אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ייפוי כוח מתמשך >> מי ידאג לכם כשלא תוכלו לדאוג לעצמכם?

מי ידאג לכם כשלא תוכלו לדאוג לעצמכם?

מאת: עו"ד מינדי ארליך | תאריך פרסום : 23/05/2024 17:16:00 | גרסת הדפסה

עו"ד מינדי ארליך | צילום: אסף שיטרית, אילוסטרציה: Chris on Unsplash

זה יכול לקרות בגלל פציעה בתאונה, אירוע מוחי פתאומי, או תחילתה של דמנציה. עו"ד מינדי ארליך מסבירה על החשיבות של ייפוי כוח מתמשך ומשיבה לשאלות נפוצות

אנשים שלא יכולים לקבל החלטות עבור עצמם הופכים חסרי אונים. בדיוק בשביל זה נוצרה האפשרות לערוך "ייפוי כוח מתמשך" מסמך שישקף את רצונותינו בכל התחומים החשובים בחיינו: בתחום האישי, הרכושי והרפואי.

בייפוי כוח מתמשך עורך המסמך, המכונה "הממנה", קובע בעודו צלול בדעתו מי יטפל בו בזמן שכבר לא יהיה כשיר. הממנה יכול לפרט ברזולוציות שיבחר באיזה אופן הוא רוצה שיטפלו בו, ועל מי הוא יסמוך שינהל עבורו את כספיו, נכסיו, ענייניו האישיים והרפואיים.

בעקבות תיקון 18 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, משרד המשפטים מקדם שינוי מהגישה הפטרונית לגישה האוטונומית, כזו ששמה במרכז את כיבוד רצונו של האדם ולא את מוגבלותו.

החוק מציע שתי חלופות משפטיות:

  1. אפוטרופסות – המיועדת למצב שבו אדם הגיע למצב שאינו מסוגל לנהל את ענייניו בעצמו.
  2. ייפוי כוח מתמשך – חלופה המיועדת לאדם שמעוניין לקבוע מראש כיצד ינוהלו חייו בעתיד במקרה שיאבד את כושר השיפוט, ולא רוצה שימנו לו אפוטרופוס.

ההבדל בין אפוטרופסות לבין ייפוי כוח מתמשך

בתהליך של מינוי אפוטרופוס יש להגיש בקשה לבית המשפט. המינוי יאושר אך ורק בהליך משפטי לאחר תסקיר של עובד סוציאלי. בייפוי כוח מתמשך, המסמך נערך על ידי עורך דין ומאושר ללא בית המשפט, אלא מופקד אצל האפוטרופוס הכללי ונכנס לתוקף אם וכאשר האדם מאבד את צלילות דעתו.

בנוסף, בעוד שנדרש צו בית משפט כדי למנות אפוטרופוס ויש צורך בדיווח שוטף של אופן התנהלותו, בייפוי כוח מתמשך מספיק שיש מסמך חתום כראוי שהופקד אצל האפוטרופוס הכללי, וכניסתו לתוקף תהיה בהודעה לאפוטרופוס הכללי וחתימתו.

מה ההבדל בין ייפוי כוח מתמשך לייפוי כוח רגיל?

ייפוי כוח מאפשר לאדם להעביר לאדם אחר באופן משפטי את הסמכות לפעול במקומו בעניין מסוים. לדוגמה, לקוח יכול לייפות את כוחו של עורך דין על מנת שיפנה בשמו לבית המשפט או למוסדות המדינה.

ייפוי כוח רגיל מתייחס לנושא ספציפי, הוא מוגבל בהיקפו, ותוקפו פג עם סיום הטיפול באותו נושא. לעומת זאת, ייפוי כוח מתמשך יהיה בתוקף עד סוף ימיו של הממנה.

מעבר לכך, ייפוי כוח רגיל מאבד את תוקפו ברגע שמייפה הכוח אינו כשיר מבחינה משפטית – עקב תאונה, מחלה גופנית או נפשית, או נסיבות אחרות. כאן בדיוק בא לידי ביטוי הצורך בייפוי כוח מתמשך שמטרתו הברורה והמידית ביותר היא המשך ניהול ענייניו של מיופה הכוח לפי הוראותיו כשיהפוך לא כשיר.

להבדיל מייפוי כוח רגיל שאותו יכול להכין כל עורך דין, ייפוי כוח מתמשך יכול לערוך רק עו"ד שהוסמך לכך בהכשרה מיוחדת מטעם האפוטרופוס הכללי. את רשימת המוסמכים ניתן למצוא באתר לשכת עורכי הדין.

זה המקום לציין שמלבד ההסמכה יש חשיבות רבה גם לניסיון של עורך הדין בתחום, שכן ייפוי כוח מתמשך נושא בחובו רגישות רבה. היעדר ניסיון עשוי להתבטא בטעויות שיכולות לסרבל בעתיד את קיום הוראות המסמך.

לאילו תחומים מתייחס ייפוי כוח מתמשך?

עניינים אישיים כמו היכן יגור מייפה הכוח (ביתו או בית אבות), מי יטפל בו וכיצד ; רכושיים – כגון חשבונות בנק, קרנות פנסיה, נכסים אחרים, מתנות ותרומות; רפואיים – אשפוזים, אופן ומקום הטיפול; וכן סוגיות משפטיות – כגון ניהול תביעות.

ניתן אף לממנות מספר מיופים לנושאים שונים – לדוגמה, עובד או שותף שיטפל בנושאים פיננסיים מסוימים, וקרוב משפחה שיטפל בנושאים רפואיים ואישיים.

למה כדאי לחתום על ייפוי כוח גם בעודנו צעירים?

אין איש יודע מה ילד יום, ואף אחד מאיתנו לא יחיה לנצח. כדאי להיערך מבעוד מועד לתרחישים שאיש מאיתנו לא רוצה לדמיין, אך גם לא יכול להבטיח לעצמו שלו זה לא יקרה. צריך לזכור שעם אובדן הכשירות – מאבדים את הזכות לערוך ייפוי כוח מתמשך.

איך ייפוי כוח מתמשך ישמור על הונו של הממנה?

לדוגמה, אדם מבוגר שבערוב ימיו מחליט פתאום לשנות צוואה, לקחת החלטה המסכנת את כספו ואת רכושו, לקחת משכנתה הפוכה על הדירה גם אם אינו זקוק לכך, לבזבז את כספו, למכור, להשקיע ולהפסיד. קרובי המשפחה, ואף המדינה עשויים להתנגד לכך ולטעון שאותו מבוגר כבר אינו כשיר להחליט החלטות מאין אלו.

במצב כזה, עדיף שהסמכות החוקית לטפל בענייניכם תהיה בידי אדם שאתם סומכים עליו, שמיניתם אותו מרצונכם החופשי, ושיש לו את החובה החוקית והמוסרית להתחשב בהוראות שלכם, כפי שאתם מבטאים אותן כרגע או בהתאם להוראות המקדימות שהכנתם.

במצבים בהם הממנה מעוניין ליצור מנגנון בקרה נוסף, ניתן גם להוסיף רשימת אנשים שאותם יש ליידע במצבים מסוימים. כמו כן, ניתן לדרוש ממיופה הכוח לדווח על פעולותיו למפקח שיקבע הממנה, או לאפוטרופוס הכללי.

לבסוף, מינוי מיופה כוח בעודנו כשירים מונע סכסוכים מיותרים וכואבים בין קרובי משפחה ויורשים לעתיד.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ייפוי כוח מתמשך באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך היום – שקט נפשי בעתיד
עו״ד ריול עדיקה (צילום: שירה הרשקופ)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ