על אף התנהלות לקויה של החייב ודרישת הנאמן לחייבו ב-36 תשלומים של 1,000 שקל, בית המשפט התחשב בהכנסתו ובמצבו הבריאותי וקבע כי יזכה להפטר מחובות אם ישלם רק 16,000 שקל ב-20 תשלומים
בית משפט השלום בחיפה נתן לאחרונה צו שיקום כלכלי לאדם שצבר חובות של למעלה מ-600,000 שקל. הממונה על חדלות פירעון ציין שהחייב פיגר בתשלומים שהוטלו עליו במסגרת ההליך ולא הגיש דוחות חודשיים על הכנסות והוצאות, והמליץ על תוכנית שיקום שבמסגרתה הוא ישלם 1,000 שקל בחודש למשך 3 שנים. החייב התנגד וביקש לקצץ את הסכום החודשי ומשך התשלום בחצי לאור גילו המתקדם, מצבו הרפואי והעובדה שהוא מתקיים מקצבת זקנה ומשכורת זעומה. השופטת תמי לוי יטח התחשבה בנסיבותיו וקבעה שעליו לשלם 800 שקל למשך 20 חודשים בלבד על מנת לקבל הפטר.
בעניינו של החייב ניתן צו לפתיחת הליכים בחודש יוני 2020 שבמסגרתו הושת עליו תשלום חודשי של 1,800 שקל.
סך התביעות שהוגשו נגד החייב ואושרו הינו בסכום כולל של 636,584 שקל ונכון למאי 2021 הצטבר בקופת הנשייה סכום של 14,561 שקל.
הממונה על חדלות פירעון ציין לחובתו של החייב פיגור בתשלום השוטף בסך 5,400 שקל ואי הגשת דוחות חודשיים על הכנסותיו והוצאותיו. על אף זאת, הוא לא המליץ על הארכת תקופת התשלומים אלא על תוכנית פירעון למשך 36 חודשים שבמסגרתה ישלם 1,000 שקל לחודש.
החייב התנגד להצעת הממונה וביקש לאשר לו תוכנית שיקום למשך 18 חודשים בלבד עם תשלום של 500 שקל לחודש. הוא הדגיש את מצבו הרפואי, גילו המתקדם והכנסותיו הזעומות מקצבת זקנה בסך 2,480 שקל ומעבודה, עבורה הוא מרוויח 1,500 שקל נוספים.
פטור וסנקציות
השופטת לוי יטח הורתה על מתן צו לשיקום כלכלי. היא התחשבה בנסיבותיו של החייב – גילו המבוגר, מצבו הבריאותי וגובה השתכרותו. כן התחשבה בהיקף חובותיו והעובדה שהנושים לא התנגדו משלא התייצבו לדיון או הגישו כל עמדה.
נקבע שעל החייב להסדיר ראשית את הפיגור בתשלומים בתוך 90 ימים, ולאחר מכן להוסיף לקופת הנשייה סכום של 16,000 שקל – בתשלומים חודשיים של 800 שקל למשך 20 חודשים. כלומר, 20,000 שקל פחות מהצעת הממונה.
עוד נקבע שתוכנית השיקום תכלול מימוש נכסים של החייב הניתנים למימוש, ובכפוף למילוי ההוראות יינתן לחייב הפטר מכל חובות העבר שלו.
לצד זאת קבעה השופטת מספר סנקציות שיחולו במקרה שהחייב יפר את הוראות הצו לשיקום כלכלי. ביניהן, הארכת תקופת התשלומים במידה שהחייב לא יעמוד בחובת התשלומים, ינהג בחוסר תום לב, לא ישתף פעולה עם הממונה או הנאמן, או יצבור חוב נוסף בנסיבות מסוימות.
בנוסף, בית המשפט יהיה רשאי להגדיל את סכום התשלומים במקרה של שינוי נסיבות או גילוי עובדות חדשות. כמו כן הוא יוכל להטיל מחדש הגבלה שהוסרה, לבטל את ההפטר או הצו שניתן אם התקיימו התנאים לביטול שבחוק ולהקנות לקופת הנשייה כל נכס או כספים שקיבל במהלך הליך חדלות הפירעון החייב ולא דיווח עליהם.
- שמות באי כוח הצדדים לא אוזכרו בפסק הדין
עו"ד שלמה כץ
עוסק/ת ב-
חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.