אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> נזקי גוף ותאונות >> כך נמקסם את הפיצוי על נזקי תאונות דרכים – מדריך

כך נמקסם את הפיצוי על נזקי תאונות דרכים – מדריך

מאת: עו"ד צביקה פוטיק | תאריך פרסום : 25/07/2016 15:02:00 | גרסת הדפסה

צילום: Ian Allenden, www.123rf.com

למרבה הצער, בשנים האחרונות תאונות דרכים הן בגדר "מכת מדינה". חלק לא מבוטל מהן מסתיים בפציעות, ולא רק בנזקים לרכב. פציעות אלה גורמות לנזקים "המתורגמים" לפיצוי כספי. להלן מספר שאלות ותשובות חשובות בנושא.

רכב התנגש בי מאחור, ומאז אני סובל מכאבי גב – כיצד אקבל פיצוי על נזקיי?

יש לפנות בהקדם האפשרי לקבלת טיפול רפואי. בהמשך יש לפנות למשטרת התנועה ולמסור דיווח על האירוע ולקבל אישור ממוחשב על הדיווח שנמסר הכולל פרטי הרכבים, פרטי חברות הביטוח ושמות הנפגעים.

אם לאחר מעקב רפואי ובחינת הממצאים הרפואיים, יש ראשית ראייה לקיומה של נכות קבועה, נעשית פנייה לחברת הביטוח למינוי מומחה ניטרלי שיקבע האם נותרו אחוזי נכות. ככלל, מומחה לא מתמנה לפני חלוף שנה ממועד התאונה, מתוך הנחה שפגיעות קלות חולפות.

ככל שנותרו אחוזי נכות, הפיצוי יכול להגיע לסכומים של עשרות אלפים או מאות אלפים (בהתחשב בגובה הנכות שנקבעה, בגיל הנפגע, שכרו לפני התאונה ונתונים נוספים).

אם לא נותרו אחוזי נכות, זכאי הנפגע לפיצוי על הפסדים בפועל – הפסדי שכר בתקופת אי כושר, וכן על עוגמת נפש – הכול בהתחשב בנסיבות ובתיעוד הרפואי.

מה צריך להוכיח ואת מי תובעים?

ככלל, אדם שנפגע בתוך רכב, תובע את החברה המבטחת בביטוח החובה של הרכב בו נהג/נסע. באופן כללי, הכיסוי הביטוחי תקף אם תעודת הביטוח שולמה לפני מועד התאונה, ואם רישיון הנהיגה של הנהג תקף. הולך רגל שנפגע יתבע את ביטוחי החובה של הרכב או הרכבים שפגעו בו.

חשוב לתעד את פרטי הרכבים הנוספים המעורבים בתאונה והנזק שנגרם לרכב. במידה שמופעל ביטוח על הנזק לרכב יש לשמור תמונות שצילם השמאי ודו"ח השמאי.

מאלו רכיבים מורכב הפיצוי?

הפיצוי מורכב מנזק לעבר: הפסדי שכר שניתן להוכיח בפועל, הוצאות שניתן להוכיח בקבלות, עזרה בשכר או עזרת בני משפחה ונסיעות להם נזקק הנפגע עקב התאונה.

כמו כן הפיצוי כולל נזק כללי שמורכב מפגיעה בכושר השתכרות לעתיד, צורך בעזרה לעתיד, נסיעות והוצאות רפואיות לעתיד, הפסדי פנסיה, וכאב וסבל. במקרים מיוחדים כולל הנזק הכללי התאמות בדיור, רכישת אביזרים ועוד.

לפיכך רצוי לשמור קבלות, תלושי שכר ומסמכים רפואיים.

במישור המשפטי, במה שונה תביעה לפי החוק לפיצויים לנפגעי תאונות דרכים לבין תביעה נזיקית רגילה?

חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים קובע משטר של "אחריות מוחלטת" ללא בחינת אשם, כך שככל שמתקיימת הגדרת "תאונת דרכים" לפי החוק, חברת הביטוח חייבת בנזקי הנפגע. בתביעה נזיקית רגילה, על הנפגע להוכיח את אשמתו ואחריותו של הנתבע כתנאי לקבלת פיצוי על נזקיו.

בקביעת הפיצוי לנפגעי תאונות דרכים ישנן הגבלות מסוימות, שאינן קיימות בתביעת נזיקין רגילה (גובה כאב וסבל, בסיס השכר הקובע, הגבלה בפיצוי לבעלי שכר מאוד גבוה).

האם ניתן במקביל/בנוסף, להגיש גם תביעה נזיקית רגילה? כלומר לפי עוולת הרשלנות

כאשר קיימת עילה לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, מתקיים הכלל של "ייחוד עילה", ולפיו מותר להגיש תביעה אך ורק לפי חוק זה נגד חברת הביטוח הרלוונטית. החוק אינו מתיר תביעה לפי פקודת הנזיקין.

במקרה שקיימת עילת תביעה עקב תאונת הדרכים מול משרד הביטחון לפי חוק הנכים, יוכל הנפגע לבחור האם הוא ממצה את זכויותיו מול חברת הביטוח או מול אגף השיקום, אך לא יוכל לקבל פיצוי משני הגורמים יחד.

ומה קורה כשהתאונה נחשבת כתאונת עבודה?

ככלל, סכומים שמשלם הביטוח הלאומי בגין דמי פגיעה על הפסדי שכר וכן בגין נכות זמנית ונכות קבועה, מקוזזים מהפיצוי שמשלמת חברת הביטוח.

אין לי ביטוח מקיף/חובה – האם זה מעלה או מוריד לעניין נזקי גוף?

נהג שנפגע ללא ביטוח חובה ברכב בו נהג אינו זכאי לפיצוי לפי חוק הפיצויים. במקרה כזה, אותו נהג יכול לתבוע לפי דיני הרשלנות הרגילים את נהג ומבטחת הרכב שפגע בו, ולהוכיח את אשמתם. במקרה כזה יהיה הנהג כפוף לטענת נגד על "אשם תורם" שלו לתאונה.

הולך רגל שנפגע מרכב ללא ביטוח, או נוסע ברכב (לא הנהג) ללא ביטוח שנפגע בתאונה, זכאי לתבוע את "קרנית" – קרן שהוקמה מכוח החוק לפצות נפגעים שנפגעו ברכב ללא ביטוח או במקרה "פגע וברח".

האם משנה מי היה האשם בתאונה?

כאמור, אם קיים ביטוח חובה תקף ורישיון נהיגה תקין לנהג, אין משמעות לשאלת האשם. כך למשל מכסה החוק גם תאונות עצמיות ללא בדיקת אשמתו של הנוהג.

נפגעתי בתאונת "פגע וברח" ולא הספקתי לרשום את פרטי הרכב הפוגע – כיצד אוכל לקבל פיצוי?

במסגרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים הוקמה "קרנית", קרן שמקבלת מימון מחברות הביטוח ובהיעדר כיסוי ביטוחי משלמת פיצוי לנפגעים במקרה של "פגע וברח". על הנפגע להוכיח שפעל ב"שקידה סבירה" לקבל פרטי הרכב שפגע בו. כמובן שאין ציפייה שאדם שנפגע פגיעה קשה יתעד את פרטי הרכב הפוגע או חלילה ילד שנפגע מרכב חולף ירשום מספר רישוי, אך במקרה שבו אדם יכול היה לתעד פרטי רכב פוגע קיימת ציפייה שיעשה זאת.

 

* עורך דין צביקה פוטיק עוסק בדיני נזיקין

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום נזקי גוף ותאונות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום נזקי גוף ותאונות
נפגעתם בתאונת דרכים? 7 כללים שחשוב לזכור
עו"ד ריול עדיקה (צילום: שירה הרשקופ)
הכל עד קבלת הקצבה
עו"ד מור דביר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ