בני זוג התווכחו בפרידה לגבי המועד שממנו יש לבצע את חלוקת הרכוש. חתימת האיש על תצהיר במסגרת "מחיר למשתכן" הובילה לקביעה שהשניים ידועים בציבור החל ממועד זה
גבר שהצהיר על עצמו כידוע בציבור של זוגתו לצורך השתתפותם בתכנית "מחיר למשתכן" נדחה לאחרונה בבית המשפט המחוזי בחיפה כשטען שבפועל הם הפכו לזוג רק כשהתחתנו כמה שנים אחר כך. הוא ביקש לראות את מועד חתונתם כמועד הקובע לחלוקת הרכוש בפרידה, אך השופטת אספרנצה אלון דחתה את עמדתו.
הצדדים ניהלו מערכת יחסים זוגית ובשלב מסוים נרשמו לתכנית הדיור של משרד הבינוי והשיכון. כחלק מהתהליך חתם האיש במאי 2016 על תצהיר עבור המדינה, שכותרתו "הצהרה של זוג בדבר היותם ידועים בציבור לצורך בקשה לסיוע בדיור". במסגרת המסמך הצהיר הגבר שהוא וזוגתו "מנהלים משק בית משותף מאז אוגוסט 2013, גרים יחד ומוכרים כידועים בציבור".
כשלוש שנים לאחר החתימה על התצהיר, במרץ 2019, מיסדו הצדדים את הקשר בחתונה ונולד להם בן. אלא שנישואיהם לא החזיקו מעמד זמן רב והם נפרדו. כחלק מהליך הגירושים התעורר הצורך לקבוע מתי החל השיתוף הרכושי ביניהם לצורך איזון המשאבים, כשלטענת האישה מדובר היה במועד תחילת הזוגיות (אוגוסט 2013) ואילו לטענת הגבר המועד הקובע הוא יום החתונה (מרץ 2019).
בית המשפט למשפחה בקריות דחה את עמדות שני הצדדים, והכריע שהמועד הקובע לעניין חלוקת הרכוש הוא יום החתימה על התצהיר לטובת "מחיר למשתכן", במהלך מאי 2016. הגבר, שמשמעות קביעה זו הינה חלוקה רחבה יותר מצדו ברכושו הפרטי עם זוגתו לשעבר, מיאן להשלים עם התוצאה והגיש במאי האחרון את בקשת הערעור למחוזי, שנדונה כערעור.
"עזר לי עם הגיור"
בערעורו סיפר הגבר שבחמש וחצי השנים מאז היכרותם ועד שהתחתנו, היו הצדדים חברים בלבד, כשבמהלך תקופה זו הוא ניהל מערכות יחסים עם נשים אחרות. לטענתו הוא טעה לחשוב שמשמעות המונח "ידועים בציבור" בתצהיר "מחיר למשתכן" היא חברים ותו לא, ואין לזקוף זאת לרעתו במסגרת התביעה הרכושית.
מנגד טענה האישה כי בעלה לשעבר הבין גם הבין מה הכוונה ב"ידועים בציבור", והלכה למעשה התקיימה ביניהם מערכת יחסים רצינית ומחייבת לפני הנישואים. כך למשל, המערער היה זה שהכיר לה את הרב שהעביר אותה הליך גיור לצורך הרחבת משפחתם.
בתוך כך טענה האישה שבעלה לשעבר לא זימן לעדות את עורכת הדין שאימתה את חתימתו על תצהיר "מחיר למשתכן" ואת הנשים עמן לכאורה יצא במקביל אליה טרם חתונתם – באופן הפוגם באמינות גרסתו.
השופטת אלון קבעה שבית המשפט למשפחה צדק בפסיקתו לפיה המועד הקובע לעניין חלוקת הרכוש הוא יום החתימה על תצהיר ה"מחיר למשתכן". לדבריה, שילוב חתימת הגבר על התצהיר עם החזקה המשפטית שלפיה אדם החותם על מסמך מבין את תוכנו, ועם אי-זימון עורכת הדין מאמתת החתימה לעדות, מוביל לדחיית טענתו כי לא הבין את פירוש המונח "ידועים בציבור".
"חזקה, אפוא, כי המערער הבין משמעות הצהרתו עליה חתם, וגם אם אין הדבר כך, הרי שלא הביא להוכחת גרסתו הנוגדת ראיות פוזיטיביות סותרות", כתבה השופטת. בנסיבות אלה קביעת בית המשפט למשפחה לפיה המועד הקובע לחלוקת הרכוש הינו מאי 2016 נותרה על כנה, והמערער חויב בהוצאות פרודתו בסך 7,500 שקל.
- ב"כ המערער: עו"ד שרין סולן ו/או עו"ד גדלי סולן
- ב"כ המשיבה: עו"ד רינה פוליטי
עו"ד מגי הלפרין
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.