקרה זה, הדוד) – תנאו קיים". מכאן שאלת "מגדל" שהוגשה לבית המשפט במרץ האחרון, למי לשלם את תגמולי הביטוח: לאבי הילדים או לדודם?

"בלתי חוקי לתת לאב שליטה"

אף שבנסיבות הקיימות העברת כספי הביטוח לאבי הילדים עד הגעתם לגיל 18 נראתה כפתרון ראוי, במהלך המשפט זרק האב פצצה שחיסלה את הרעיון הזה: הוא סיפר שאם הכספים יועברו אליו, הוא ישתמש בהם כדי לקנות דירה יחד עם אמו – כלומר הכספים ישמשו אף את צרכיו, וזאת בניגוד גמור להחלטת המנוחה כי הם יועמדו לרשות ילדיה בלבד.

השופט קבע שלנוכח הצהרת האב "יהיה זה בלתי חוקי לתת לו שליטה בכספים כאוות נפשו. התנהלות כזו בכספי הקטינים כמובן אינה מותרת, בוודאי ללא החלטה שיפוטית ספציפית". בתוך כך השופט דחה את הצעת באת-כוח האב – לפיה היא תדאג לכך שייעשה שימוש חוקי בכספים – בנימוק שהאב יכול לפטר אותה בכל עת ולחזור לסורו.

עם זאת, גם העמדה שלפיה יש להעביר את הכספים לדוד של הילדים ירדה מן הפרק, נוכח ההסדר החוקי המנתק הוראות בצוואה משימוש בכספי ביטוח. השופט הדגיש כי בנסיבות שנוצרו, על בית המשפט לוודא שהכספים יישמרו לילדים בנאמנות בתצורתם הנוכחית – כלומר כשהם נזילים ומושקעים בגוף פיננסי באופן חסר סיכון – עד הגיעם לבגרות.

בסופו של יום השופט הורה על פתרון המשלב גורמים משני צדי המתרס, כשמינה את הדוד ואת באת-כוחו של האב על מנת ששניהם יפתחו יחד חשבון נאמנות עבור הילדים, וידאגו לשמור בו את הכספים למענם.

  • ב"כ "מגדל": עו"ד רם דורון
  • ב"כ הדוד (מנהל העיזבון): עו"ד עיינה אונגר לטין
  • ב"כ האב: עו"ד חגית ירמיה ועקנין
עו"ד שרי וייס עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ