אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מקרקעין ונדל"ן >> הסבך שמאחורי רישומי נדל"ן בישראל – ואיך יוצאים ממנו

הסבך שמאחורי רישומי נדל"ן בישראל – ואיך יוצאים ממנו

מאת: עו"ד יגאל מירון | תאריך פרסום : 31/03/2025 13:18:00 | גרסת הדפסה

עו"ד יגאל מירון | אילוסטרציה חיצונית: Dan Gold on Unsplash

מגרשים תקועים, יורשים מבולבלים ומה שביניהם: האתגרים והפתרונות ברישומי מקרקעין ישנים

רבים בישראל אינם מודעים לכך שרישומי זכויות במקרקעין, שנעשו לפני עשרות שנים ולעיתים עוד לפני קום המדינה, עשויים להיות בעייתיים ואף להוות מכשול משמעותי בעת ניסיון להסדרת הזכויות בנכס. בין אם מדובר בקרקע שנרכשה בתקופת גואלי האדמות ובין אם בנכסים שיורשי בעליהם המקוריים נספו בשואה או עזבו את הארץ, נוצרים מצבים של חוסר התאמה בין זהות הבעלים הרשומים לבין אלו המחזיקים בנכס בפועל.

הקשיים הכרוכים בהסדרת רישומים מסוג זה מתעצמים ככל שחולפות השנים והזכויות מתפצלות בין יורשים רבים יותר. הקושי איננו רק תוצאה של הזמן שחלף, אלא טמון גם במערכות הרישום עצמן. כך, למשל, ברישומים ישנים הרבה פעמים לא מצוין מספר תעודת זהות לצד שם הבעלים, דבר המקשה מאוד על הוכחת זהות וזיקה לנכס.

גם כאשר מדובר בשמות נדירים יחסית, רשם המקרקעין לא יסתפק בכך שלסבא שלך קראו יוסף מילשטיין כדי לאשר את הקשר שלך למקרקעין הרשומים על שם יוסף מילשטיין. נקודת המוצא תהיה שמדובר בשני אנשים שונים, אלא אם כן תוכיח אחרת. חשוב להבין כי הרשם איננו משתף מידע המצוי אצלו עם הפונה, והאחריות להוכחת הזיקה מוטלת כולה על כתפי המבקש.

להרכיב את הפאזל

כדי להתיר את סבך הרישום, נדרש לא רק מידע, אלא גם ידע מקצועי עמוק והיכרות עם מערכות רישום הזכויות, דיני מיסוי מקרקעין והמערכות המשפטיות המעורבות. הדוגמה הטובה ביותר לכך היא מקרה שטיפלתי בו, שבו התבקשתי להסדיר רישום מקרקעין שנרכשו עוד בשנת 1936 מיהושע חנקין עצמו. ליורשים היו מסמכים מקוריים, לרבות חוזה הרכישה המקורי, אך אחד מיורשי הרוכש מעולם לא עלה ארצה, ולכן לא היה בידו מספר תעודת זהות ישראלי. נדרשה פעולה מורכבת של הסדרת ירושתו ורישומה, לפני שניתן היה להמשיך בתהליך רישום הנכס. זהו שיעור חשוב לכל מי שנמצא במצב דומה: שמרו על מסמכים מקוריים, הם חיוניים ויקרים מפז.

ראוי להדגיש כי בעיות רישומיות אינן נחלתן הבלעדית של קרקעות היסטוריות מלפני קום המדינה. אני עוסק בימים אלה (ולא בפעם הראשונה) בהסדרת הרישום של זכויות בבניין שהקבלן שבנה אותו פשט רגל לפני 40 שנים, והשאיר אחריו אי סדרים וחוסרים רבים. במקרים כאלה נדרשים סבלנות, נחישות, ולפעמים גם התערבות של בית המשפט.

בעיניי, הטיפול במקרים כאלה הוא כמו פתרון פאזל משפטי מסובך ומאתגר. דווקא בגלל זה אני נהנה מהעיסוק בתחום, ורואה בו שליחות אישית ומקצועית. ההמלצה שלי לציבור היא לא להזניח את רישומי הזכויות בנכסים, לבדוק את מצבם המשפטי מוקדם ככל האפשר, ולפנות לעזרה מקצועית שתאפשר לכם לעשות סדר – לטובתכם ולטובת הדורות הבאים.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מקרקעין ונדל"ן באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מקרקעין ונדל"ן
התחדשות עירונית בירושלים: עיר הבירה משתוקקת למתיחת פנים
עו"ד יגאל (ישראל) מדר (צילום: עדי פרג'ון)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ