אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> לא הצליח למנוע מאחיו למכור את המשק של ההורים

לא הצליח למנוע מאחיו למכור את המשק של ההורים

מאת: עו"ד חיים פרנקל | תאריך פרסום : 22/06/2020 12:38:00 | גרסת הדפסה

עורך דין ירושות וצוואות, לא הצליח למנוע מאחיו למכור את המשק של ההוריםעו"ד חיים פרנקל (אילוסטרציה: ammentorp, 123rf.com)

ההורים ציוו את הזכויות בנחלה החקלאית לארבעה מתוך חמשת ילדיהם במטרה שימכרו אותן ויחלקו בכספים. ניסיון של אחיהם להוציא צו מניעה זמני עד להכרעה בהליך שפתח נגדם כשל

בית המשפט המחוזי בבאר שבע אישר לאחרונה את החלטת בית המשפט למשפחה בקריית גת שלא להוציא צו מניעה האוסר על ארבעה ילדים למכור את המשק של הוריהם המנוחים עד להכרעה בהליך משפטי שפתח נגדם אחיהם. השופטת גאולה לוין קבעה כי לאח שביקש את הצו אין כל זכות במשק. הזכויות בו הוקנו מפורשות לארבעת אחיו בצוואה הדדית של ההורים, ובניגוד לטענתו הצוואה לא מנוגדת לחוק, למדיניות השיפוטית או לנהלי רשות מקרקעי ישראל.

להורים הייתה במשק מחלבה שבשלב מסוים נוהלה על ידי אחד מחמשת ילדיהם (המבקש). ב-2004 הם ערכו צוואות הדדיות שקבעו כי אמצעי הייצור ומכסות החלב יעברו למבקש ואילו הזכויות במשק עצמו יהיו של ארבעת אחיו במטרה שימכרו אותן. בנוסף הם ציוו לארבעת הילדים את חסכונותיהם. אך מאחר שהם שועבדו לבקשת אחיהם לצורך העסק הם הורו לו לשלם לכל אחד מאחיו את חלקו בכספים.

שנים לאחר מכן ניהל המבקש הליכים משפטיים נגד הוריו שהסתיימו בהסכם פשרה שאושר כפסק דין וקבע כי יקבל את כל הזכויות במחלבה בכפוף לכך שיקיים את צוואת הוריו ללא כל התנגדות.

ההורים נפטרו בהפרש של 3 שנים – תחילה האם שהלכה לעולמה ב-2016 ולאחר מכן האב, והמבקש שיתף פעולה עם הוצאת צווי קיום הצוואה. אלא שכשאחיו ביקשו למכור את הזכויות במשק הוא פתח נגדם בהליך משפטי במסגרתו ביקש למנות מנהל עיזבון והעלה טענות שונות לגבי פרשנות הצוואה. בתוך כך הוא ביקש להוציא צו מניעה זמני שיאסור על אחיו למכור את המשק עד להכרעה סופית אך בית המשפט למשפחה סירב.  

המבקש לא השלים עם ההחלטה. בבקשת רשות ערעור שהגיש לבית המשפט המחוזי הוא טען בין היתר כי הוריו לא יכלו לצוות את הזכויות לאחיו משום שאסור לפצל נחלה בין יורשים. לטענתו, הכוונה של הוריו הייתה שיפדה את הזכויות מאחיו ולכן אין לאפשר להם למכור אותן לזר לפני ההכרעה בהליך.

אחיו טענו שמדובר בבקשת סרק ואחיהם נוהג בחוסר תום לב ובחוסר ניקיון כפיים, שכן הוא מעלה טענות שסותרות לחלוטין את צוואת ההורים ואת ההתחייבות שלו בהסכם הפשרה. האחים הבהירו עוד כי קיום הצוואה לא יביא לפיצול הנחלה כיוון שימכרו את הזכויות בשלמותן.

שואפים לקיים צוואות

השופטת גאולה לוין דחתה את הבקשה וחייבה את המבקש בהוצאות של 10,000 שקל. ראשית, היא קבעה כי ההורים ציוו את הזכויות במשק לארבעת האחים ולמבקש אין בהן כל חלק, ולכן אחיו לא זקוקים להסכמתו למכירה ואין לו גם זכות לדרוש מנהל עיזבון. ההוראה שקבעה כי עליו להעביר לשלם להם כספים, הבהירה, היא לא זכות שקיבל לרכישת המשק אלא חובה שהוטלה עליו לשחרר את השעבודים ולשלם לאחיו את חלקם בחסכונות.

שנית, השופטת הסכימה עם הטענה שהמבקש מנוע מלהתנגד לדרך יישום הצוואה נוכח התחייבותו בהסכם הפשרה.

לבסוף השופטת הדגישה כי הוראות הצוואה כלל לא מתנגשות עם האיסור על פיצול נחלות. הובהר כי בתי המשפט ורשות מקרקעי ישראל שואפים לקיים צוואות. לכן, גם אם אסור לכל אחד מהאחים לקבל זכויות במשק אי אפשר לשלול מהם את האפשרות למכור אותן ולחלק את התמורה ביניהם.

עו"ד חיים פרנקל עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות
השינויים הצפויים בחוק הירושה על רקע המלחמה
עו"ד אהובה יששכר | צילום: שרון לוין, אילוסטרציה: Mike Labrum on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ