אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> צבא ומשרד הבטחון >> ירי גרם לבעיות שמיעה – משרד הביטחון סירב להכיר בנכות

ירי גרם לבעיות שמיעה – משרד הביטחון סירב להכיר בנכות

מאת: עו"ד שרון מאירי | תאריך פרסום : 23/02/2021 11:16:00 | גרסת הדפסה

עורך דין משרד הביטחון, ירי גרם לבעיות שמיעה – משרד הביטחון סירב להכיר בנכותאילוסטרציה: dx Stub on Unsplash

חייל שהשתתף במבצע חומת מגן ב-2003 סובל מירידה בשמיעה. קצין התגמולים קבע שלא מדובר בנכות מוכרת אבל בית המשפט המחוזי הגיע למסקנה שונה

בית המשפט המחוזי בתל-אביב קיבל לאחרונה בדעת רוב ערעור על החלטות קצין התגמולים שלא להכיר בבעיות שמיעה מהן סובל גבר ששירת כחובש בפלוגת צנחנים בתקופת מבצע "חומת מגן" ב-2003, כנכות לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום). השופט יונה אטדגי וסגנית נשיא בית המשפט יהודית שבח קבעו כי בניגוד לעמדותיהם של קצין התגמולים, הוועדות הרפואיות ושופטת המיעוט שלומית יעקובוביץ, ליקוי השמיעה ממנו סובל המערער בתחום הצלילים הגבוהים נחשב כנכות גם כשאין בעיה בצלילים הנמוכים.

בתביעה המקורית שהגיש המערער לקצין התגמולים באגף השיקום של משרד הביטחון ב-2003 הוא טען כי במהלך אחד מימי המבצע נפל מעוצמת רעש של ירי פתאומי שביצע אחד המ"כים שעמד לידו. מיד לאחר מכן החל לסבול משריקה חזקה באוזן שמאל ומירידה חדה בשמיעה.

אלא שהוועדות הרפואיות של קצין התגמולים קבעו שאין לו נכות משום שטיב הפגיעה אינו עומד בתנאי תקנת הנכים העוסקת בליקויי שמיעה, ועל כן גם תביעתו וגם ערעור שהגיש עליה לוועדת הערעורים נדחו.

לפני כשנתיים וחצי הגיש המערער תביעה נוספת אבל גם היא נדחתה משום שלטענת קצין התגמולים ערכי השמיעה שנמצאו בבדיקה שנערכה לו לא עומדים בתנאי הסף להכרת נכות לפי התקנה. לפיכך תביעתו נדחתה וכך גם ערעור שהגיש עליה לוועדת הערעורים.

בערעור שהגיש לאחר מכן לבית המשפט המחוזי טען המערער כי ועדת הערעורים פירשה את התקנה בצורה שגויה, והיה עליה להעניק לו נכות מאחר שהוא סובל מירידה בשמיעה של מעל 25 דציבלים בתדרי צלילים גבוהים של 4,000 הרץ באוזן בשמאל.

קצין התגמולים טען לעומת זאת כי התנאים להענקת נכות הם קיומו של ליקוי שמיעה בצלילים גבוהים של 3,000 ו-4,000 הרץ ביחד, בנוסף לליקוי שמיעה בצלילים הנמוכים. מאחר שהמערער לא סובל מליקוי בצלילים הנמוכים ובערכי 3,000 הרץ הרי שהוא לא עומד בתנאים.

לא ייתכן שנכי צה"ל יופלו לרעה

השופטת שלומית יעקובוביץ הסכימה עם הפרשנות הזאת אבל נותרה בדעת מיעוט שכן סגנית הנשיא יהודית שבח והשופט יונה אטדגי לא קיבלו את עמדתו של קצין התגמולים.

השופטים אטדגי ושבח לא סברו שהתקנה מחייבת שהליקוי יהיה גם בצלילים גבוהים וגם בנמוכים. לדברי השופט אטדגי, התפיסה שלפיה מדובר בשני ליקויים מצטברים לא מתיישבת עם העובדה שהנוסח הקודם של התקנה לא חייב זאת, שכן לא הגיוני שתיקון התקנה הוביל להרעה במצבם של הנכים לפי חוק התגמולים.

בנוסף, בתקנות הביטוח הלאומי מופיע נוסח זהה לזה של התקנה הקודמת ולא ייתכן שחוק הנכים מפלה לרעה נכי צה"ל לעומת נפגעי עבודה. מלבד זאת, לפי הפסיקה כשמדובר בתביעה מכוח חוק הנכים יש להעדיף תמיד פרשנות שמיטיבה עם הנכה.

עוד קבע השופט כי ליקוי השמיעה לא אמור להיות גם בתדרי 3000 הרץ וגם בתדרי 4000 הרץ מאחר שבתקנה נכתבה המילה "תחום". מכאן, שכל ליקוי שבתחום שנע בין 3,000 לבין 4,000 הרץ עונה על התנאי.

לפיכך הערעור התקבל ונקבע כי הליקוי באוזן שמאל של המערער נחשב לנכות לפי תקנות הנכים. לא נפסקו הוצאות.

עו"ד שרון מאירי עוסק/ת ב- צבא ומשרד הבטחון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום צבא ומשרד הבטחון באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום צבא ומשרד הבטחון
האתגרים בהוכחת הקשר בין שירות צבאי למחלות אוטואימוניות
עו"ד אורן דטל | צילום: רונית לובצקי, אילוסטרציה: Timon Studler on Unsplash
יש בסיס משפטי להכרה באלון שמריז כחלל צה"ל
עו"ד אורי צפורי | אילוסטרציה חיצונית: Benjamin Rascoe, Unsplash
נפצעתם בסדיר או במילואים? כך תמצו את זכויותיכם
עו"ד אורי צפורי | אילוסטרציה חיצונית: Toa Heftiba on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ