למרות חשיבות הקשר בין סבים וסבתות לבין נכדיהם, בתי המשפט נוטים לקבוע להם הסדרי ראייה מצומצמים בלבד. לאחרונה, סבתא שאיבדה את בנה בטרם עת נלחמה על זכותה לקיים קשר מלא עם הנכד שלה, וזכתה.
חרף התנגדות האם והרווחה, בית המשפט למשפחה בתל אביב קיבל באחרונה תביעתה של סבתא לקיים הסדרי ראייה רחבים עם נכדה, בין היתר לנוכח העובדה שהיא הייתה גורם משמעותי בחייו עוד לפני שאביו נפטר. "חרף האובדן של הסבתא את בנה זו אינה מטשטשת את הגבולות ואינה הופכת את נכדה למצבה חיה" ענה השופט יחזקאל אליהו לאחת מטענות האם.
הורי הנכד ניהלו זוגיות אך לא נישאו מעולם. ב-2010 הם נפרדו, זמן קצר לאחר שנולד בנם. מאחר שהם הסכימו לחלוק במשמורת על הילד, האב עבר להתגורר עם אמו – הסבתא – כדי שתוכל לעזור לו בימים שהוא נמצא איתו. הסדרי הראייה התקיימו על מי מנוחות עד לפטירתו הפתאומית של האב באפריל 2016.
לטענת הסבתא, הסכסוך בין משפחתה לבין אמו של הילד פרץ לאחר שהתגלה כי בנה המנוח הוריש את כל רכושו להוריו, ולא לבן. לדבריה, הגילוי האמור גרם לאם להפסיק באופן הדרגתי להביא את הנכד לבקר אותה ורק לאחר שבתה – הדודה – התערבה, היא הסכימה שהוא יבקר אותה פעמיים בחודש.
בתביעה שהגישה בנובמבר 2016, הסבתא סיפרה על הקשר העמוק שהיה לה עם הנכד עוד לפני שאביו נפטר, וציינה כי הנתק שהאם יצרה עלול לפגוע משמעותית בהתפתחותו התקינה. על כן, היא ביקשה לחייב את האם לאפשר לה לשהות עם הנכד אחה"צ אחד בכל שבוע וכן כל סופ"ש שני כולל לינה בביתה – בו מוקצה עבורו חדר במיוחד.
האם התנגדה לאפשרות שבנה יישן בבית הסבתא אך הסכימה לאפשר לו לבקר אותה ביום חול אחת לשבועיים ומספר שעות בשבת אחת לחודש. לטענתה, לאחר פרוץ הסכסוך בעניין הירושה, הסבתא "הפכה את עורה" והחלה להשתמש בילד כ"כלי משחק". לטעמה של האם, קשר אדוק עם התובעת עלול להכביד על בנה משום שהיא רואה בו כ"מצבה חיה לאביו", וממילא היא לא זכאית להסדרי ראייה רחבים כפי שהיו לאב.
קשר בריא ומיטיב
במסגרת ההליך, השופט אליהו הורה לגורמי הרווחה לחוות דעתם בנוגע להיקף המפגשים שיש לקבוע לסבתא עם הנכד. בתסקיר שהגישו הומלץ על מפגשים שדומים בהיקפם להצעתה של האם.
ואולם, באורח חריג המלצתם נדחתה. השופט קבע כי גורמי הרווחה התייחסו יתר על המידה לסכסוך המשפחתי והתעלמו לחלוטין מהקשר העמוק שנוצר בין התובעת לבין נכדה בזמן שאביו היה בחיים.
השופט הוסיף כי הסבתא אף המשיכה לשלם את מזונות הנכד אחרי מות האב – אף שלא הייתה חייבת ולא נתבעה על כך. לטעמו, הדבר מעיד על דאגתה הכנה לנכד ועל כך שהיא מפרידה בין סכסוך הירושה לבין היחסים איתו.
יתרה מכך, ובניגוד לעמדתה של האם, השופט התרשם כי הקשר בין השניים "בריא ומיטיב" וקיומו יהיה לטובתו, שכן הסבתא מבינה את מקומה בחייו ואף מכבדת את מקומה של אמו.
לפיכך השופט יחזקאל הורה על קיום הסדרי ראייה רחבים בין הסבתא לבין הנכד, שכוללים מפגש קבוע אחת לשבוע, מפגש נוסף בסופ"ש אחת לשלושה שבועות וסוף שבוע מלא פעם בשישה שבועות.
למעבר אל פסק הדין תמ"ש 21609-11-16
- ב"כ התובעת: עו"ד משפחה בבת דמארי
- ב"כ הנתבעת: עו"ד ל-און בן-אדווה
עו"ד יונינה ראכלין-אלוני
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.