מומחה קבע שאין קשר בין הרמת הקיטבג לבין פריצות הדיסק מהן סובלת החיילת, בין היתר עקב היעדר תלונות וטיפולים בשנתיים שלאחר האירוע. אבל ועדת הערר קיבלה את הסברי החיילת כי לא התלוננה מחשש שתאבד את תפקידה כמדריכת סימולטורים
ועדת ערר לפי חוק הנכים קיבלה לאחרונה ערעור שהגישה חיילת לשעבר על החלטת קצין התגמולים לדחות את בקשתה להכיר בה כנכת צה"ל. החיילת נפגעה יום לאחר הגיוס במהלך הטירונות כשהרימה קיטבג כבד. היא פנתה למיון אך רק שנתיים לאחר מכן התגלו בעמוד השדרה שלה פריצות דיסק. בניגוד לחוות דעת מומחה מטעמה, הוועדה קבעה שיש קשר בין הרמת הקיטבג לבין הנכות.
החיילת לשעבר, ילידת 1998, התגייסה בינואר 2017 לתפקיד מדריכת סימולטורים בחיל האוויר בפרופיל 97 וללא אינדיקציה לבעיה רפואית קודמת.
יום למחרת גיוסה בשעה שעסקה בהרמת קיטבגים במסגרת הטירונות היא חשה כאב גב תחתון חזק במהלך הרמת אחד הקיטבגים, עם הקרנה לרגל שמאל.
על רקע זה היא פנתה ימים ספורים לאחר מכן לחדר המיון ובהמשך נבדקה במסגרת הצבאית.
בסוף שנת 2017 סיימה החיילת קורס הכשרה לתפקיד מדריכת סימולטורים והחלה לעסוק בכך במסגרת שירותה.
בינואר 2019 היא פנתה לחדר המיון והתלוננה על כאבי גב תחתון עם הקרנה לרגל שמאל, כשהיא מזכירה כאבים "דומים" מלפני שנתיים. בביקור זה בוצעה לה בדיקת CT שגילתה שלוש פריצות דיסק בחוליות עמוד השדרה המותני.
בהמשך לכך הורד הפרופיל הרפואי שלה ל-45 אך היא המשיכה לשרת בתפקידה במשך כמה חודשים עד השחרור.
לאחר שחרורה הגישה הצעירה תביעה להכיר בה לפי חוק הנכים, בטענה שיש קשר בין בעיות הגב לבין הרמת הקיטבג בטירונות.
קצין התגמולים דחה את התביעה בהסתמך על חוות דעת מטעמו שסבר כי הבעיות אינן קשורות לשירות אלא ל"התפתחות ניוונית".
הצעירה ערערה על החלטה זו. ועדת הערר מינתה מומחה מטעמה. בחוות דעתו ציין המומחה כי הרמת משקל כבד יכולה לגרום לנזק חריף בעמוד השדרה המותני, ואולם במקרים כאלה "קיים רצף של תלונות, מוגבלויות, תיעוד על מעקב רפואי כולל הדמיה וטיפולים" - מה שלא נמצא במקרה זה. הוא ציין שהממצאים המשמעותיים התגלו בחודש ינואר 2019, כך שלא ניתן לקשור בינם לבין האירוע הנדון.
מסקנת המומחה היתה שאין קשר סיבתי בין בעיית הגב לבין האירוע והשירות.
תפקיד נחשק
ועדת ערר בראשות השופט אמיר סלאמה קיבלה את הערעור.
הוועדה קבעה שבמקרה זה קיימת הצדקה לסטות ממסקנת המומחה שכן לחיילת היה הסבר טוב ומשכנע להעדר קיום רצף של טיפולים ופניות בעקבות האירוע מ-2017.
החיילת הסבירה שהיא רצתה בכל מאודה לשמש כמדריכת סימולטורים (ובמילותיה היא היתה "מורעלת" בהקשר זה), וכי היא חששה שתלונות על בעיות גב, ופניות לטיפולים רפואיים, היו מובילים להפסקת השתתפותה בקורס ולאי קבלת התפקיד הנחשק.
היא סיפרה כי מאז האירוע בטירונות סבלה מכאבי גב משמעותיים, אם כי דובר בכאבים לסירוגין, שלא היו באותה רמת עוצמה כל הזמן, ואשר לעיתים הוחמרו כתוצאה מאירועים שונים.
הוועדה הוסיפה שעדות החיילת ביססה את הרושם שהיא סבלה מבעיות וכאבים מאז האירוע בטירונות ועד לגילוי פריצות הדיסק ב-2019. מאחר שהיא סיפקה הסבר משכנע לשאלה מדוע לא פנתה לטיפולים רפואיים ולא התלוננה, די בכך כדי לקבוע את קיומו של הקשר הסיבתי.
הוועדה ציינה שהמסקנה מתיישבת גם עם השכל הישר שכן הצעירה התגייסה כשהיא בריאה לחלוטין וכבר למחרת הגיוס, כשהרימה משא כבד, סבלה מכאבי גב שהובילו אותה למיון.
בנסיבות אלה קיבלה הוועדה את הערעור וקבעה שיש קשר הסיבתי בין האירוע בטירונות לבין הנכות בעמוד השדרה המותני של הצעירה.
קצין התגמולים חויב בשכ"ט עו"ד בסך 10,000 שקל.
- ב"כ המערערת: עו"ד יפתח קיפרמן
- ב"כ המשיב: עו"ד בני קצוב
עו"ד יעקב לביא
עוסק/ת ב-
צבא ומשרד הבטחון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.