הידעתם? אדם שנפגע בתאונת דרכים בדרכו למקום העבודה או בזמן ששב מארוחת הצהריים חייב לדווח לביטוח הלאומי ולמעסיק כדי ליהנות מפיצוי הגון. אם המידע חדש לכם – כדאי לקרוא ולהפנים את הדברים הבאים.
באחד הימים, בעודו בדרכו לעבודה – נקלע יוסי לתאונת דרכים: האם מדובר גם בתאונת עבודה? החוק מגדיר שתאונת עבודה היא תאונה שאירעה לאדם תוך כדי עבודתו אצל המעסיק או מטעמו. כמו כן, החוק מוסיף שגם כל פעילות הקשורה לעבודה שבמסגרתה העובד נפגע – תיחשב לתאונת עבודה. מכאן, שגם תאונת דרכים שהתרחשה בדרך למקום העבודה או בדרך חזרה הביתה מהעבודה- תיחשב תאונת עבודה.
נפצעתם בתאונת דרכים?
היוועצו ב-עורך דין תאונות דרכים
עם זאת, בתי המשפט תמיד יבדקו את השאלה האם הייתה סטייה מהדרך המקובלת של העובד. לדוגמא, יציאה סבירה לארוחת צהריים תחשב לדרך מקובלת. החוק אף קבע והגדיר כי ליווי הילדים לגן או למעון בדרך לעבודה ייחשב דרך מקובלת.
לעומת זאת, אם הייתה סטייה משמעותית בדרך, ינותק הקשר בין התאונה לעבודה: הפסיקה מבחינה בין איסוף קבוע או ״קפיצה״ בדרך, לבין נסיעה לתכלית של שהייה מוגדרת. כך נקבע שהשארת ילד בגן ואיסופו או עצירה קצרה בקופת חולים אינם מבטלים את הדרך לעבודה. לעומת זאת, עצירה לקניות, למסיבה בגן בסוף יום עבודה או עצירה לשם המתנה לקבלת טיפול במרפאה, יביאו להוצאת התאונה מגדר ״תאונת עבודה״.
מכאן, שיוסי, שהוא גם נפגע תאונת דרכים וגם נפגע תאונת עבודה צריך לפעול בשני מישורים על מנת לקבל פיצוי על נזקיו: ראשית, עליו לדווח על המקרה לביטוח הלאומי, שיפצה אותו בתגמול מסוים, ולאחר מכן עליו לדאוג להשלמת הפיצוי מחברת הביטוח שביטחה את הרכב בו נהג בביטוח חובה.
זכויות נפגע העבודה מול ביטוח לאומי
החוק קובע שאדם שנפגע בתאונת עבודה זכאי לפיצוי כספי מביטוח לאומי. ראשית, הנפגע זכאי לקצבת דמי פגיעה, מדובר במעין עזרה ראשונה- 91 ימים בהם יקבל 75% מממוצע השכר שלו בשלושת החודשים שלפני התאונה.
לאחר מכן, זכאי הנפגע להגיש תביעה ולבקש שתקבע לו דרגת נכות. אם לאחר שייבדק ע"י הוועדות הרפואיות תקבע לו דרגת נכות של 20% ומעלה, הוא יכול לזכות גם בגמלאות או קצבאות חודשיות. כמו כן, נפגע רשאי לתבוע החזרים על הוצאות רפואיות.
הזכויות מול המעסיק
בדרך כלל, כשעובד ניזוק בעבודה, הוא רשאי לתבוע את המעסיק על הנזקים שנגרמו לו. ואולם, כשמדובר בתאונת דרכים, אפשר לתבוע רק בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, כך שלא ניתן לתבוע את המעסיק. חלף זאת, תובעים את ביטוח החובה של הרכב בו נהג או נסע.
לא כפול, משלים
החוק מאפשר לנפגע למצות את זכויותיו על ידי שימוש בשני האפיקים אך דואג שהפיצוי שיקבל לא יהיה כפול אלא משלים. כאמור, ביטוח לאומי משלם רק אחוז מסוים מהפגיעה, ואת יתר הנזקים ניתן לקבל מהמבטחת. כדאי לציין, שביטוח לאומי רשאי לתבוע מביטוח הרכב שישיב לו את הכספים ששילם לנפגע. כספים אלו ינוכו מהתביעה האזרחית בכדי למנוע מחברת הביטוח סיכון של תשלום כפול.
במקרה שחברת הביטוח לא מבטחת את המעסיק עצמו (לדוגמא תאונת עבודה שמתרחשת עם הרכב הפרטי ולא עם רכב של המעביד), החוק קובע תמריץ חשוב כדי לעזור לביטוח הלאומי לקבל את החזריו מהביטוח הפרטי: במקרה שבו התובע מודיע לביטוח לאומי על תביעתו כנגד חברת הביטוח, הוא ייהנה מ- 25% מהסכום שייפסק לטובתו, ללא קשר לתשלומים שכבר קיבל מביטוח הלאומי. במקרים מסוימים, בזכות הטבה זו, הפיצוי אף יכול להגיע ל- 125% מהנזק.
כשמדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה, דרגת הנכות שתקבע ע"י הוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי תיחשב, בדרך כלל, לדרגת הנכות שלפיה ידונו גם בתביעה האזרחית (בהנחה שהתביעה לביטוח לאומי הוגשה לפני התביעה האזרחית).
תובע שרוצה להפריד את קביעת הביטוח הלאומי, שלעיתים נחשבת למחמירה יותר (כלומר, שמעניקה פחות אחוזי נכות), מתביעתו האזרחית יכול להגישה קודם לתביעה לביטוח לאומי.
חשוב לדעת כי במקרה שתאונת הדרכים נחשבת גם תאונת עבודה - הנפגע מחויב למצות את תביעתו גם מול ביטוח לאומי כיוון שבתביעה האזרחית נגד הביטוח הפרטי, בעת חישוב הפיצוי, ינוכו לו הכספים להם הוא זכאי מביטוח לאומי, בין אם הוא קיבל את אותם בפועל ובין אם לאו.
ובינתיים, השתדלו לנסוע בזהירות, שכן הפיצוי שתקבלו לא ישתווה לעולם לסבל, לכאב ולעגמת הנפש שתחוו אם חלילה תיפגעו. אז שמרו על עצמכם.
* עו"ד שרגא בלזר עוסק בדיני נזיקין, ביטוח ורשלנות רפואית
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.