אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> כיצד להגן על ירושות ומתנות בנישואין?

כיצד להגן על ירושות ומתנות בנישואין?

מאת: עו"ד אורלי מנע-שני | תאריך פרסום : 10/12/2024 15:01:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אורלי מנע-שני | צילום: סם יצחקוב. אילוסטרציה: Immo Wegmann on Unsplash

לפי החוק, ירושות ומתנות שייכות לצד שקיבל אותן – אלא אם בני הזוג שיתפו זה את זו בנכסים ובכספים שקיבלו. כך תוכלו להשתמש בכספים ועדיין לשמור על זכויותיכם

חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע כי מתנות וירושות שקיבל אדם נשוי שייכות לו בלבד, ואילו לבן או בת הזוג אין חלק בהן. אלא שאנשים רבים לא מודעים להוראת החוק וסבורים כי אם התקבלה ירושה או מתנה במהלך החיים המשותפים, היא שייכת לשני בני הזוג. גם מי שכן מכיר החוק, עדיין עשוי להרגיש לא בנוח לקחת את הירושה או המתנה לעצמו. באופן טבעי, זוגות שנשואים באושר מקבלים מתנות וירושות ומזרימים אותן לתוך התא המשפחתי, בין אם לצורך רכישת נכס, לפירעון הלוואה או לצרכים שוטפים של הבית והמשפחה.

כשהכול טוב, הכול טוב. זוגות יכולים לחיות יחד עד 120 באושר, יותר או פחות, לערבב יחד את כל הנכסים שצברו ולהעביר אותם לדור הבא. אבל מה קורה כאשר הנישואין עולים על שרטון? קחו לדוגמה מקרה של אישה שקיבלה ירושה נכבדה באמצעותה פרעו בני הזוג משכנתה גדולה שרבצה על הבית שקנו, וחודשיים לאחר מכן גילתה שהוא בוגד בה. כבר אמרנו שעל טעויות משלמים, אבל אפשר גם ללמוד כמה דברים ולשלם פחות.

כאמור, חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע שנכסים שהתקבלו במתנה או בירושה שייכים לצד שקיבל אותם בלבד. אבל החריג לכלל זה הוא אם בחרתם לשתף את בן הזוג בירושה שקיבלתם. שיתוף יכול להיות באמצעות פרעון המשכנתה המשותפת, הפקדה של כספי הירושה בחשבון המשותף, רכישת נכס משותף בכספי הירושה וכדומה. במקרה כזה, יהיה קשה מאוד להחזיר את הגלגל אחורנית ולטעון להפרדה במקרה של פרידה. כך לדוגמה, אם הפקדתם את דמי השכירות של דירות היוקרה שירשתם בחשבון המשותף, תהיו חשופים לטענת בן או בת הזוג שלמעשה התכוונתם לשתף אותם בנכס ולכן נכסי הירושה הם נכסים משותפים, רק כי שכר הדירה בגינם הופקד לחשבון המשותף.

לצבוע את הכסף

אז מה אפשר לעשות כדי להגן על הנכסים שירשנו? ראשית יש לדעת ולהבין כי ירושות ומתנות שייכות לצד שקיבל אותן. לאחר שהבנו זאת, נוכל להחליט מה לעשות עם הירושה או המתנה שקיבלנו. אם נרצה להפריד את הירושה או המתנה שקיבלנו ולהחריג אותה ממסת הרכוש המשותף, רצוי "לצבוע אותה".

כלומר, על מנת להחריג כספים שקיבלנו במתנה או בירושה, רצוי לפתוח חשבון נפרד במיוחד למטרה זו ולהפקיד בו את הכספים כדי שלא יתערבבו בכספים המצויים בחשבון משותף או בחשבון שנפתח בעבר במהלך הנישואין. אם החשבון נפתח במיוחד למטרה זו לאחר קבלת המתנה או הירושה, יהיה הרבה יותר קל להוכיח שזהו כסף נפרד שהוחרג. אם תרצו לעשות שימוש בכסף נפרד לצרכים משותפים, תמיד תוכלו להעביר מהחשבון הייעודי של הירושה או המתנה כספים לצורך הוצאות משותפות לפי שיקול דעתכם, ועדיין הכסף הנפרד ישאר מוגן.

אם קיבלתם בירושה או במתנה נכס נדל"ן, סביר להניח שתמכרו אותו או שתשכירו אותו לצד ג' ותקבלו דמי שכירות. על מנת למנוע ויכוחים, רצוי להפקיד את דמי השכירות או את תמורת מכירת הנכס בחשבון נפרד שייפתח למטרה זו. כך ניתן "לצבוע" את תמורת המכירה או דמי השכירות באופן שיהא ברור מקורם של הכספים והפרדתם מכלל הרכוש המשותף. גם כאן, עדיין ניתן להשתמש בכספים מהחשבון הנפרד לצורכי התא המשפחתי מבלי לסכן את כל הסכום או את הנכס עצמו.

כידוע, כאשר מגיעים להליך משפטי הנייר סובל הכל, ולא מן הנמנע כי תוגש תביעה על ידי צד שיטען לשיתוף בכספים הנפרדים מהטעם שנעשה בהם שימוש לצרכים משותפים. אך מעת שהפרדתם אותם מלכתחילה, הסיכויים שתביעה כזו תתקבל הולכים ופוחתים.

אם מבקשים הגנה טובה יותר, לפני שמשתמשים בכספי ירושה או מתנה לצרכים משותפים, רצוי לחתום על הסכם בין בני הזוג בו יהיה כתוב כי במקרה של פרידה או גירושין, ראשית לכל יושבו לאותו צד כספי המתנה או הירושה ששייכים לו ורק לאחר מכן תתבצע חלוקת הרכוש. 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ