אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> קניין רוחני >> האם רשימת לקוחות היא סוד מסחרי?

האם רשימת לקוחות היא סוד מסחרי?

מאת: עו"ד גיא הרשקוביץ | תאריך פרסום : 22/05/2014 11:03:00 | גרסת הדפסה

מנהל מכירות, שעבד במשך מספר שנים אצל יבואנית ומשווקת של מוצרי חשמל, עזב את עבודתו וביחד עם שותפים נוספים פתח חברה מתחרה באותו תחום. כ"מתנת פרידה" לקח אתו העובד את רשימת הלקוחות של מעסיקיו הקודמים, מבלי שקיבל אישורם לכך, והוא ושותפיו החדשים החלו לעשות בה שימוש מסחרי.

חוק עוולות מסחריות קובע שסוד מסחרי יכול להיות כמעט כל ידע או מידע המקנים יתרון עסקי למחזיקים בהם: נוסחה לתרכובת כימית, תהליך יצור בלעדי, רשימת ספקים או תרשים של אמצאה הם סודות מסחריים, ועל פי החוק יש להסתירם באמצעים סבירים מעיני הכלל. כלומר, החוק מטיל על המעסיק את החובה לשמור על סודותיו המסחריים מפני כל מאן דהוא.

ומה בנוגע לרשימת לקוחות? גניבות של רשימות כאלה על ידי עובדים למטרות רווח אישי - בין כעצמאיים ובין כשכירים אצל מעסיק אחר - אינן עניין נדיר כל כך. הפסיקה קבעה מספר קריטריונים על מנת לקבוע אם רשימת לקוחות אכן סוד מסחרי.

יתרון מסחרי
ככל יש לבחון האם רשימת הלקוחות המקנה יתרון מסחרי לבעליו. ראשית, יש לבחון האם מדובר ברשימה בלעדית, סודית ואינה ניתנת לגילוי. על המעביד להוכיח שעשה מאמץ סביר להסתיר הרשימה מעיניו של מאן דהו ושלא פרסם אותה בשום דרך: רשימת לקוחות שפורסמה באתר אינטרנט וכוללת עסקאות שבוצעו לא תחשב לסוד מסחרי. עם זאת, אם חלק מהרשימה כולל פרטים חסויים נוספים שאינם מפורסמים, כגון סוג המוצרים שרכשו הלקוחות והמחיר ששילמו עבורם, אזי הרשימה תיחשב לסוד מסחרי.

בד בבד, יש לבחון האם רשימת הלקוחות נוצרה כתוצאה מהשקעת זמן או כסף. מידע שיצירתו כרוכה בהשקעת מאמץ, בסופו של יום מקנה ערך כלכלי לבעליו. שנית, יש לבחון האם מי שעשה שימוש ברשימת הלקוחות הוא חברה המתחרה עם הבעלים המקוריים של הרשימה על אותו פלח שוק ומוצר זהה או שמא מדובר רק באותו ענף עיסוק. ככל שתחומי עיסוק חופפים וזהים זה לזה, כך גדלים הסיכויים שהרשימה תיחשב לסוד מסחרי.

עד מאה אלף שקל ללא הוכחת נזק
כאן המקום לציין שיש להבחין בין פניה עסקית יזומה של העובד לשעבר ללקוחות שעבדו עמו בעבודתו הקודמת לבין פנייתם של הלקוחות עצמם לאותו עובד במטרה לשכור את שירותיו, שלא דרך מעסיקתו הקודמת. בעוד המקרה הראשון הוא דוגמא מובהקת להפרת סוד מסחרי, המקרה האחרון עשוי שלא להיחשב ככזה, בכפוף לבחינת הנסיבות.

מוצרי החשמל שהעובד שלה גנב ממנה את רשימת הלקוחות יכולה, אם כן, לתבוע ממנו (וגם מהחברה החדשה שהקים) פיצויים של עד מאה אלף שקל ללא הוכחת נזק בגין גזל של סוד מסחרי. עילות נוספות בגינן תוכל המעסיקה הקודמת לתבוע פיצויים הן הפרת סודיות, הפרה של חוזה העבודה, חוסר תום לב ועשיית עושר ולא במשפט. היבואנית תוכל גם להגיש צו מניעה זמני, האוסר על החברה החדשה לעשות שימוש ברשימת הלקוחות.

הזכויות על הקניין הרוחני והסודות המסחריים במקום העבודה שמורות באופן קוגנטי למעסיק (למעט מקרים ספציפיים, שלא ידונו כאן). יוצא, אם כן, שהעובד מחויב לשמור על סודותיו המסחריים של המעסיק גם אם הנושא לא עוגן בחוזה העבודה. על אף זאת ולמען הסדר הטוב, מומלץ לקבוע את מעמדה של רשימת הלקוחות כסוד מסחרי בחוזה העבודה. כמו כן, מומלץ למעסיקים ליצור הפרדה בין סוגי הלקוחות, כך שכל עובד ייחשף רק לרשימה הרלוונטית לגביו.

• לקריאה נוספת: יוצאי רומניה במוקד סכסוך בין שתי חברות תיירות

• לפסקי דין קשורים:
חברת דאטה פול בע"מ נ' יניב טכנולוגיות מדיה בע"מ
בטאן נ' INC 1988 INTEGRA MICROSYSTEMS

 

* עו"ד גיא הרשקוביץ עוסק בתחום הקניין הרוחני.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

למדור: קנין רוחני
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il

 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום קניין רוחני באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום קניין רוחני

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ