לאחר שהועבר מתפקידו כלוחם למטבח, הצעיר גם היה עד לפיגוע דקירה ולימים פיתח סכיזופרניה. טענת קצין התגמולים שהמחלה אינה קשורה לשירות הצבאי – נדחתה
צעיר שהיה מעורב במסגרת שירותו הצבאי בחיפושים אחר שלושת הנערים אשר נחטפו בידי ארגון הטרור "חמאס" ולבסוף נרצחו, הוכר לאחרונה כנכה צה"ל. אחרי האירוע המטלטל ברמה הלאומית נחשף הצעיר במהלך שירותו אף לפיגוע טרור, במסגרתו ראה מחבל דוקר חיילת ואז מנוטרל. יו"ר ועדת הערר לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), השופט בדימוס ברוך אזולאי, האמין לגרסת התביעה כי אירועים קשים אלה ואחרים הם שגרמו לפרוץ מחלת הסכיזופרניה בקרב הצעיר.
הצעיר, שיוצג באמצעות עו"ד תמר סיון, סיפר שהתגייס לצה"ל כלוחם בחטיבת "כפיר" ובשלב מסוים לקח חלק במבצע "שובו אחים" לאיתור הנערים יעקב נפתלי פרנקל, גיל-עד שאער ואייל יפרח, אשר במהלך 2014 נחטפו על-ידי מחבלים נתעבים ובסופו של יום נרצחו.
לדברי הצעיר, בסוף מלחמת "צוק איתן" שפרצה בעקבות החטיפה והרצח, מפקדו זיהה אצלו קושי תפקודי ולפיכך הוא הועבר לתפקיד טבח. אלא שהתברר בדיעבד כי המעבר למטבח לא חסך מהצעיר מראות קשים. במאי 2015, כשהיה בדרכו לבסיס, הוא נחשף לפיגוע טרור שהתרחש לנגד עיניו – במסגרתו מחבל דקר חיילת וחוסל.
בשלב מסוים הוא אובחן כלוקה בסכיזופרניה כאשר במאי 2021 קצין התגמולים דחה את תביעתו להכיר בו כנכה צה"ל.
במסגרת הערעור שהוגש לוועדה בחודש העוקב, מומחה מטעם הצעיר הביע עמדתו כי הגורמים לפרוץ הסכיזופרניה במערער הינם, בין השאר, האווירה המתוחה במהלך חיפוש הנערים וחשיפתו לפיגוע שהסתיים בכך שגופות החיילת והמחבל נותרו שרועות על הרצפה.
"אני רוצה קב"ן"
אחד מעדי התביעה, שותפו לחדר של המערער בצבא, סיפר שמצב האחרון הידרדר עד אשר שוחרר בעקבות סעיף נפשי. לדבריו, טרם הפיגוע תפקד חברו לחדר בצורה רגילה אלא שאחריו הוא השתנה והחל להגיד שוב ושוב "אני רוצה קב"ן".
ואולם, קצין התגמולים שיוצג באמצעות עו"ד ערן סירוטה טען כי הסכיזופרניה שאובחנה אצל הצעיר אינה קשורה לצבא והתפתחה אצלו באופן טבעי עוד לפני כן. הצעיר סבל בילדותו מעיכוב התפתחותי ואובחן כלוקה בהפרעת קשב וריכוז, ולטענת קצין התגמולים מדובר בסימנים ראשונים שמאפיינים את המחלה.
אבל השופט אזולאי ויתר חברי הוועדה קבעו שהצדק עם הצעיר: "נראה לנו שיש לאמץ את עמדת המומחה מטעם המערער לפיה התקיים קשר סיבתי רפואי עובדתי בין מצבי דחק ובין התפרצות מחלת הסכיזופרניה".
השופט הדגיש שהופעת הסכיזופרניה בצעיר הייתה לאחר הסטרס שפקד אותו במהלך שירותו הצבאי, והוא לא אובחן כלוקה במחלה טרם גיוסו – כך שאין לקבל את עמדת קצין התגמולים לפיה הסטרס הוא תוצאה של הסכיזופרניה ולא ההיפך.
נקבע כי השתתפות הצעיר במבצע לאיתור הנערים, היחשפותו לפיגוע הטרור ומעברו מתפקיד של לוחם בעל מוטיבציה גבוהה לתפקיד במטבח – הם אירועים צבאיים מובהקים הקשורים סיבתית לפרוץ הסכיזופרניה, ומכאן שיש להכיר בו כנכה צה"ל.
לנוכח התוצאה חויב קצין התגמולים לשלם לצעיר הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 15 אלף שקל.
- ב"כ המערער: עו"ד תמר סיון
- ב"כ המשיב: עו"ד ערן סירוטה (פמ"ד אזרחי)
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.