חתימה מבעוד מועד על ייפוי כוח מתמשך ערוך כהלכה מבטלת את הצורך במינוי אפוטרופוס. יש חשיבות רבה לעריכת מסמך מפורט וברור המתייחס לעולמו האישי של הממנה.
תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שנכנס לתוקף לפני כ-3.5 שנים, ביקש לצמצם ככל האפשר את הצורך למנות אפוטרופוס לאדם שאיבד את כשירותו המשפטית. על פי התיקון, כל אדם בגיר וכשיר יכול לחתום על מסמך משפטי שנקרא ייפוי כוח מתמשך בו ייקבע מי יקבל עבורו החלטות במקרה בו הוא עצמו לא יהיה מסוגל לכך.
רבות נכתב על יתרונות החתימה על ייפוי כוח מתמשך. במילים ספורות נזכיר כי מטרת החתימה על ייפוי כוח מתמשך היא להבטיח היום, בזמן שאדם כשיר מבחינה משפטית, כי אם בעתיד תיפגע כשירותו והוא לא יוכל להביע את דעתו, ענייניו האישיים, הרפואיים והכלכליים יטופלו בהתאם לרצונו.
ייפוי הכוח המתמשך מבטל את הצורך למנות אפוטרופוס לאדם שאיבד את כושרו המשפטי. כאן המקום להזכיר כי מינוי אפוטרופוס הוא הליך מורכב ויקר הכרוך בפגיעה באוטונומיה של הפרט לקבל החלטות על חייו ובהתערבות של הרשויות.
חשוב לדעת שעל פי הפסיקה, במקרה בו אדם חותם מבעוד מועד על ייפוי כוח מתמשך, לא ימונה לו אפוטרופוס וענייניו יטופלו על ידי האיש או קבוצת האנשים שהוא הסמיך מראש ובהתאם להנחיותיו.
נראה כי מטרת התיקון לחוק הושגה וכיום ניתן למנוע מינוי אפוטרופוס לאנשים שאינם מסוגלים לדאוג לענייניהם בעצמם באמצעות חתימה על ייפוי הכוח המתמשך. לרוב מדובר באוכלוסיית הקשישים אשר בשלב מסוים בשל בעיות זיכרון ודמנציה נפגע כושר תפקודם ויכולתם לטפל בעצמם.
חתימה על טופס ייפוי כוח מתמשך היא חשובה, אך לא כוללת את לב לבו של המסמך המאפשר לממנה (מייפה הכוח) לפרט ולקבוע הוראות ביחס לנושאים החשובים לו, תוך ירידה לפרטים והתחשבות בתפיסת העולם שלו ובאפשרויות הכספיות העומדות לרשותו.
תכנון מפורט
במהלך התקופה מאז כניסתו לתוקף של תיקון 18 לחוק נחתמו אלפי ייפויי כוח מתמשכים ונצבר ניסיון רב הן בעריכת המסמך והן בהפעלתו. הניסיון מאפשר לנו לשפר את תוכנו של ייפוי הכוח מתמשך ולא להסתפק בטופס הסטנדרטי.
אחת הבעיות שבה נתקלנו בבואנו ליישם ייפויי כוח מתמשכים היא הנחיות חסרות. הסתבר כי חלק מהטפסים של ייפוי הכוח המתמשך לא מולאו באופן יסודי ומעמיק ונחתמו בצורה טכנית וסתמית. בטופס לא היה די מידע המאפשר לספק לממנה את תנאי החיים אותם ביקש.
כיום ניתן לתכנן את המשך החיים באופן יותר מדויק ולכלול בייפוי הכוח המתמשך התייחסות מפורטת לסוגיות שונות המטרידות את הממנה.
לשם כך בכל חתימה על ייפוי כוח מתמשך חשוב לצרף מסמך הנחיות מקדימות המחולק לנושאים: היבטים כלכליים ונושאים אישיים-רפואיים.
מסמך ההנחיות המקדימות שבניתי ומצורף כאן כדוגמה, גובש לאחר עשרות שיחות עם ממנים ובני משפחותיהם וניתוח מעמיק של צרכיהם ורצונותיהם.
במסגרת זו, חשוב היה לי להציף בשיחות עם הממנים נושאים שלא תמיד נעים להתמודד איתם כמו למשל המדרג בין מיופי הכוח (מי ימונה ראשון ומי שני ושלישי), סידור מגורים במצב סיעודי, הגורם שיכריע במקרה של חילוקי דעות בין מיופי הכוח ועוד.
נושאים נוספים שניתן לכלול בדף ההנחיות ניתן לראות בדוגמה המצורפת. הנושאים המפורטים בה הם לא רשימה סגורה ואנחנו לומדים כל יום היבטים נוספים של התוכן והנשמה של ייפוי הכוח המתמשך.
* עורכת דין נורית פיש עוסקת בדיני משפחה, מוסמכת לערוך ייפוי כוח מתמשך.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.