אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני חברות >> הפטר תוך שנתיים? הרפורמה בפשיטת רגל יצאה לדרך

הפטר תוך שנתיים? הרפורמה בפשיטת רגל יצאה לדרך

מאת: עו"ד מיכל שחר | תאריך פרסום : 30/04/2015 10:58:00 | גרסת הדפסה

צילום: IF PRODUCTION

השינוי המשמעותי שעברו הליכי פשיטת הרגל בשנה האחרונה נועד לקצר את ההליכים כדי לאפשר לנושים לקבל את כספם במהירות ולחייבים לפתוח בחיים חדשים: האם פטור מחובות בתוך שנתיים הוא יציר הדמיון או מציאות חדשה?

בעלת מניות בחברה שהוכרזה כפושטת רגל בשל חובות של מעל 4 מיליון שקל לבנקים ולספקים, קיבלה לאחרונה צו הפטר סופי בתום הליך שארך כשנתיים בלבד. קבלת הפטר מחובות תוך שנתיים ימים היא בגדר תקדים של ממש, שכן ככלל, הליכי פשיטת רגל אורכים שנים על גבי שנים, ולרוב עד לקבלת ההפטר המיוחל עשויות לעבור בין 4 ל-10 שנים ולעיתים אף יותר.  

 שקוע בחובות? 

פנה ל- עורך דין פשיטת רגל

אותה חייבת, אגב, ניהלה הליך מורכב שכלל גם מימוש נכס וערעור של אחד הנושים בגין דחיית תביעת החוב שלו. והנה, למרות זאת, היעילות והמהירות שבה טופל התיק הביאו לכך שהוא הסתיים חיש מהר והחייבת יצאה לדרך חדשה ונטולת חובות.

מקרה זה מעיד על כך שהנטייה לראות בהליך פשיטת רגל "סוף העולם" כבר אינה מציאותית היום, ובפועל, לא מדובר בהליך כל כך מפחיד כפי שמצטייר.

הליך פשיטת הרגל הוא סעד, עזרה שהמחוקק מציע למי שאינו יכול לעמוד בהתחייבויותיו ולשלם לנושיו. בסוף התהליך, לאחר שנכסי החייב (ככל שיש כאלה) מומשו, ובהנחה שפעל בתום לב, יקבל החייב הפטר – כך שלא יצטרך לשלם עוד את חובות העבר והוא יוכל להתחיל דף חדש בחייו.

הדברים האמורים נכונים שבעתיים בשל הרפורמה עליה הכריז הכונס הרשמי, שבמסגרתה הליכי פשיטת הרגל קוצרו משמעותית. התכנית, שיצאה לפועל בספטמבר 2013, מגבילה את אורכם של הליכי פשיטת הרגל (בניגוד למצב שהיה קודם לכן, שאז לא היה להליכים זמן סיום מוגדר והם יכלו להימשך שנים רבות ללא הגבלה).

כך, חייב שיפעל בתום לב ובשיתוף פעולה עם בית המשפט, יוכל לקבל תכנית תשלומים מתאימה, והוא יזכה לקבל הפטר בתוך פרק זמן קצוב, עד 4-5 שנים, ובמקרים מסוימים אף לפני כן (כמו שראינו עם החייבת שלעיל.  

ואכן, מאז כניסת הרפורמה לתוקפה ניתן לראות את התקצרות ההליכים בצורה ברורה. יחד עם זאת, אין לזלזל במורכבות ההליך ובדקויות הנדרשות בכל שלב ושלב. גם כיום נמצאים חייבים רבים בסבך הבירוקרטיה ומתקשים לקבל את הסעד המיוחל בשל היעדר הדרכה נאותה ובחירות שגויות.

למי זה מתאים?

לפי פקודת פשיטת הרגל חייב שצבר חובות של למעלה מ- 17,150 שקל ואינו יכול לפרוע אותם, רשאי לפנות בבקשה להכריז עליו כפושט רגל. במציאות זהו סכום נמוך מאד ובדרך כלל בקשות פשיטת רגל מוגשות כשמדובר בחובות בסך מאות אלפי ומיליוני שקלים.

מלבד החייב, גם נושה שלא מצליח לגבות את כספו רשאי להגיש בקשה להכריז על בעל החוב כפושט רגל.

לגופו של הליך

ההליך נפתח בהגשת בקשה למתן צו כינוס ולהכרזה כפושט רגל. בבקשה החייב נדרש לפרט את הוצאותיו, הכנסותיו וההליכים שננקטו כנגדו. מילוי המסמכים בצורה מדויקת וצירוף האסמכתאות הוא משמעותי: אם הבקשה תהא חסרה או לא תענה על דרישות החוק היא תוחזר לחייב לצורך השלמתה והדבר יביא לעיכוב ההליך.

הבקשה נבחנת במשרדי הכונס הרשמי (כנ"ר) וככל שהיא עונה על הדרישות היא מועברת לבית המשפט המחוזי הקובע דיון בתיק לאחר 12-24 חודשים. בשלב זה ניתן צו כינוס לנכסי החייב, צו לעיכוב כל ההליכים נגדו (מלבד הליכים מיוחדים הקבועים בחוק) ונקבע תשלום חודשי לקופת הכנ"ר המיועדת לנושים.

בנוסף, הכונס הרשמי ממנה מנהל/ת מיוחד/ת שתפקידם לבדוק את יכולת החייב ולהכין תוכנית לפירעון החוב.

בדיון שייערך בבקשה ידון בית המשפט בהמלצות בעלי התפקיד, האם על החייב להמשיך בתשלום החודשי ואילו תנאים עליו למלא עוד. לאחר מכן, או שייקבע דיון נוסף או שהחייב יוכרז כפושט רגל ולעיתים, כבר במעמד ההכרזה יופטר מחובותיו.

ההגבלות

על מנת לוודא שהחייב יקיים את התחייבויותיו כלפי הנושים ולא יצבור חובות חדשים מוטלות על החייב הגבלות שונות, בהן:  

  • סטאטוס של לקוח מוגבל מיוחד  - המשמעות היא שלילת האפשרות לנהל חשבון שיש בו אשראי. חשוב לדעת, כי כיום קיימת הוראה לאפשר לחייב כזה לנהל חשבון בנק כדי שיוכל לקבל קצבה או שכר, אך ללא אשראי וללא אפשרות למשוך שיקים.
  • הגבלת השימוש בכרטיסי חיוב – חל איסור על החייב לעשות שימוש בכרטיס אשראי, אלא בסייגים שבדין.
  • איסור ייסוד תאגיד או עניין בו – חל איסור על החייב להיות בעל מניות או בעל עניין בתאגיד, באופן ישיר או עקיף, למעט בנסיבות מיוחדות ובאישור.
  • עיכוב יציאה מהארץ – בדרך כלל, החל ממועד הוצאת צו כינוס נגד החייב מעוכבת יציאתו מהארץ. עם זאת, במידה שהחייב מעוניין לצאת לחו"ל ולתקופה קצרה – הדבר אפשרי, במקרים ובתנאים שייקבעו.

 אז איך מקבלים הפטר מהר?

  1. שתפו פעולה עם המנהל המיוחד – קבלת הפטר תלויה בהמלצת הכנ"ר והמנהל המיוחד וכמובן, בעמדת הנושים. בתי המשפט מתייחסים לעמדתם כמכריעה ולכן, חשוב מאד לשתף עמם פעולה, להתייצב לחקירות ולגלות מסמכים.
  1. עמדו בתשלומים באופן סדיר וקפדני – טעות נפוצה אצל חייבים היא אי-עמידה בתשלום החודשי. התנהגות כזו עשויה להביא לביטול ההליך כולו. באם התשלום החודשי גבוה מדי עבור החייב, הוא בהחלט יכול לבקש הקטנה ואולם, עד שיקבל אישור לכך, עליו להקפיד ולשלם באופן עקבי.
  1. תום לב - אי אמירת האמת עשויה להביא לביטול ההליך או להתמשכותו. מנגד, גילוי לב (גם אם על טעות), תביא לתמריץ חיובי מצד המערכת ותסייע בקידום ההליך.
  1. לעמוד על קבלת הפטר – כאשר אין לחייב נכסים ואין טעם אמיתי להמשך ההליכים, יש לבקש הפטר ולא להמתין להמלצה מצד המערכת. למרות הרפורמה, מדובר במערכת עמוסה, המנהלת מאות אלפי תיקים וחשוב לעקוב ולהיות אחראיים על ההליך. 

ולסיום, הדבר החשוב ביותר בדרך אל ההפטר המיוחל הוא להיות אקטיביים וערניים בהליך. תגובות מהירות, מעקב ויוזמה יכולים להביא לקיצור משמעותי במשך ההליך וקבלת הפטר מהיר ויציאה לדרך חדשה.

עו"ד מיכל שחר בעלת משרד עורכי דין העוסק בתחום המסחרי והנדל"ן ובייעוץ בפשיטות רגל ופירוק חברות ומשמשת כיועצת המשפטית של לשכת היועצים העסקיים בישראל.

** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

 אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני חברות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני חברות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ