אב שחויב לשלם לשתי בנותיו 2,000 שקלים בחודש ישלם 650 שקלים בלבד בעקבות ערעור שהגיש על פסק דין של בית המשפט למשפחה
בית המשפט המחוזי בלוד קיבל לאחרונה ערעור של אב שחולק משמורת משותפת וחויב לשלם לשתי בנותיו הקטינות מזונות של 2,000 שקל בחודש. השופטות מיכל ברנט וורדה פלאוט והשופט צבי ויצמן קבעו כי בית המשפט למשפחה העריך את צרכי הילדות בהפרזה שלא תואמת את ההלכה של בית המשפט העליון. לאחר תחשיב מחודש נקבע כי האב ישלם לשתי הבנות 650 שקלים בחודש כולל הוצאות מגורים.
לאב שלוש בנות. הגדולה בת 19.5 ומתגוררת אצלו ואילו המשמורת על שתי הבנות הקטינות (11,17) נקבעה כמשותפת והן שוהות איתו מחצית מהזמן. בשנה שעברה בית המשפט למשפחה חייב אותו לשלם לשתי הקטינות 2,000 שקלים עבור מזונות והוצאות מגורים ולהשתתף ב-70% מהוצאות החינוך והבריאות שלהן, כשאת קצבת הביטוח הלאומי תקבל האם.
בערעור שהגיש האב על חיוב המזונות הוא טען כי בית המשפט העריך את מצבו הכלכלי בהגזמה, תוך התעלמות מחוות דעת חשבונאית שלפיה ההכנסות משני העסקים שבבעלותו פחתו משמעותית מאז שעבר אירוע מוחי ב-2014 ומכך שהוא מתקיים מקצבת נכות שמסתכמת בכ-5,000 שקלים. מלבד זאת הוא טען כי צרכי הילדות גבוהים ביותר וסותרים את הפסיקה שקבעה כי צרכי קטין שמתגורר בשני בתים מסתכמים ב-2,250 שקלים בלבד.
האם טענה מנגד כי האב מבקש לערער על קביעות עובדתיות שאין הצדקה להתערב בהן. לדבריה, הערכה לגבי מצבו הכלכלי של האב תאמה את רמת החיים הגבוהה שלו וממילא סכום המזונות סביר ביותר.
גבוה מדי
אבל השופטות מיכל ברנט וורדה פלאוט והשופט צבי ויצמן קבעו כי סכום המזונות בו חויב האב גבוה מדי, לא מוצדק ולא תואם את ההלכה של בית המשפט העליון.
השופטים קבעו כי הבעיה העיקרית הייתה בהערכת צרכים מופרזת של הבנות. הם ציינו כי בית המשפט לא הסביר כיצד הגיע למסקנה כי לכל בת הוצאות של 5,000 שקלים בחודש אף שמדובר בסכום כמעט כפול ממה שנקבע בפסיקה וגבוה מזה שהאם העריכה בעצמה.
השופטים ציינו כי לא הוכח שהבנות זקוקות ליותר מ-2,250 שקלים עבור צרכים שלא כוללים הוצאות מגורים, חינוך ורפואה כפי שנקבע בפסיקה.
השופטים הוסיפו עוד כי בית המשפט אף חרג מעט בהערכת הכנסותיו החודשיות של האב. אמנם, הם הסכימו כי רמת החיים של האב לא מתיישבת עם הכנסה זעומה, וגם ברור שלא היה מחזיק בעסקים אם לא היו לו רווחים כלשהם. השופטים ציינו כי אמנם המערער לא חשף את כל הנתונים לגבי הכנסותיו אבל גם במקרה כזה ההערכה צריכה להיות זהירה. לכן הם החליטו ששיעור ההשתכרות שלו יעמוד על 18,000 שקלים בחודש במקום על 25,000 שקלים כפי שקבע בית המשפט למשפחה.
לאחר תחשיב מחודש של המזונות בהתבסס על צרכי הילדות ופערי ההכנסות המעודכנים שעומדים על 60% לטובת האב (בבית המשפט למשפחה הפער עמד על 70%), נקבע כי הסכום החודשי, כולל הוצאות מגורים, יעמוד על 650 שקלים בלבד.
עוד נקבע כי מאחר שהבת הגדולה מתגוררת עם האב והוא נושא בכל צרכיה ההורים ישתתפו בהוצאות החינוך והבריאות שווה בשווה, יחלקו בקצבת הביטוח הלאומי והחיוב במזונות יסתיים אחרי שהקטינות יגיעו לגיל 18 או יסיימו את לימודיהן התיכוניים. מדובר בקביעה חריגה שכן בדרך כלל נהוג לשלם שליש בתקופת השירות הצבאי.
עו"ד רועי חלפון
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.