הסכם ממון הוא חוזה הנערך בכתב בין בני זוג, בין אם הם בוחרים להינשא ובין אם לאו, ובו מוסדרים כל ענייני הרכוש ביניהם, זאת בהתאם לרצון האישי והפרטי של כל אחד מהם.
הסכם הממון הוא למעשה "תעודת ביטוח" שתבוא לידי ביטוי רק במקרה של פרידה. ההסכם נועד להבטיח כי גם במקרה של פרידה, לא יתעוררו מחלוקות קשות בין בני הזוג, וזאת על ידי כך שבני הזוג ייקבעו מראש את יחסיהם הממוניים: מה מרכושם יהיה רכוש אישי – היינו במקרה של פרידה, יישאר בבעלותו האישית של כל אחד מהם, ומה מתוך הרכוש יהפוך לרכושם המשותף – היינו, במקרה של פרידה יחולק בין שניהם.
ההסכם הוא הסכם צופה פני עתיד ולא אמורה להיות לו משמעות אלא במצב של פרידה או פקיעת הנישואין.
מה כולל הסכם הממון?
הסכם הממון נועד להגן על שני בני הזוג, וליצור מצב בו גם במקרה של פרידה, אף צד לא יצא מקופח ממערכת היחסים.
לא רק מיליונרים נזקקים להסכמי ממון. רבים מאתנו מתחילים את חיי הזוגיות כשרק חשבון בנק צנוע ברשותנו. אבל, הסכם ממון הוא הסכם צופה פני העתיד ולכן גם במקרה שאין לנו רכוש או רכושנו אינו רב, חשוב לקבוע הסדרים לגבי רכוש שנצבור בעתיד.
חתימה על הסכם ממון הוגן תבטיח את שני בני הזוג: בין אם מדובר במנחם, אשר חושש לרכושו ובין אם מדובר במירית, שחוששת שתקופח, תרומתה למערכת הזוגית (לדוגמא, גידול ילדים, דאגה לבית וכיו"ב) לא תבוא לידי ביטוי במקרה של פרידה, והרכוש כולו יוותר בידיו של איתמר.
הסכם הממון מחולק לשני חלקים עיקריים: רכוש שנצבר ערב הנישואין/החיים המשותפים, ורכוש שנצבר ממועד הנישואין ואילך:
רכוש שנצבר ערב הנישואין/ערב החתימה על ההסכם: האם הרכוש שצבר כל אחד מאיתנו ערב החתימה על ההסכם מהווה את רכושנו האישי או שמא במקרה של פרידה, גם הוא יחולק בינינו שווה בשווה? לדוגמא, האם רכבה של מירית, אותו רכשה שנה לפני שהכירה את מנחם יישאר שלה גם במקרה של פרידה, או שמא מחצית ממנו שייכת למנחם?
רכוש שנצבר במהלך חיי הנישואין: האם כלל הרכוש שייצבר במהלך חיי הנישואין יהיה שייך לשני בני הזוג, או שמא, עדיין תהיה משמעות לכמה כל אחד מהם השקיע בנכסים ועל שם מי הם רשומים?
לדוגמא, האם כל דירה שנקנתה ממועד הנישואין ואילך תהייה שייכת לשני בני הזוג בחלקים שווים, או שמא יהיה משקל לכמה כסף כל אחד מהם השקיע ברכישתה? לדוגמא, והיה ומנחם מימן 70% מהדירה ומירית מימנה 30% ממנה, הדירה תהיה שייכת לשניהם ביחס זהה או בהתאם לאחוזי השקעתם?
מאחר ומדובר ברכוש אשר נצבר במהלך החיים המשותפים, ולא ניתן לדעת מראש בדיוק במה הדברים אמורים, הסכם הממון מציע לקבוע עקרונות הוגנים מראש על מנת להתוות את מערך היחסים הכלכלי בין בני הזוג.
אם וכאשר נחתם ההסכם כדין, הוא גובר על הוראות החוק יחסי ממון בין בני זוג , וכך בני הזוג יכולים ליצור עבור עצמם את המערכת הכלכלית/משפטית המועדפת עליהם.
מדוע צריך לערוך הסכם ממון
הדרך היחידה להסדיר את חלוקת הרכוש באופן שונה מזה הקבוע בחוק במקרה של פקיעת הנישואין היא רק באמצעות הסכם ממון.
גם אם אתם מסכימים לרוחו הכללית של החוק, קיימת חשיבות רבה לעריכת הסכם, כיוון שהחוק הוא כללי, והוא לא יכול לתת מענה לצרכים האישיים של כל אחד מאיתנו. עצם העובדה שכולנו מכירים או שמענו על סיפורי גירושין מכוערים מעידים על זה שאין די בחוק, וחשוב לתת מענה לצרכים האישיים של כל זוג וזוג, וליצור ודאות לגבי השיתוף הכלכלי הצפוי.
* עורכת דין דבורה גבע עוסקת בדיני משפחה
** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את גט לויר
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.