אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> לא לחכות לגיל פרישה: ניתן לחלק זכויות פנסיוניות כבר בעת הגירושין

לא לחכות לגיל פרישה: ניתן לחלק זכויות פנסיוניות כבר בעת הגירושין

מאת: עו"ד אבנר בן חיון | תאריך פרסום : 18/08/2014 15:20:00 | גרסת הדפסה

מהפכה בעולם החיסכון הפנסיוני: סוף סוף, לאחר שנים ארוכות שבהן ישבה ועדה ציבורית על המדוכה, נקבעו כללים לחלוקת הזכויות הפנסיוניות של בני הזוג בעת פרידה.

כידוע, בעת פרידת בני זוג, נערך איזון של המשאבים שצברו בחייהם המשותפים. אלא שעד לחקיקה הנוכחית, החיסכון הפנסיוני - אחד הרכיבים הכלכליים החשובים ביותר בחיי האדם - לא השתתף באיזון במלואו.

למעשה, עד היום לא הייתה אפשרות מעשית לחלק את החיסכון הפנסיוני בין בני הזוג שנפרדו לפני מועד הפרישה של בן הזוג החוסך. זאת, בין השאר כיוון שחוק קופות גמל אוסר על העברת זכויות פנסיוניות. המשמעות היא שכשבני הזוג נפרדים וחלוקת הזכויות הפנסיוניות נקבעת בפסק דין, יצטרכו השניים להמתין עד לפרישתם לפנסיה כדי לקבל את חלקם בזכויות בן הזוג לשעבר.

ב- 6/8/2014 פורסם החוק, פרי עבודתה של ועדת שוחט שהוקמה ב-2008, שנועד לתקן מצב זה: החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, התשע"ד – 2014, שייכנס לתוקפו בעוד חצי שנה, קרי 6.2.2015 (ויחול, אגב, גם על פסקי דין שניתנו לפני כן), מסדיר כעת את אופן חלוקת הזכויות, כך שבסופו של ההליך הקבוע בו, בן הזוג יהיה זכאי לקבלת חלקו בזכויות בן זוגו לשעבר ("החוסך") ישירות מהגוף המשלם.  

איך מבטיחים את הזכויות?

החוק רחב ומקיף את הזכויות הפנסיוניות השונות: פנסיה תקציבית, קרן פנסיה ותיקה או קופת ביטוח ישנה (קופה שאושרה לפני 31.12.2003 ומרכיב החיסכון בה אינו נפרד ממרכיב הכיסוי הביטוחי), קופת גמל לקצבה, קופת גמל לתגמולים וקופת גמל אישית לפיצויים.   

הפרוצדורה להבטחת זכאות בן הזוג לשעבר מתחילה בפסק דין הקובע את חלקו בזכויות הפנסיוניות של החוסך. עם מתן פסק הדין, על בן הזוג לפנות לגוף המשלם (חברת ביטוח, קופת הגמל וכיו"ב) בבקשה לרישום פסק הדין לחלוקת החיסכון הפנסיוני של בן הזוג החוסך. לאחר אישור הבקשה הגוף המשלם ירשום הערה בחשבונו של החוסך.

במעמד קליטת הבקשה, מחויב הגוף המשלם למנוע ביצוע פעולה כלשהיא לפני קבלת אישורו של החוסך.

בהתאם לרישום האמור, כאשר החיסכון הפנסיוני הינו בשיטה של צבירת כספים (קופת גמל, ביטוח מנהלים או קרן פנסיה חדשה), על הגוף המשלם לפתוח חשבון חדש בקופת הגמל על שמו של בן הזוג לשעבר. לחשבון זה יועבר סכום השווה למכפלת שיעור ההעברה אשר נקבע במסגרת פסק הדין לחלוקת חיסכון פנסיוני (החלק שביהמ"ש הכריע כי הינו מגיע לבן הזוג בחלוקת המשאבים ביניהם) ביתרה הצבורה של העמית במועד הפירוד, לסכום זה תתווסף או תגרע התשואה ממועד הפירוד ועד למועד ההעברה.

שימו לב: החוק קובע כי העברת הכספים לחשבון החדש הינה אירוע מס, המחויב במס בהתאם לפקודת מס ההכנסה, והוא ינוכה הן מהסכום המועבר והן מהסכום הנותר.

כאשר מדובר בחיסכון פנסיוני באמצעות צבירת כספים (כמו קופת גמל) החוק מאפשר לבן הזוג לשעבר להחליט אם ברצונו לפדות במועד ההעברה את חלקו בכספי הפיצויים, או להעבירם לחשבונו החדש.

החוק גם נותן מענה למצבים שונים כמו פטירת חוסך עוד בטרם העברת חלקו של בן זוגו לשעבר לחשבון החדש, עיקול או שיעבוד על חשבון החוסך וחלוקת זכויות חוסך גמלאי באמצעות צבירת כספים.

עם חקיקת החוק הוסדר הגישור הנדרש בפער שהתקיים עד היום בין עקרון איזון המשאבים בין בני זוג בעת הפרידה לבין עקרונות החיסכון הפנסיוני אשר אסר העברת כספים לאדם אחר מלבד החוסך עצמו. החוק עתה מאפשר לבן/בת הזוג לקבל את חלקו בחסכון הפנסיוני של החוסך, אשר נצבר בחייהם המשותפים, תוך פתיחת חשבון על שמו במוצר החיסכון הפנסיוני וקיום יחסים ישירים בינו לבין המוצר הפנסיוני. אין ספק כי מדובר בצעד חשוב ביותר בשמירת הזכויות הכלכליות של בני הזוג שנפרדו.

*עו"ד אבנר בן-חיון עוסק בתחום הביטוח, קופות הגמל, פנסיות וקרנות השתלמות.

**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים. 

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ