אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מיסים >> הקץ למדיניות הארנק הפתוח

הקץ למדיניות הארנק הפתוח

מאת: עו"ד אודי וייסבאום | תאריך פרסום : 15/12/2013 14:17:00 | גרסת הדפסה

מאת: עו"ד אודי ויסבאום

סערה גדולה עוררה רשות המיסים במלחמתה בחברות הארנק ודומותיהן, ונראה כי הגיעה העת למוץ את התבן ולבחון את האפקט שיש להמלצות הרשות על מי שנהנו עד כה מתשלומי מיסים מופחתים. עו"ד אודי ויסבאום מגיש מורה נבוכים לציבור הרחב.

חברות בישראל ממוסות בשני שלבים: בשלב הראשון משלמות החברות - נכון להיום - מס חברות בשיעור 25% מהרווחים, כלומר 25% מההכנסות לאחר הפחתת הוצאות, ניכויים וזיכויים. בשלב השני, כאשר רווחי החברה מחולקים לבעלי המניות כדיבידנדים, ימוסו הדיבידנדים בשיעור של 25%, למעט דיבידנד המחולק לבעל מניות מהותי, שימוסה ב-30% מס. שיעורי מס אלה תקפים גם כאשר בעל מניות בחברה מושך מקופתה כספים כשכר עבודה או מכל סיבה אחרת. דיבידנד המחולק על ידי רוב סוגי החברות, אגב, אינו חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי ומס בריאות.

ארנק בלי מיסים

הקלות המס הללו הובילו שכירים, המרוויחים משכורות גבוהות, להתאגד בחברות, המשמשות ארנק למשכורתם. במצב רגיל, שיעורי מס הכנסה וביטוח לאומי עלולים היו לעלות על מחצית מכלל שכרם השנתי של אותם שכירים. אולם כשהם מאוגדים בחברת ארנק, המשכורות נכנסות לקופתה של החברה, וממוסות - בשלב הראשון וכהכנסה כוללת - בשיעור של 25%. כך, כל עוד משכורתו של כל שכיר, שהוא בעל מניות בחברה, נותרת בקופה ולא מחולקת כדיבידנד או שלא נעשה בה שימוש אחר על ידו, הרי שלא יחול עליה מס נוסף מלבד המיסוי הכללי בשיעור 25%. כך מתאפשר לאותו שכיר לעשות שימוש בהכנסה הנותרת בקופת החברה, שלא מוסתה, לשם ביצוע השקעות חוזרות.

רשות המסים רואה בחברות הארנק פתרון לא ראוי לחסכון במס בדרך של צבירת רווחים ואי חלוקת דיבידנדים. טענתה המרכזית היא, שהתופעה גורמת לדחייה משמעותית של תקבולי מסים ומאלצת את הממשלה להעלות מסים אחרים, מה שמאט את הפעילות הכלכלית במשק.

המלצות או גזירות?

ההמלצות לטיפול בתופעה הובילו לסיווג חברות הארנק השונות ולהעלאת המיסים עליהם כדלקמן:

1. חברת שכירים היא חברה שהכנסתה - כולה או חלקה - נובעת מפעילות של בעל מניות הנושא משרה בחברה אחרת (דירקטור, מנכ"ל וכו') או כזאת שמתקיימים בה יחסי עובד-מעביד בין בעל המניות לבין הלקוח.

במקרה של חברות שכירים, קובעות המלצות רשות המיסים, ימוסו כל הכנסות החברה כאילו היו הכנסות היחיד. בכך בוטלה, בעצם, דחיית השלב השני של תשלום המס.

2. חברות חיץ הן חברות שלפחות מחצית מהכנסתם מקורה בהכנסות פסיביות, כגון הכנסות מריבית והפרשי הצמדה, דיבידנד, תמלוגים, דמי שכירות ועוד. חברות אלו, נקבע, יישאו במס על מחצית הכנסותיהן, כאילו חולקו כדיבידנדים.

3. חברה צוברת היא חברה תושבת ישראל, שיש לה רווח עודף בשיעור העולה על 25% מהכנסותיה. במקרה זה, יוטל עליהן מס שנתי בשיעור 1% בכל שנה על הרווחים שצברו מעבר ל-25% העודפים.

פגיעה בצמיחה

לשכת עורכי הדין, לשכת רואי החשבון ולשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל הביעו את התנגדותן להמלצות בריש גלי, ובייחוד לעניין אופן החלוקה לקטגוריות ולמיסוי חברות צוברות. טענת הלשכות היא, שבמקום לטפל בחברות הארנק בלבד, הרי שבאמצעות קביעת הקטגוריות ומיסוי החברות הצוברות ביטלה רשות המסים את ההקלות במס לרוב החברות במשק. המשמעות היא, טוענות הלשכות המקצועיות, פגיעה בצמיחה במקום עידוד הצמיחה.

היה והמלצות צוות חברות הארנק של רשות המסים תיושמנה, הרי שהכדאיות שבהקמת חברות שכירים תיעלם ומומלץ להפסיק את הפעולה באמצעותן. באשר לקטגוריות האחרות, יש לבדוק האם ההוצאה התפעולית הכרוכה בפעילות עסקית באמצעות חברה מצדיקה עצמה אל מול יתרונות המס בשלב זה ועל סמך חישוב הרווחים לשקול את כדאיות המשך הפעילות או שמא פירוק החברה וחלוקת נכסיה, אם קיימים, בין בעלי מניותיה.

* הכותב הוא עו"ד העוסק בתחום המיסים.

**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

למדור: מיסים

אתר המשפט הישראלי פסקדין

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מיסים באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מיסים
משחק הפוקר מול רשות המיסים: כל הצדדים מפסידים
עו"ד איתי הכהן, צילום: ישראל מלובני

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ