אֳנייה בנמל חיפה נתפסה פורקת פסולת לים. כתב אישום הוגש נגד חברת הנמל ומנהליה. הנאשמים הודו בעבירות, ביקשו להתחשב בעברם ובפעולותיהם למען שמירה על איכות הסביבה. ביהמ"ש שוכנע כי מדובר במעידה חד-פעמית, נמנע מהרשעה, אבל חייב את הנאשמים בפיצויים של 74,000 שקל.
באוגוסט 2010 הגיעה לנמל חיפה אֳנייה שהובילה מזון לבהמות וקמח חמניות. פריקת המטען נעשתה באמצעות מנוף, ובמהלכה הוטל לים חלק מהמטען שהכיל, בין היתר, חנקן, זרחן ופחמימות בריכוז גבוה. חומרים שגורמים לעלייה משמעותית בהפרשות רעלים.
לשאלות בנושא:
פנו ל-עו"ד איכות הסביבה
בפברואר 2012 הגיש המשרד לאיכות הסביבה כתב אישום נגד חברת נמל חיפה וארבעה מבכיריה, אשר מתוקף תפקידם אחראים לדאוג לביצוע הפריקה בצורה נקייה. עם זאת, כתב האישום נגד אחד מהם עוכב מסיבות שלא פורטו.
שלושת הנאשמים הנותרים והחברה הודו בעובדות כתב האישום, שייחס להם עבירות של הטלת פסולת לים ולרשות הרבים, אך ביקשו מבית משפט השלום בחיפה להימנע מהרשעה ולהטיל עליהם עבודות שירות לטובת הציבור וקנסות כספיים בלבד.
לטענת הנאשמים, בעקבות החלטת הממשלה להפריט את חברת הנמל, הרשעה בעבירות סביבתיות עלולה לגרום לה לנזקים כלכליים ותדמיתיים כבדים שישפיעו לרעה על משקיעים עתידיים ויגרמו לירידת ערך המניות.
המנהלים הבכירים סיפרו על עברם הנקי ואף ציינו כי בכתבי אישום שהוגשו נגד נמל אשדוד וחברות אחרות על עבירות דומות, המדינה מחקה או נמנעה מהגשת כתבי אישום נגד נושאי המשרה עצמם. משכך, העמדתם לדין מהווה למעשה אכיפה בררנית.
המנהלים גם ביקשו להתחשב בזמן הרב שעבר מיום ביצוע העבירה, וסיפרו על המאמצים והכספים הרבים המושקעים בנמל חיפה לשם שמירה על איכות הסביבה: מתקנים חדשים, הדרכות לעובדים וויתור על הכנסות גבוהות בשל סירוב לפרוק ספינות עם מטענים העלולים לזהם את הסביבה.
המשרד להגנת הסביבה דחה את טענות הנאשמים בדבר אכיפה בררנית, וביקש להדגיש את הערכים החברתיים שנפגעו כתוצאה מעבירות הנאשמים, בהם זכות הציבור לבריאות ולהנאה מהטבע.
מכאן, דרש המשרד את הרשעת החברה ומנהליה, ביקש לקנוס את החברה בסכום הנע בין 150,000 ל-250,000 שקל, ואת הבכירים, ללא כל אבחנה בין תפקידם, בסכום הנע בין 30,000 ל-100,000 שקל.
עשו מאמצים
השופט ד"ר זאיד פלאח ציין כי הנאשמים הם אנשים ערכיים ורציניים, שפעלו למען אחרים כל חייהם והתרשם לחיוב מהודאתם המיידית במעשים שלא מאפיינים את אורח חייהם הנורמטיבי.
השופט הבהיר כי אין מחלוקת בדבר החשיבות המרובה שיש לאכיפת דיני איכות הסביבה, אך ציין כי שוכנע שמדובר במעידה יחידה ואף נדירה של הנאשמים, שלאחריה השקיעו זמן, מאמץ וכסף רב לשם הטמעת נהלים לשמירת הסביבה בקרב עובדי החברה כדי שהמעשים לא יחזרו על עצמם.
לפיכך, השופט סבר שניתן להימנע מהרשעת הנאשמים, העלולה להשחיר את שמו של נמל חיפה בפני משקיעים, ולפגוע בעתידם התעסוקתי, הן בתוך נמל חיפה והן בכל מקום אחר.
לסיכום, הורה השופט לחברה לשלם 50,000 שקל לטובת הקרן לשמירת הניקיון, ואילו לבכירים הורה לשלם לקרן סכומים של 10,000 שקל, 8,000 שקל ו 6,000 שקל בהתאם לתפקידם. בנוסף, כל אחד מהם יצטרך לשרת 150 שעות בעבודות של"צ, והחברה והנאשמים חויבו לשלם סכום בגובה כפל הקנס שהוטל עליהם, במידה ויבצעו בשלוש השנים הבאות עבירות דומות.
- ב"כ המאשימה : עו"ד אורן כ"ץ
- ב"כ הנתבעים: עו"ד אריה נייגר
* עו"ד אהרן פרקש עוסק באיכות הסביבה ובעבירות מנהליות.
** הכותב לא ייצג בתיק
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.