לאחר שמשרד הפנים סירב להכיר בבני הזוג כתושבי קריית שמונה לצורך קבלת מעמד מפונים מאחר שהם לא גרים שם בפועל, המדינה התקפלה בעקבות עתירה: "יש להם זיקה לעיר"
ניצחון לבעלי דירה בקריית שמונה במאבקם נגד המדינה: בני הזוג ביקשו מרשות האוכלוסין וההגירה לעדכן את כתובתם לעיר המטווחת במטרה לקבל מעמד של מפונים, אך נדחו בנימוק היבש של "אי מגורים בפועל". לאחר שהגישו לבית המשפט עתירה בה סיפרו שעם תום המלחמה הם מתכוונים לעבור לגור בביתם שבקריית שמונה, המדינה חזרה בה: "יש לכם זיקה לעיר ולכן הוחלט לאשר את שינוי המען כמבוקש".
החל מ-2022 העותרים, בני זוג והורים ל-3, הינם בעלי דירה בקריית שמונה. עוד בטרם פרוץ המלחמה גרה המשפחה בשכירות בכפר ורדים, כאשר החוזה שלהם נגמר ביולי האחרון. בנקודת זמן זו עמדה המשפחה בפני שוקת שבורה: מצד אחד לא הייתה להם אפשרות להמשיך ולשכור בית הרחק מטילי החיזבאללה, ומצד שני משרד הפנים סירב לבקשתם לעדכן כתובת לקריית שמונה על מנת להתפנות למלון במימון המדינה. בינתיים הם מתגוררים בבית של הורי העותר במעלות.
במצב שנוצר פנו בני הזוג, באמצעות עו"ד ערן לב, לבית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה על מנת שיחייב את משרד הפנים לשנות את כתובתם לקריית שמונה, וזאת ללא התנאי המופרך שהוצב בפניהם: מגורים של חצי שנה לפחות בעיר המופגזת. לעמדתם, דרישת המדינה שהמשפחה תסכן את חייה רק כדי לאפשר שינוי כתובת טכני היא שערורייתית ולוקה בחוסר סבירות קיצוני.
ואולם גם הגשת העתירה, לפחות בהתחלה, לא הובילה את המדינה לשנות מעמדתה העיקשת. במכתב ששלחה רשות האוכלוסין לעורך דינם של בני הזוג ביולי האחרון נרשם שהאחרונים לא זכאים לשינוי מען מאחר שהם לא מתגוררים בקריית שמונה בפועל, כאשר "לעניין הטענה כי מרשך יסכן את חייו ויעבור להתגורר במען הנטען" הרי ש"הרשות אינה מתערבת בשיקולי אדם היכן הוא מבקש להתגורר, ובטח לא מפנה תושבים להתגורר ביישובים מפונים".
הכל מוכן למעבר
שינוי עמדת המדינה, שיוצגה באמצעות עו"ד רז הלל, החל לקרום עור וגידים במהלך הדיון שנערך בעתירת בני הזוג בחודש שעבר, אז שיתף העותר כי בכוונת המשפחה לעבור לדירתה שבקריית שמונה מיד עם תום המלחמה, כאשר חוץ מחיבור לאינטרנט - הבית כבר מוכן למגורים ואף הועברו אליו ארגזים עם ציוד.
עדות אילמת לכך שהמשפחה רואה עצמה כתושבת קריית שמונה לכל דבר נמצאת, לדברי העותר, בכך שהבית מזה כשנתיים יושב שומם משוכרים מאחר שהמשפחה מעוניינת לעבור אליו. "לא השכרנו את הדירה לאף אחד, שילמתי את הארנונה כי ידעתי שנגור שם יום אחד, אלא שהמלחמה טרפה את כל הקלפים. אף אחד לא ציפה שהיא תתארך כל כך הרבה זמן".
על רקע טענת העותרים כי המגורים במעלות הם זמניים בלבד עד שיתאפשר להם לעבור לקריית שמונה, הורה בית המשפט למדינה לעדכן תוך שבוע האם בכוונתה לשנות מהחלטתה.
ואכן, במסגרת הודעת העדכון הסכימה המדינה לשנות את כתובת המשפחה לקריית שמונה, באופן רטרואקטיבי החל מה-2 ביולי, יום למחרת סיום חוזה השכירות שלהם בכפר ורדים.
במכתב מרשות האוכלוסין שצורף להודעה נכתב כי בהמשך לדיון שהתקיים בבית המשפט "בו נמצא כי הנכם מתארחים בבית המשפחה עד לאפשרות לעבור באופן קבוע למען בקריית שמונה, וכי הנכם שומרים על זיקה למען מגוריכם הנטען בקריית שמונה – הוחלט לאשר את שינוי המען המבוקש".
במצב שנוצר, צפויה המשפחה לקבל מעמד של מפונים ולקבל מימון ממשלתי לפתרון מגורים אלטרנטיבי, כל עוד תותחי החיזבאללה רועמים.
- ב"כ העותרים: עו"ד ערן לב
- ב"כ המדינה: עו"ד רז הלל (פמ"י אזרחי)
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.