מדובר ביישום ראשוני של המודל שהותווה בפסיקה לפני מספר חודשים. שופט ביהמ"ש למשפחה אסף זגורי החליט שאין לשלול את חירותו של החסוי, חולה סכיזופרניה, ומינה את עורכת הדין שלו לשמש כ"תומכת החלטות" במקום.
פסק הדין ניתן לאחרונה בבית המשפט לענייני משפחה בנצרת. השופט זגורי החליט ליישם את פסק דינה החדשני של השופטת אספרנצה אלון מלפני כשלושה חודשים, במסגרתו נבנה מודל "תומך ההחלטות" כתחליף למינוי אפוטרופוס לחסוי.
לסיוע בענייני אפוטרופסות:
עורך דין אפוטרופסות
מודל זה גובש בעקבות ריבוי של חסויים, שעוד לא הגיעו למצב של חוסר מודעות מוחלט, ומסרבים למינוי אפוטרופוס (לעיתים עמותה זרה לחלוטין) בעקבות הסמכויות הרחבות והמוחלטות שיש לו עליהם. סמכויות, שנוטלות מהם לחלוטין את השליטה על חייהם.
פסק הדין המדובר עסק באדם כבן 53 שאובחן כסכיזופרן והוכרז כחסוי. היועץ המשפטי לממשלה בקשה למנות את עמותת 'גג לנזקק ולחוסה' כאפוטרופוס על רכושו, לאחר שדווח כי הוא חי בהזנחה קשה וגם אלול ליפול קורבן לניצול כספי מפאת תמימותו.
לחסוי מונתה עורכת דין שייצגה את עמדתו בפני בית המשפט, ולפיה הוא מסתדר בעצמו ואינו מעוניין שעמותה תנהל את ענייניו. האיש מתנהל על בסיס מזומן ולדבריו אינו זקוק ליותר מ-1,400 שקל בחודש. חשבונו נמצא כיום ביתרת זכות, הוא מבשל לעצמו ודואג למשק הבית ואינו מעוניין בהתערבות חיצונית שעלולה לפגוע בחופש שלו.
העובדת הסוציאלית לענייני חסויים הביעה עמדה נוקשה וטענה כי יש להפקיע את האוטנומיה המלאה של החסוי, כך שהאפוטרופוס ינהל לא רק את ענייניו הכספיים אלא יהיה אחראי גם למצבו הנפשי, הבריאותי והגופני.
"תוך כדי תנועה"
אלא שהשופט אסף זגורי התרשם לחיוב מהתנהלות החסוי, שמעדותו ניכר שהוא יודע היטב מהו מצבו הכלכלי. השופט ציין כי מינוי אפוטרופוס לחסוי כזה יכול לשנות באחת את חייו ולשלול את חירותו לנהל את ענייניו כרצונו.
לטעמו, המנגנון המיוחד שהתוותה השופטת אלון, אף שאינו מוגדר בחוק והוא פרי "משפט שמתקדם תוך כדי תנועה", מתאים בדיוק למקרה הגבול הזה, שבו התנהגות החסוי אינה נגועה "באי נורמליות".
"אמנם כן, המשיב סובל מהיגיינה אישית לקויה, בדירתו טחב ועובש ואולי הוא ישן על מיטתו ללא מצעים נקיים או ללא מצעים בכלל. וכן, ציפורניו אינן עשויות או גזורות, שיניו זקוקות לטיפול ומעקב והוא גם לובש ביום קיץ חם חליפת בגדים שאינה תואמת. אך המשיב אינו מסכן את עצמו. כך הוא חי כנראה רוב 53 שנות חייו. האם אין לו זכות לחיות כך מבלי שנתערב בחייו באופן פולשני?" שאל השופט והוסיף, שגם הסברה שזרים ינצלו את תמימותו אינה מספיקה כדי לשלול ממנו את חירותו.
למזלו של החסוי, ציין השופט, מונתה לו עורכת דין בעלת לב זהב שמגלה דאגה ואכפתיות לגורלו ומסכימה לתמוך בו וללוות אותו, והוא מצדו סומך עליה ונותן בה אמון. בדרך זו, לא ייפגע כבודו כאדם וזהו הפתרון העדיף.
תוקף המינוי של עורכת הדין הועמד על ארבעה חודשים, וניתן יהיה להאריכו. בנוסף, קיבלה עורכת הדין הוראה ליידע את הרשויות אם תתרשם שחל שינוי במצב החסוי באופן שאינו מסוגל לנהל את ענייניו עוד.
בסופו של דבר, ומאחר שתפקיד של תומך החלטות לא זכאי לשכר טרחה מהסיוע המשפטי לפי חוק, הורה השופט לשלם לעורכת הדין שכר טרחה הגבוה ב-100% מזה שהיא אמורה לקבל על ההליך עצמו.
- ב"כ המבקש: עו"ד מיכל קפלן
- ב"כ המשיב: עו"ד זיו זהבה יאיר (אפוטרופא לדין)
* עו"ד רן רייכמן עוסק בענייני משפחה, לרבות אפוטרופסות, ירושות וצוואות
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.