ב-2011 שונו רכיבי התרופה ומאות אלפי חולים החלו לסבול מתופעות לוואי קשות. הסדר פשרה שהוגש לאחרונה לאישור בית המשפט במסגרת תביעה ייצוגית מציע פיצוי זעום לכל נפגע. כדאי לדעת: חולים שלא יבקשו לצאת מההסדר לא יוכלו לאחר מכן לקבל פיצוי גבוה יותר מהחברה.
במהלך שנת 2011 שונו רכיבי תרופת האלטרוקסין, המיועדת לטיפול בתת פעילות של בלוטת התריס, מבלי ש״פריגו ישראל סוכניות״ – החברה שמפיצה את התרופה – יידעה את הציבור. זמן לא רב לאחר מכן החלו חולים רבים הנוטלים את התרופה להתלונן על תופעות לוואי קשות. בעקבות התלונות הקים משרד הבריאות ועדת בדיקה שמצאה קשר סיבתי ברור בין שינוי הרכיבים לבין תופעות הלוואי של החולים.
על רקע מחדל זה הוגשה בשנת 2015 בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד החברה בשם כל החולים שנטלו את התרופה בגרסתה החדשה. הבקשה התקבלה ולאחר שפריגו הגישה ערעור לבית המשפט העליון, התיק הועבר להליך גישור אצל נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט אשר גרוניס.
לאחרונה, הגיעו הצדדים להסדר גישור שהוגש לאישור בית המשפט העליון.
מה אומר הסדר הפשרה?
בהסדר התחייבה פריגו לפצות את כל חברי הקבוצה ב-46 מיליון שקל. על פניו הסכום נשמע נכבד ואולם מספר החולים שנטלו את התרופה עומד על כרבע מיליון איש, כך שהפיצוי בפועל לכל חולה יעמוד על סכומים שבין 3,600-9,600 שקל בלבד.
חולים שיהיו מעוניינים לקבל את הפיצוי יידרשו להוכיח בפני ועדה מיוחדת כי נטלו את התרופה במועד שבו שונו רכיביה וכי סבלו מתופעות לוואי שונות.
״נזיד עדשים״
כבר היום ידוע שרבים מנוטלי האלטרוקסין סובלים מתופעות לוואי הפוגעות באופן ניכר באיכות חייהם. התופעות באות לידי ביטוי בין היתר בנשירת שיער, הפלות או קושי להיכנס להריון אצל נשים, הפרעות לבביות, בלבול, כאבי פרקים, חרדות ודיכאונות, פגיעה בראיה, תשישות ועייפות כרונית. מדובר בתופעות קשות מנשוא שלעתים ילוו את החולים כל חייהם.
לאור זאת נראה שהסכום שמוצע כפיצוי לחברי הקבוצה הייצוגית הוא בבחינת ״נזיד עדשים״ ואינו משקף את הנזקים שנגרמים להם בפועל.
מה ניתן לעשות?
נפגעים שסבורים שהפיצוי המוצע בהסדר אינו משקף את הנזק שנגרם להם יכולים לבקש מבית המשפט רשות להגיש תביעה פרטנית מול החברה במהלך 45 ימים מיום אישור הסדר הפשרה.
בימים אלה פועל משרדנו, בשיתוף עם משרד עורכי דין אסף אודיז, להגשת תביעה פרטנית בשם מטופלים שנטלו את התרופה וסובלים ממגבלות רפואיות ונזקי גוף קשים בעקבות השימוש בתרופה.
בכוונתנו לצרף לתביעה חולים נוספים המבקשים לממש את זכויותיהם ולא להסתפק בפיצוי הזעום שמוצע במסגרת התביעה הייצוגית.
מבירור שערכנו עולה כי מרבית המטופלים אינם מודעים כלל לקשר האפשרי שבין מצבם הרפואי ומגבלותיהם לבין נטילת התרופה. בהקשר זה אנו פועלים לבחינת הקשר בין תופעות הלוואי של אותם חולים לבין נטילת התרופה באמצעות מומחים רפואיים בתחומים הרלבנטיים.
אנו מעריכים שהסדר הפשרה בתובענה הייצוגית יאושר בזמן הקרוב ומכאן שחלון הזמן להגשת תביעה פרטנית הולך ונסגר.
* עו"ד אסף גרינבוים עוסק בתחומי הנזיקין והביטוח ומייצג נפגעי רשלנות רפואית
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.