מאת: עו"ד יגאל זנדר ועו"ד גליה אליהו
אבות גרושים רבים פונים לעורכי-דין ומבקשים להקטין ואפילו לבטל את תשלום מזונות ילדיהם הקטינים. בטרם מתרעמים על תופעה זו, יש לבחון את הסיבות לבקשת הביטול או ההפחתה ולהבין את המניעים לבקשה.
לא אחת מגיעים למשרדנו אבות גרושים, המבקשים להקל את נטל המזונות, ובמקרים קיצוניים אף לבטלו כליל. חלק מהאבות מספרים על הרעה במצבם הכלכלי מאז הגירושין: פיטורין, שחיקת שכר, הוצאות רפואיות גוברות והולכות בשל מחלה שלקו בה הן רק חלק מהסיבות לאבדן החוסן הכלכלי. עניין נוסף המביא אבות לנסות ולהתנער מחובתם החוקית אינה קשורה בחומר דווקא: סיפורים על מערכות יחסים קשות ובעייתיות עם הילדים אינם נחלתם של מתי מעט, ויש אבות שילדיהם מסרבים לשוחח עימם בעת הסדרי הראייה ואף מנתקים עימם כל קשר.
הפחתת מזונות: מבט על התמונה המשפחתית המלאה
הפתרונות החוקיים להפחתה של מזונות משתנים בהתאם לנסיבות. בתי המשפט פסקו הפחתת מזונות לאבות במקרים שונים, לאחר שלקחו בחשבון את התמונה הכלכלית הכוללת של הצדדים, תוך התחשבות בשיקולים שונים: האם נולדו להורים ילדים נוספים מבני-זוג אחרים? האם הוכח שהכנסות האשה גדלו (בעקבות ירושה גדולה וכיו"ב)? האם האב לקה במחלה קשה או הפך נכה? האם פשט רגל? במילים אחרות: על האב להוכיח שינוי נסיבות מהותי שחל בחייו, אותו לא יכול היה לחזות מראש, מאז ניתן פסק הדין בעניין המזונות. שינויים אלה הם בעלי השפעה מכרעת על החלטת בית המשפט בעניין הפחתת המזונות.
כדאי לזכור, כי המדובר בשינוי ממושך ולא באפיזודה חולפת, וכי גם אם האב הצליח להוכיח שינוי נסיבות מהותי, עדיין אין בכך כדי להפחית מזונות באופן אוטומטי, שכן השיקול המרכזי של בית המשפט הינו טובת הילד ולא טובת האב.
פיטורין, אגב, לא יחשבו לשינוי נסיבות מהותי בדרך-כלל, שכן במצב זה לא מתקיים אובדן קבוע של כושר ההשתכרות. בתי המשפט רואים בפיטורין שינוי זמני בלבד במצבו של האב וממילא אינם מעוניינים לעודד אבות להתפטר על מנת לצמצם את גובה חיובם במזונות.
במקרים בהם מצא בית המשפט כי ילדו של האב הוא "סרבן קשר" או "בן מורד" (המונחים יוסברו להלן), עשוי האב ליהנות מהפחתת מזונות. בית המשפט לא יותיר, כמובן, את הילד ללא תמיכה כלכלית בצרכיו ההכרחיים, אך יביע עמדה, לפיה אין זה צודק לחייב את האב גם בסיפוק צרכיו העודפים של הילד הסרבן, שהם צרכים מדין צדקה: טיולים, בילויים, חוגים וכדומה.
על האב המבקש להפחית מזונות לזכור, כי תביעתו אינה בגדר מקצה שיפורים לגובה המזונות שנקבע בפסק הדין המקורי, וכי למרות שבתי המשפט לוקחים בחשבון את זכותו החוקתית להתקיים בכבוד, עדיין מדובר בהליך משפטי ממושך ומורכב ביותר, בו נטל ההוכחה המוטל עליו כבד מאוד ומצריך ליווי משפטי מקצועי. משמעות הדבר היא, שגם אם האב יצליח להוכיח שינוי נסיבות מהותי, יתכן שההפחתה תהא של כמה מאות שקלים ולא תשתלם ביחס לעלות ההליך ומורכבותו.
מכאן, שהפתרון הטוב ביותר להפחתת סכום מזונות הוא לקבוע מנגנון מיוחד לכך כבר במסגרת הסכם הגירושין: כחלק מהפרקטיקה של עריכת הסכם גירושין, אנו בוחנים את מצבם הכלכלי של לקוחותינו בשלב ניסוח ההסכם ומסייעים לצדדים להסכים מראש כיצד לפעול במצבים בהם תידרש הפחתת מזונות.
ביטול מזונות: אבות ובנים אכלו בוסר
ביטול מזונות ילדים הוא עניין נדיר ביותר ורובן המכריע של הבקשות לביטול לא יאושרו על ידי בתי המשפט, בוודאי לא לפני הגיעו של הילד לגיל 14.
הסיבה היחידה לאישור בקשה לביטול דמי מזונות היא התנהגות מרדנית קיצונית וחמורה של ילד כלפי אביו, הכוללת סירוב מוחלט להיפגש עמו, אלימות מילולית מצד הילד, זלזול באב וחוסר כבוד מופגן כלפיו. בפסקי הדין מכונים ילדים כאלה כ"סרבן קשר" או "בן מורד" (מושג ששורשיו במשפט העברי), אך הדין חל, כמובן, גם על בנות.
לבתי המשפט הגיעו בקשות רבות לביטול מזונות לילדים "מורדים", ורובם המכריע נדחה באופן חד משמעי, משום שמדובר בסנקציה בעלת משמעויות כלכליות ורגשיות קשות לכל הנוגעים בדבר. בפעמים הבודדות בהם אושר ביטול המזונות הצליח האב להוכיח שלושה דברים: האחד, כי מתקיימת כלפיו מרדנות חריפה שביטויה בולטים, גסים ועולבים ומקורה בילד עצמו ולא בהסתה של האם או הזנחה של האב; השני, שכל הניסיונות לשקם את היחסים עם הילד עלו בתוהו שלא באשמת האב; והשלישי, שהילד לא יסבול מחסור וצרכיו הבסיסיים לא ייפגעו עקב ביטול המזונות.
במקרה של בקשה לביטול, בית המשפט יבקש, בדרך כלל, חוות דעת מקצועית חיצונית של פקידת הסעד, בטרם ינקוט עמדה בנושא. גם אם יאושר ביטול המזונות, לעולם יהיה הביטול זמני והמזונות יושבו על כנם ברגע שיחסו של הילד כלפי האב ישתנה לטובה.
*הכותבים הם עורכי דין העוסקים בדיני משפחה.
** המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.