עו"ד הגירה מסבירה מה צריך לדעת על "כרטיס הזהב" של טראמפ
הצעה חדשה של דונאלד טראמפ עשויה לשנות את כללי המשחק: משקיעים זרים שירכשו "כרטיס זהב" תמורת 5 מיליון דולר יזכו לגרין קארד (תושבות קבע) ומסלול מהיר לאזרחות אמריקאית. האם ומתי הרעיון צפוי להתממש בפועל? מה הם התנאים הצפויים של אשרת הזהב? ומהן תוכניות ההגירה למשקיעים הקיימות כיום?
אשרת הזהב
התוכנית החדשה נועדה להחליף את תוכנית EB-5 הקיימת, שגם היא מאפשרת קבלת גרין קארד בתמורה להשקעה, אך בסכומים נמוכים יותר. המטרה היא למשוך לארצות הברית מהגרים אמידים שישקיעו כספים במדינה, ליצור מקומות עבודה ולחזק את הכלכלה האמריקאית. לפי טראמפ, התוכנית תניב רווחים של טריליונים לאחר שמיליוני משקיעים ירכשו את הכרטיס. הוא מאמין שהתוכנית תמשוך לארה"ב אנשים "עשירים ומצליחים" ותוכל לשמש חברות כמו אפל על מנת להביא עובדי ומנהלי מפתח לארה"ב.
טראמפ חשף את התוכנית במהלך תדרוך לעיתונאים, והגדיר אותה כ"גרין קארד פלוס" וכמסלול להשגת אזרחות. "זו תהיה תוכנית פשוטה וברורה," אמר טראמפ, והוסיף כי פרטים נוספים יפורסמו תוך שבועיים. שר המסחר, הווארד לוטניק, הוסיף כי המשתתפים בתוכנית יעבירו את התשלום ישירות לממשל האמריקאי.
התוכנית הקיימת
תוכנית EB-5 שהוקמה ב-1990 מאפשרת למשקיעים זרים, כולל ישראלים, לקבל גרין קארד בתמורה להשקעה של מיליון ושמונה מאות אלף דולר בעסקים חדשים, או 900 אלף דולר באזורים בעלי קשיים כלכליים, ויצירת לפחות 10 משרות מלאות. רוב ההשקעות הן במרכזים אזוריים, אשר אוספים כספים ממספר משקיעים לפרוייקט ציבורי גדול – כבישים, מלונות, מרכזי קנייות וכדומה.
התוכנית הקיימת ספגה ביקורות לאורך השנים, במיוחד מצד רפובליקנים תומכי טראמפ כגון נשיא הסנאט צ'אק גראסלי, ואכן ניתן לראות בה מספר בעיות:
- רשויות ארה"ב מתקשות לוודא שהון ההשקעה הוא אכן כסף "נקי וכשר" אשר אינו פרי הונאה, פשע וכדומה.
- נוכלים בחו"ל מתחזים לעיתים לנציגי מרכזים אזוריים ורשויות ההגירה, ומבטיחים גרין קארד תמורת השקעה.
- אין פיקוח מספק על מרכזי ההשקעה ועל השימוש שהם עושים בכספים. מבחינת רשויות ההגירה של ארה"ב (USCIS), אין בידיהן סמכות לחקור, לדחות בקשות או לסגור מרכזים גם אם חלק גדול מהכספים זורם לכיסי המנהלים במקום לפרויקט.
הבדלים בין התוכניות
בניגוד לאשרת EB-5, שדורשת השקעה "בשטח" ויצירת משרות, "אשרת הזהב" מתמקדת בתרומה פיננסית ישירה לקופת הממשל הפדרלי. משקיע בתוכנית EB5 וכל בני משפחה מלווים יכולים לחיות בארה"ב משך שנתיים עם גרין קארד זמני, ורק אם העסק עדיין פעיל ומעסיק עובדים לאחר תקופה זו יוכלו לקבל תושבות קבע.
בשלב זה עוד אין בידינו את הפרטים הספציפיים של התוכנית החדשה, אבל ככל הנראה מדובר במסלול מואץ להשגת מעמד תושב. ייתכן שבעלי ההון שירכשו כרטיס זהב יקבלו גרין קארד באופן מיידי ויהנו מהליך מהיר לקבלת אזרחות.
האם התוכנית תאושר?
בעוד שבארה"ב מתכננים להרחיב את הגירת בעלי ההון, מדינות רבות מצמצמות תוכניות דומות בשל חשש מהלבנת הון והגירה של פושעים. כשנשאל טראמפ על האפשרות שהתוכנית תשמש על מנת לעקוף מגבלות וסנקציות שמוטלות כיום, לדוגמה על פושעים עשירים מרוסיה, הוא ענה: "אני מכיר כמה אוליגרכים רוסיים שהם אנשים מאוד נחמדים".
למרות הביטחון שהפגינו טראמפ ולוטניק, נותרו שאלות משפטיות פתוחות. ענייני הגירה ואזרחות מוסדרים באמצעות חקיקה פדרלית, ולא ברור האם בכוונת הממשל לבטל את התוכנית הקיימת או להפעיל תוכנית חדשה ללא אישור הקונגרס. עם זאת, טראמפ ידוע ביכולתו לעקוף מגבלות בירוקרטיות, כך שגם אם כרטיס הזהב לא יופעל מידית, ייתכן שהתוכנית תאושר על ידי הקונגרס.
התוכנית החדשה ספגה ביקורת רבה, בעיקר בשל החשש שתיצור מערכת הגירה המבוססת על עושר בלבד. אלא שכאמור, מנהיגי הרפובליקנים, אשר שולטים כיום בבתי הנבחרים של ארה"ב, כבר העבירו ביקורת גם על תוכנית ההשקעה הקיימת, ואולי יקבלו בזרועות פתוחות תוכנית חלופית.
אין סיבה לחכות
צריך להבין שתוכנית "אשרת הזהב" עדיין נמצאת בשלבי פיתוח, וייתכנו שינויים משמעותיים בעתיד. בשלב זה, תוכנית EB-5 עדיין קיימת, אך עתידה אינו ברור. אם "אשרת הזהב" תאושר, סביר להניח ש-EB-5 תבוטל או תעבור שינויים משמעותיים. לכן, אם יש לכם את הסכום הדרוש לאשרת EB-5, זה הזמן לפעול.
מעבר לכך, ייתכן שטראמפ מעולם לא שמע על אשרת E2 המאפשרת למשקיעים, מנהלים, עובדי מפתח ובני משפחה לחיות בארה"ב כל עוד העסק שהקימו או רכשו פעיל. מדיניות ההגירה של טראמפ לא נגעה באשרה זו בכהונה הקודמת, ולא שמענו על תוכניות לשינויה בכהונה זו. סכום ההשקעה יכול להיות "רק" מאה אלף דולר, אשר יאפשרו לכם ולבני משפחה לחיות ולעבוד בארה"ב, כמו גם למצוא מסלולים לקבלת גרין קארד הנגישים לתושבים ארעיים בארצות הברית.
* עו"ד רבקה מרדכי ממשרד עורכי הדין דקר, פקס, לוי עוסקת בהגירה לארצות הברית.
** המאמר נכתב בעזרתו של סשה קישקו.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.