לאחר שנקלעה למצב נפשי קשה חבריה התגייסו ושילמו את חובותיה מחוץ לתיק מבלי ליידע את הנאמנת. רשמת ההוצאה לפועל ויתרה לה אף שלא פעלה כחוק. "מדובר בנסיבות חריגות"
רשמת לשכת ההוצאה לפועל בטבריה לירון זרבל-קדשאי קיבלה לאחרונה בקשה של חייבת שצברה חובות של כ-65,000 שקלים לביטול הליכי חדלות פירעון 3 שבועות אחרי שניתן לבקשתה צו פתיחת הליכים. הנאמנת בתיק ביקשה להמשיך בהליך בשל התנהלות חסרת תום לב מצד החייבת, שהגיעה להסדרים עם הנושים מחוץ לתיק. אבל הרשמת החליטה להתחשב בה משום שפעלה מתוך מצוקה לאחר שנקלעה למצב נפשי קשה ואף ניסתה להתאבד.
בשנים 1988-1998 נפתחו נגד החייבת 5 תיקי הוצאה לפועל בשל חובות של כ-8,300 שקלים שתפחו לאורך השנים לסכום של כ-65,000 שקלים. בנוסף צברה החייבת חוב חיצוני לבנק דיסקונט.
לפני מספר חודשים היא עתרה למתן צו פתיחת הליכי חדלות פירעון אבל כ-3 שבועות לאחר שהבקשה התקבלה ביקשה לבטל את ההליך.
בבקשה היא ציינה כי בעקבות הצו הוטלו עליה הגבלות בבנק והיא נקלעה למשבר נפשי חריף ואף ניסתה להתאבד. קרוביה ומכריה התגייסו לעזרתה וסייעו לה להגיע להסדרים עם הנושים ולסגור את החובות. לטענתה, היא שילמה לנושי ההוצאה לפועל 17,000 שקלים ואילו עם הבנק הגיעה להסדר תשלומים.
אלא שהנאמנת שמונתה בתיק טענה כי החייבת ניצלה את ההליך לרעה ופעלה בחוסר תום לב כששילמה כספים מחוץ לתיק תוך העדפת נושים אסורה. לפיכך היא ביקשה להשאיר את ההליך על כנו ולהורות לה להחזיר את מה ששולם לקופת הנושים. בנוסף ביקשה הנאמנת לפסוק לה שכר טרחה והוצאות על הפעולות שנקטה בתיק.
החייבת השיבה כי פעלה ממצוקה וביקשה לאפשר לה לפתוח דף חדש. לגבי שכר הטרחה, היא טענה כי פעולות הנאמנת ב-3 השבועות שבהן התנהל התיק הסתכמו בשליחת הודעות דוא"ל.
לא חמור
הרשמת לירון זרבל-קדשאי קבעה כי אין ספק שהחייבת פעלה בניגוד לחובותיה כשהגיעה להסדרים מחוץ להליך וללא מעורבות הנאמנת. "המדובר בהפרת חובתה של היחידה להתנהל בתום לב, בשקיפות ובהתאם להנחיות הנאמן ולהוראות חוק חדלות הפירעון ושיקום כלכלי", כתבה.
עם זאת, הרשמת שוכנעה כי "מדובר בנסיבות חריגות" שמצדיקות להיעתר לבקשה ולבטל את ההליך. הרשמת ציינה כי החייבת נקלעה לחובות של אלפי שקלים בודדים לפני שנים עקב התמכרות לסמים, שתפחו בגלל ריביות. מאז השתקמה, השתלבה בעבודה אפילו שהוכרה בביטוח לאומי כנכה 75% ולא יצרה חובות נוספים.
בנוסף, חבריה התגייסו לסייע לה עקב המשבר הנפשי הקשה והנסיון האובדני, וההסדרים לא פגעו בנושים שקיבלו במצטבר סכום כפול מהקרן והסכימו לסגור את התיקים נגדה. יתרה מכך, לא בטוח שהמשך ההליך היה מניב להם תוצאות טובות יותר בהתחשב בנסיבות הרפואיות והכלכליות של החייבת. גם העובדה שההליך נמשך כ-3 שבועות בלבד ועוד לא התקיימו דיונים ובירורים מעמיקים מטה את הכף לטובת החייבת.
"... בנסיבותיו הייחודיות של מקרה זה, פעלה היחידה מתוך מצוקה ועל רקע נסיבות חייה המורכבות ועל כן, חרף ההפרות שביצעה שאין להמעיט בחשיבותן, אין לראות בהפרותיה משום חוסר תום לב חמור המצדיק ביטולם של ההסדרים וכפיית המשך ניהולו של ההליך", סיכמה הרשמת.
לבסוף קבעה הרשמת כי הנאמנת זכאית לשכר טרחה שכן מילאה את תפקידה במקצועיות. עם זאת, בהתחשב בפעולות שביצעה, במשך ההליך ובכך שלא הגישה תחשיב ואסמכתאות על הוצאותיה ישולמו לה 1,200 שקלים בלבד.
עו"ד יובל יניב
עוסק/ת ב-
חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.