אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חדלות פירעון >> הילדים בגרו – האב לא קיבל פטור מחוב המזונות

הילדים בגרו – האב לא קיבל פטור מחוב המזונות

מאת: עו"ד איתן פישמן | תאריך פרסום : 21/06/2021 15:51:00 | גרסת הדפסה

עו"ד איתן פישמן | אילוסטרציה: Adam Nieścioruk, Unsplash

האב צבר חוב של כ-100,000 שקל לביטוח לאומי. במסגרת הליך פשיטת רגל הוא קיבל צו הפטר למעט חוב המזונות, שאותו ישלם בתשלומים של 100  שקל בחודש

השופטת אילת דגן דחתה לאחרונה בקשה של אב לארבעה לתת לו פטור מחוב לביטוח לאומי שנצבר לאחר שלא שילם את המזונות לגרושתו. האב טען כי יש להתחשב במצבו הבריאותי ובכך שילדיו כבר גדולים. השופטת הבהירה כי אין הצדקה למתן הפטור במקרה זה בו החייב ״גרר״ את החוב על פני שנים תוך פגיעה בילדיו והסתמכות על הקופה הציבורית.

האב כיום בן 66, סובל מבעיות בריאותיות שונות (בעיות לבביות, מחלת ריאות וחסימת כלי דם), בגינן הוכר כבעל 73% נכות לצמיתות מטעם המוסד לביטוח לאומי. בעבר עבד בעבודה פיזית וכיום לטענתו אינו יכול לעבוד. 

הוא נשוי בשנית ויש לו ארבעה ילדים מנישואיו הקודמים, הצעירה שבהם בת 29. לאחר שלא שילם מזונות עבורם כשהיו קטינים בהתאם להחלטת בית המשפט למשפחה, ביטוח לאומי שילם את המזונות במקומו לגרושתו בין השנים 1986-2003. על שם החייב נצבר חוב של 110,000 שקל לביטוח לאומי.

לפני כשנתיים הגיש האב בקשה להכריז עליו כפושט רגל ולהעניק לו הפטר מחוב המזונות.  

הוא טען כי מדובר בחוב ישן שהצטבר בשנים בהם גר עם גרושתו. הוא הפנה למצבו הכלכלי והבריאותי וביקש לפתוח דף חדש. 

ביטוח לאומי התנגד להחלת ההפטר על חוב המזונות וטען כי הוא לא עומד בקריטריונים המחמירים שנקבעו בסוגיה זו בפסיקה. המוסד הדגיש כי אינו אדיש לקשייו של החייב, אך מטבע הדברים בשים לב לכך שמדובר בתחום פשיטת הרגל, קשייו של החייב אינם שונים  מאלו של כלל ציבור פושטי הרגל וכי הפטר מחוב המזונות ניתן רק במקרי קיצון.

גם המנהל המיוחד התנגד למתן הפטור וטען כי התנהלות החייב לאורך השנים בנוגע לחוב צריכה לעמוד לחובתו. 

חוסר תום לב

השופטת אילת דגן מבית המשפט המחוזי בחיפה הבהירה כי בדרך כלל צו הפטר לא יחול על חוב מזונות. עם זאת, הפסיקה הכירה בקיומם של חריגים בהם ינתן לחייב פטור מלא או חלקי מחוב מזונות. במסגרת השיקולים למתן הפטר בגין חוב מזונות נמנו בן היתר: גילו של החייב, מצבו הבריאותי, מצבו הכלכלי משך הליך פשיטת הרגל ומצבת נכסיו.

עוד נקבע בפסיקה כי יש להביא בחשבון את התנהלות החייב ותום ליבו ובין היתר האם עשה מאמצים לפרוע את החוב. 

השופטת קבעה כי במקרה זה נסיבות היווצרות החוב נגועות בחוסר תום לב של האב ומקורן בסכסוך בינו לבין גרושתו. לכן, על אף המצב הבריאותי והכלכלי הרעוע שלו, חוסר תום ליבו מוביל למסקנה כי אין להעניק לו את הפטור. 

״היעלה על הדעת כי בית משפט ישתף פעולה במצב בו חייב גורר חוב מזונות לאורך השנים בשל טענות שונות, שעה שהוא יודע כי אי תשלום מזונות פוגע בילדיו המצויים באחריותו, שעה שהוא נסמך על הקופה הציבורית שתכנס בנעליו ותספק את צרכיהם הכלכליים?״ תהתה השופטת.

עם זאת, בשל מצבו הרפואי של החייב והאתגרים העומדים בפניו בחיי היום יום, ולנוכח העובדה שילדיו בגירים, קבעה השופטת שהחייב יישא בתשלום חודשי בסך 100 שקל עבור הביטוח הלאומי בגין חוב המזונות. 

לא ניתן צו להוצאות.

  • שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין 
עו"ד איתן פישמן עוסק/ת ב- חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חדלות פירעון באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חדלות פירעון
פושט רגל? כך תגן על הדירה שלך
עו"ד מיכל שחר | צילום: IF PRODUCTION

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ