תיקון לחוק שאושר לאחרונה בכנסת מאפשר לשוטר לדרוש מכל נהג למסור דגימת רוק לגילוי שימוש בסמים, ללא צורך בחשד. המהלך צפוי להוביל לכתבי אישום רבים בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. כך תהיו ערוכים:
מה היה עד התיקון?
החוק בישראל מתייחס לעבירה של "נהיגה בשכרות" ולא מבדיל בין מצב שבו אדם נוהג כשבגופו אלכוהול בכמות העולה על המותר בחוק, או תוצרי חילוף של סמים – בכל כמות.
לפני התיקון לחוק, על מנת לבצע בדיקת שתן או בדיקת דם לאיתור סמים או תוצרי חילוף של סמים בגופו של נהג היה צורך ב-"חשד סביר". כלומר, השוטר שפגש את הנהג צריך היה להצביע על סממן שגורם לו לחשוד שהנהג שבפניו נוהג תחת השפעת סמים. דוגמאות לתיאורים נפוצים שגרמו למחלוקות בפסיקה האם מתקיים חשד סביר או לא הן "עיניים אדומות" ו"עייפות", ואילו מקרים ברורים יותר שבהם קבעו בתי המשפט שהתקיים חשד סביר הם של "ריח של קנאביס שעולה מהרכב", "חיפוש שנעשה בהסכמת נהג ובמסגרתו נמצאו חומרים החשודים כסמים".
משמעות התיקון לחוק
הלכה למעשה, המחוקק הוריד מעתה את הדרישה לקיומו של חשד סביר לצורך הקמת עילה לבצע בדיקת סמים ראשונית לנהג. היום, שוטר יכול לדרוש מנהג לבצע בדיקת רוק לאיתור סם מסוכן אף מבלי שהיתה סיבה לחשוד שהנהג נוהג תחת השפעת סמים.
לכן, עיון ראשוני בתיקון לחוק מלמד כי במידה ששוטר מבקש מנהג לבצע בדיקת רוק מוטלת על הנהג חובה למסור דגימה.
כאן המקום לציין כי על פי התיקון לחוק לא ניתן לבסס את עבירת השכרות או הנהיגה תחת השפעת סמים על בדיקת הרוק לבדה, אלא מדובר למעשה באינדיקציה בלבד.
במידה שבדיקת הרוק יוצאת שלילית, השוטר יוכל לבקש מנהג הרכב לבצע בדיקת שתן או דם לאיתור סם רק אם יהיה לו חשד סביר אחר שהנהג נוהג תחת השפעת סמים – בדיוק כמו בעבר.
מנגד, אם הבדיקה יוצאת חיובית ועולה ממנה אינדיקציה לשימוש בסמים, קם לשוטר יסוד סביר לחשוד שהנהג נמצא תחת השפעת סמים ולכן הוא יוכל לדרוש ממנו לבצע בדיקת שתן או דם, שהן בדיקות מדויקות ומהימנות יותר מבחינה ראייתית לאיתור סם, סוג הסם והכמות שלו בגוף הנהג.
אפשר לסרב לבדיקת רוק?
מדובר בתיקון חוק חדש שטרם עבר את המבחן המשפטי בבית המשפט. לכן, יתכנו מספר פרשנויות משפטיות לסירוב של נהג למסור בדיקת רוק:
פרשנות אחת יכולה להיות שסירוב למתן בדיקת רוק יוצר עבירה של סירוב לבדיקת שכרות. החוק רואה את מי שמסרב לבדיקת שכרות באותה חומרה כאילו הוכח שנהג בשכרות, ואף בחומרה יתרה מכך. מדובר בפרשנות מרחיקת לכת משום שהתיקון לחוק קובע בעצמו שלא ניתן להתבסס על בדיקת רוק בלבד כדי להוכיח נהיגה תחת השפעת סמים.
אפשרות אחרת היא שסירוב לבדיקת רוק יחשב לחסר משמעות, אך לטעמי מדובר בפרשנות שאינה סבירה ואינה מתיישבת עם תכלית התיקון לחוק שכן היא מרוקנת אותו מתוכן, ולא סביר שבתי המשפט יאפשרו מצב דברים שכזה.
להערכתי, הפרשנות שסביר שתתקבל היא מצב ביניים, לפיה עצם הסירוב לביצוע בדיקת רוק יעלה בעצמו חשד לכך שהנהג מסרב בשל היותו תחת השפעת סמים, מה שיצור סמכות חוקית לשוטר לדרוש ממנו לבצע בדיקת שתן או דם. במצב שכזה, סירוב של הנהג לבצע גם את בדיקת השתן או הדם תהווה לכל הדעות עבירת סירוב שמהווה כאמור עבירת שכרות לכל דבר ועניין.
אז מה לעשות אם שוטר ביקש לבצע בדיקת רוק?
חשוב לדעת כי כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים גוררת סמכות מנהלית לקצין משטרה לפסול את רישיון הנהיגה והרכב של הנהג ל-30 יום (בכפוף לשימוע) וכי הרשעה בנהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים גוררת עונש מינימום של פסילת רישיון הנהיגה לשנתיים בנוסף לרכיבי ענישה נלווים כמו מאסר על תנאי, חתימה על התחייבות, פסילה על תנאי, קנס, של"צ (שירות לתועלת הציבור) ובמקרים של עבירות חוזרות אף עונשי מאסר בפועל.
במידה ששוטר מבקש מכם לבצע בדיקת רוק חשוב והכרחי להתייעץ עם עורך דין תעבורה בשלב מוקדם ככל האפשר, משום שכל מה שתאמרו או תבצעו יכול לשמש נגדכם בבית המשפט.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.