נהגת צעירה נעצרה לבדיקת נשיפון, אך משום מה התקשתה לבצע את הבדיקה הפשוטה. 15 ניסיונות בנשיפון ושישה ניסיונות בינשוף הספיקו לביהמ"ש כדי לקבוע שהנהגת הכשילה במכוון את הבדיקה, ולהרשיע אותה בנהיגה בשכרות בשל סירובה להיבדק.
באחד מלילות דצמבר 2012, הציבה המשטרה מחסום ברחוב קרליבך בתל אביב. נהגת צעירה, שככל הנראה ניסתה להתחמק מהשוטרים, פנתה לאחד הרחובות הסמוכים. אלא שלרוע מזלה, היא לא הבחינה בתמרור "אין כניסה" שהוצב בתחילת הרחוב, והדבר עורר את תשומת לב השוטרים והם דלקו אחריה. כשתפסו אותה לבסוף, הם הריחו כי נודף מפיה ריח חריף של אלכוהול.
לכתבות נוספות בנושא:
הנהגת התבקשה לבצע בדיקת נשיפון, ואחת השוטרות הסבירה ואף הדגימה לה כיצד לנשוף. למרות זאת, הנהגת לא הצליחה לבצע את הבדיקה כראוי. רק אחרי למעלה מ-15 ניסיונות הראה המכשיר שהבדיקה נכשלה, מה שמעיד על קיום אינדיקציה לשכרות.
במקרה כזה, בהתאם לאמור בחוק ועל מנת לדעת את כמויות האלכוהול המדויקות, יש לבצע בנהג החשוד שתי בדיקות נוספות במכשיר ה"ינשוף".
הנהגת התבקשה לנשוף לתוך ה"ינשוף" ומתוך מספר רב של ניסיונות היא הצליחה לנשוף באופן תקין רק פעם אחת. הבדיקה שהצליחה הראתה קיומו של שיעור אלכוהול. הניסיונות המשיכו, אך הצעירה שוב לא הצליחה להשתמש במכשיר.
לאחר שהנהגת התלוננה בפני השוטר הבודק שהמכשיר לא תקין, והוא בדק אותו בעצמו, עלה בו החשד שהנהגת בעצם מנסה להכשיל את הבדיקה.
נגד הנהגת הוגש כתב אישום המייחס לה עבירה של נהיגה בשכרות בשל סירוב לבצע בדיקת נשיפה על פי דרישת שוטר ובעבירה של נהיגה תחת השפעות משכרים. המדינה טענה, כי יש לראות בהתנהגות הנאשמת, שהכשילה את הבדיקות במכוון שוב ושוב, כסירוב להיבדק.
בניגוד גמור לתוצאות שהראו כי שתתה אלכוהול, הכחישה הנהגת במרץ שצרכה אלכוהול בכלל. עוד היא הכחישה שניסתה להכשיל את הבדיקה. לטענתה, היא הייתה מאד לחוצה כיוון שהיו סביבה המון אנשים ובכל מקרה, אם אחת הבדיקות שביצעה יצא תקינה – הרי שזה מוכיח שהיא שיתפה פעולה ולא ניסתה להכשיל את הבדיקה.
אין הסבר לכישלון
השופטת דלית ורד מביהמ"ש לתעבורה בתל אביב קבעה, כי מטרת הבדיקה ואופן ביצועה הוסברו היטב לנאשמת, כך שלא ייתכן שלא הבינה כיצד מבצעים אותה. מדובר בצעירה כבת 25, ללא מגבלה בריאותית המונעת ממנה לנשום כהלכה, הוסיפה השופטת.
לנוכח העובדה שהוסבר לנאשמת היטב כיצד לבצע את הבדיקה, כאשר תקינות ה"ינשוף" הוכחה ובהיעדר מניעה רפואית או אובייקטיבית אחרת לביצועה התקין – הרי שהנאשמת הכשילה את הבדיקה במכוון.
השופטת הוסיפה כי מסקנה זו מתחזקת כשמתוודעים לדפוס פעולתה של הנאשמת: ניסיונה להתחמק מהמחסום, כניסתה באין-כניסה (פעולה שגם אותה הכחישה כשנשאלה ע"י השוטרים) וניסיונה להעלים את העובדה ששתתה.
הכשלת בדיקת נשיפה, קבעה השופטת, נחשבת לסירוב להיבדק ומהווה עבירת תעבורה, ולכן הנאשמת אשמה בעבירה של נהיגה בשכרות בשל סירוב לבצע בדיקת נשיפה. עם זאת, הנאשמת זוכתה, מחמת הספק, בעבירה של נהיגה תחת השפעות משכרים. גזר הדין טרם ניתן.
בתי המשפט אינם מקבלים את הטענה ש'לא הצלחתי לנשוף'. על אף שלא קיימת בחוק עבירה של הכשלת בדיקה, בתי המשפט מתייחסים לניסיון שלא מצליח כאל סירוב. במקרים כאלו, מומלץ לגשת מיד לבי"ח ולבצע בדיקת דם העשויה להוכיח את חפותכם, ואף להביא תיעוד רפואי של מחלת ריאות המונעת מכם לנשוף כראוי. זוהי הדרך היחידה 'להינצל' מאישום של סירוב לביצוע בדיקת שכרות ועונש של פסילת רישיון.
* עו"ד ערן בו-עמי עוסק בדיני תעבורה.
**הכותב לא ייצג בתיק.
***המידע המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.