אישה תבעה מזונות של 29,000 שקל לחודש עבור שלושת ילדיה. ביהמ"ש דחה את עמדתה, וקבע: הדין העברי כמות שהוא עלול להפלות אבות שלא לצורך.
בני זוג יהודים נישאו בארה"ב בחופה וקידושין. לבני הזוג נולדו שלושה ילדים, כיום בני 12, 13 ו-17. בשנת 2003 עלתה המשפחה האמידה ארצה והשתקעה בבית ששוויו הוערך ב-3.5 מיליון שקל. בעקבות הודאתה של האם ברומן עם גבר אחר, ביה"ד הרבני האזורי בטבריה חייב אותה לפני כשנתיים לעזוב את הבית, והאב חויב לשלם לה 4,625 שקלים בחודש על השימוש הבלעדי שלו בבית מגוריהם.
יש לכם שאלה בענייני משפחה?
כנסו לפורום דיני משפחה
במקביל, הגישה האם לבימ"ש לענייני משפחה בנצרת תביעה למזונות. ביהמ"ש החליט על מזונות זמניים בסך 5,250 שקל בחודש, בתוספת דמי מדור בסך 2,300 שקל בחודש.
חלוקת זמני שהייתם של הילדים עם הוריהם שוויונית לחלוטין וככל הנראה תימשך כך גם בעתיד.
יתר ההליכים המשפטיים, כולל תביעות הרכוש ואיזון המשאבים, מתנהלים בפני בית הדין הרבני, ורחוקים מסיום.
האם ביקשה לחייב את האב במזונות קבועים לילדים בסכום שיאפשר להם רמת חיים גבוהה כבעבר – 29,000 שקל בחודש. האם לא עבדה עד לפרידה, ומאז ועד לאחרונה הרוויחה 7,000 שקל לחודש. לאחרונה פוטרה, לדבריה, וכיום מקבלת דמי אבטלה.
האב טען כי אין להטיל עליו מזונות, מאחר שהילדים שוהים אצלו חצי מהזמן. לדבריו, המצב הכלכלי שלו ושל האם די דומה, ומדובר בילדים שהורגלו לחיים צנועים.
לחילופין, הציע האב לשלם עבור שלושת ילדיו מזונות בסך 4,000 שקל בחודש.
לדבריו, הוא פרש לגמלאות וכיום הוא חי מחסכונות שצבר בעבר.
שוויון מהותי
"אין זה ראוי שתפיסות חברתיות שאבד עליהן הכלח בעניין מקומה של האישה והאם במשפחה ובחברה, תפיסת טובת הילד ודרכים להשגתו ישלטו על החברה בהווה," כתב השופט אסף זגורי בפסק הדין שבו סקר את התפתחות פסיקת מזונות הילדים, והגיע לתוצאה שעלתה בקנה אחד עם המגמה המתפתחת לכיוון של שיווין מהותי בין ההורים.
השופט דחה את עמדת האם ולא השתכנע כי יש להגדיל את סכום המזונות מעבר למה שנקבע בהחלטה למזונות הזמניים. השופט אף הבהיר כי אם האישה הייתה מקבלת מחצית משווי הבית, ייתכן שביהמ"ש כלל לא היה מחייב את האב במזונות.
ואולם, השופט ציין כי בעת הזאת, ואף על פי שקבע כי לשני ההורים חבות זהה מדין צדקה במזונות הילדים, מתן פטור מלא לאב מתשלום המזונות יביא לתוצאה לא הגיונית. דווקא ברוח עקרון השוויון, אין סיבה לדרוש מהאם לצאת לעבוד כדי שתוכל לזון הילדים, אם האב לא עושה כן.
האם ניסתה להציג את עצמה כאביונה ואת האב כעשיר ומרושע. השופט לא ראה זאת בעין יפה, וקבע כי מדובר בניסיון לשחק ברגשות בית המשפט, במיוחד לאחר שנודע כי האם מחזיקה בחשבונות בארה"ב כ-375 אלף דולר, ויהלומים בשווי 200 אלף דולר. יחד עם זאת, השופט הוסיף כי היקף הכספים שצבר האב לוטה בערפל וטענותיו לגבי מצבו הכלכלי בלתי סבירות, ולמעשה יש לו יכולת קיום חודשים בסך 40,000 שקל בחודש.
לבסוף נקבע כי האב ישלם מזונות ומדור בסך 6,700 שקל בחודש עבור שלושת ילדיו. כמו כן, נקבע כי האב יישא בכל הוצאות החינוך והחוגים שלהם, וזאת עד למועד פירוק השיתוף או הסכם גירושין. לאחר מכן, דמי המזונות יעמדו על 4000 שקל לחודש ללא דמי מדור והצדדים יישאו בחלקים שווים בהוצאות החינוך והבריאות.
לאור התנהלות הצדדים, לא נפסקו הוצאות.
* עו"ד אורנה גלברד עוסקת בדיני משפחה.
** הכותבת לא ייצגה בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.