מלחמת "חרבות ברזל" חידדה את הצורך הקריטי בייפוי כוח מתמשך. כך הוא יכול לסייע בנסיבות בלתי צפויות של פצועים, יתומים וחטופים
שימור האוטונומיה של הפרט הוא עניין מהותי בישראל ובעולם. כיבוד וקיום זכותם של יחידים לקבל החלטות בנוגע לחייהם הינו דבר אלמנטרי בעת המודרנית. עם זאת, לא תמיד החיים מאפשרים לנו לקבל החלטות מסוימות בשל מצבים אליהם נקלענו בעל כורחנו.
בדיוק בנקודה הזאת עלינו לדאוג שההחלטות המתקבלות עבורנו ייעשו בידי האנשים עליהם אנחנו הכי סומכים. הדרך לכך היא באמצעות עריכת ייפוי כוח מתמשך – כלי משפטי שנכנס לחיינו בשנת 2017 כחלופה להסדרי האפוטרופסות המסורתיים, ומעניק סמכות ליחידים לייעד מישהו שיטפל בענייניהם במקרה שלא יוכלו לעשות זאת בעצמם.
חשוב להבהיר כי ייפוי מתמשך מתייחס רק לתקופת חייו של הממנה ועד ל-90 יום לאחר הפטירה שלו, במידה שטרם ניתן צו קיום צוואה או צו ירושה. המסמך מתחיל לפעול כאשר הממנה חדל להבין בדבר או נפגעה יכולתו לבצע את הפעולות המנויות בייפוי הכוח או לקבל החלטות מסוימות או לנהל עניינים מסוימים.
בעוד שהרעיון של ייפוי כוח מתמשך עשוי להיראות פשוט, מעורבותו של עורך דין בתהליך הכנת המסמך היא חשובה מאין כמותה על-מנת להבטיח את האפקטיביות והלגיטימיות שלו. במאמר זה אסקור כיצד ייפוי כוח מתמשך יכול לתת מענה בשגרה ובמצבי חירום, ואת תפקידו של עורך הדין בתהליך.
במצב שגרה: שקיפות לגבי ניואנסים
ייפוי כוח מתמשך מקיף שלושה תחומים עיקריים: עניינים רפואיים, פיננסיים ואישיים. הוא מאפשר ליחידים להסדיר היבטים שונים בחייהם בתקופה מורכבת מבחינתם, אולם לצד זאת נקבע שרק עורכי דין אשר עברו תכנית הכשרה ייעודית מטעם משרד המשפטים יוכלו לערוך אותו. רואים אנו שמימוש הזכות לדאגה לחיינו לעת מצוא צריכה להיעשות במסגרת של אחריות ושקיפות, ולא כמעשה סתמי.
ואכן, אחד מתפקידיו העיקריים של עורך דין בעריכת ייפוי כוח מתמשך הוא להבטיח שקיפות. עליו ליידע את מייפה הכוח בזכויות השונות שעומדות לטובתו בתהליך. כך למשל, באפשרות מייפה הכוח לקבוע שאדם אחד או יותר יקבלו דיווחים שוטפים ממיופה הכוח בנוגע להחלטות שקיבל ועל פעולות שביצע. בנוסף מייפה הכוח יכול למנות את האפוטרופוס הכללי כמפקח על מיופה הכוח.
ניואנסים נוספים להם דואג עורך הדין בעריכת ייפוי הכוח המתמשך כוללים למשל נספחי הבעת רצון, הנחיות מוקדמות או ייפוי כוח רפואי. מדובר במסמכים שמאפשרים לרדת לרזולוציות נמוכות יותר ביחס לרצונו האמתי של מייפה הכוח בשאלה "איך ייראו חיי" עם הפעלת ייפוי הכוח, ומכאן חשיבותם הרבה.
בזמן המלחמה: דאגה לאוכלוסיות שנפגעו
ואולם חשיבות ליווי עורך הדין לא מתמצה בעתות שגרה. מאז הטבח המזעזע של ה-7 באוקטובר אנשים רבים בישראל חווים טלטלה ברבדים שונים בחייהם. ההתרחשויות האחרונות בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" מחדדות עד כמה למעורבות עורך הדין בעריכת ייפוי כוח המתמשך קיימת חשיבות עליונה:
1. מענה לחיילים פצועים באזורי העימות - חיילים המעורבים בלוחמה ממושכת עומדים בפני סיכון גבוה יותר לפציעות חמורות, וכתוצאה מכך לחוסר כשירות. במקרים כאלה, ייפוי כוח מתמשך מאפשר להם לייעד אדם מהימן לנהל את ענייניהם בזמן אי כושרם. תפקיד עורך הדין בהקשר הזה הוא מכריע, שכן בכוחו להבטיח שייפוי הכוח המתמשך יכסה את כל ההיבטים הנדרשים – לרבות ענייני רפואה וכספים – על-מנת לשמור ברמה המקסימלית על זכויותיו של החייל.
2. הגנה על ילדים יתומים או שהוריהם נחטפו - במצבים בהם ילדים הופכים יתומים או שהוריהם נופלים קרבן לחטיפה, כפי שלצערנו קרה, לייפוי כוח מתמשך תפקיד משמעותי בהבטחת רווחתם של הילדים והטיפול בהם. תפקיד עורך הדין כאן הוא לעזור להורים לקבוע הנחיות מפורשות בנוגע לסידורי מגורים, חינוך ורווחה כללית, על-מנת להפחית מורכבויות משפטיות ורגשיות פוטנציאליות, העלולות להתעורר בהעדר הנחיות שכאלה.
3. טיפול בענייניהם של חטופים - בני משפחה של אנשים שנחטפו עשויים להיתקל בבעיה אם ירצו לבצע עבורם פעולות כלשהן במהלך הימצאותם בשבי. מינוי מיופה כוח מבעוד מועד יכולה להבטיח את המשכיות פעילותם השוטפת חרף "אי כושרם" הזמני (וכולנו תקווה שהוא אכן יהיה זמני). גם כאן חשיבות הליווי של עורך דין לא תסולא בפז, שכן דרך הניסוח ויישום ייפוי הכוח המתמשך במקרה הספציפי הינה קריטית לצורך מתן מענה אפקטיבי לאתגרים הייחודיים העומדים בפני החטופים.
כפי שניתן לראות, ייפוי כוח מתמשך הוא כלי משפטי רב עוצמה המאפשר לאנשים להתכונן לנסיבות בלתי צפויות תוך שמירה על האינטרסים שלהם. עם זאת, ללא מעורבות של עורך דין מוסמך בעריכת ייפוי כוח מתמשך, האפקטיביות והלגיטימיות שלו עלולות להיפגע.
החל מהבטחת שקיפות ואחריות ועד לטיפול בנסיבות הספציפיות של מייפה הכוח ומשפחתו – עורכי הדין מביאים מומחיות הכרחית לתהליך עד שקשה לדמיין אותו בלעדיהם. בין אם מדובר במתן מענה לאדם דמנטי שאיבד את כושרו, לחייל שנפצע בשדה הקרב, לילד שהפך יתום כתוצאה מרצח הוריו או לחטוף שנמצא כרגע בשבי – מעורבות של עורך דין היא הכרחית כדי להבטיח ייפוי כוח מתמשך יעיל ובר קיימא.
- עו"ד אביר ג'יריס מתמחה בדיני משפחה, ירושה ועיזבונות בינלאומיים. בימים אלה היא בשלב סיום דוקטורט בנושא חקר המשפחה בעידן הגלובלי ופרסום ספרה הראשון. בנוסף היא משמשת כיועצת מוסמכת מומחית למשפחה וכגרונטולוגית - מוסמכת בייעוץ לגיל השלישי.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.