קצין התגמולים טען שמדובר בשינוי ניווני שאינו קשור לשירות, אך ועדת הערר קבעה שסביר כי הבעיות נגרמו כתוצאה מהמשאות הכבדים שהלוחם נדרש להרים
ועדת ערעור לפי חוק הנכים קיבלה לאחרונה ערעור שהגיש לוחם לשעבר על החלטת אגף השיקום שלא להכיר בו כנכה צה"ל. החייל החל לסבול מכאבי גב במהלך מסלול ההכשרה בסיירת. הכאבים החמירו ולבסוף הוא אובחן עם בקע בחוליות. קצין התגמולים סבר שמדובר בשינוי ניווני אך הוועדה העדיפה את חוות הדעת מטעם החייל שביססה קשר סיבתי.
הלוחם סיפר שהתגייס לשירות בסיירת מיוחדת בדצמבר 2018. במסגרת תפקידו הוא נשא על גופו ציוד שהיווה כ-50% ממשקל גופו (אפוד, נשק, מחסניות, מכשירי קשר, אמצעים מיוחדים ופק"לים). שירותו אופיין בפעילות גופנית מאומצת שכללה ריצות, קרב מגע, מסעות, נסיעות שטח, ניווטים ומבחני כושר, ונעשה בנשיאת משקלים כבדים. הפעילות הייתה באזורים עם תוואי שטח סלעי ותנועות חדות שהובילו לחבלות בגב.
החייל הוסיף שרק באוקטובר 2019 פנה לרופא צבאי בתלונות על הכאב כדי שלא יודח מההכשרה. לקראת סוף המסלול החל לחוש כאבים גם ברגל ימין ובאגן. הכאבים החמירו גם אחרי שהסתיים המסלול במאי 2020. עד פברואר 2021 החמירו הכאבים עד כדי הפרעה בתפקוד והגבלת תנועה, והוא החל במעקבים תכופים וטיפולי פיזיותרפיה. הטיפול לא הועיל ואף החמיר את הכאב ורופאיו ציינו שמקור הכאב הוא בחוליות הגב.
בשלב זה החייל נשלח לצילום שבו אובחן עם דלקת באגן ובקע דיסק גדול בחוליות. באוגוסט 2021 הוא הפחית מהפעילות המבצעית וטופל בזריקות. בהמשך עבר ניתוח בחוליות.
אלא שמומחה מטעם קצין התגמולים הגיע למסקנה שאין קשר בין בעיות הגב לבין השירות. הוא כתב בחוות דעתו שהחייל פיתח בלט דיסק רחב שהוא ממצא של שינוי ניווני של הדיסק, שהיה קורה גם ללא שירותו הצבאי.
לעומת זאת, מומחה מטעם החייל סבר כי לנוכח העובדה שלא היו לו כל גורמי סיכון אישיים, כאבי הגב, פריצת הדיסק וכל הנובע מכך הם תוצאה ישירה של העומס המתמשך והרמת משאות כבדים בזמן השירות.
ללא גורמי סיכון
ועדת ערעור לפי חוק הנכים, בראשות השופט בדימוס ברוך אזולאי, קיבלה את גרסת המערער. היא ציינה שתנאי שירותו היו מיוחדים ואופיינו במאמץ פיזי רב ובנשיאת משאות כבדים.
בהכרעה צוין שהמערער נאלץ להרים ציוד במשקל של כ-38 ק"ג למרחקים ארוכים של כ-50 ק"מ בלילות, בשטח של מישור תלול עם בורות. כמו כן הוא השתתף במבצע "שומר החומות" ובתרגילי אש. לכל אורך שירותו הוא היה נתון ללחצים גופניים משמעותיים, פיזיים ונפשיים.
במחלוקת בין המומחים העדיפה הוועדה את עמדת המומחה מטעם החייל, וקבעה שקיים קשר סיבתי בין תנאי השירות לבין הנזק לגב. הוועדה ציינה שלא היו למערער כל בעיות גב לפני השירות, והתלונות על הכאבים הופיעו באמצע מסלול ההכשרה שלו והחמירו כשנה לאחר מכן. עוד נקבע כי ניכר שהחייל חשש לדווח על הכאבים מיד עם הופעתם שכן לא רצה שידיחו אותו.
הוועדה הזכירה פסיקה שלפיה כאשר פורצים כאבי גב בגיל 20 לאחר פרק זמן של מאמץ גופני הכרוך בשירות קרבי, יש להניח כי הכאבים הם תוצאת המאמץ.
בסופו של דבר קיבלה הוועדה את הערעור וקבעה שיש להכיר בנכות של המערער.
קצין התגמולים חויב בהוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 15,000 שקל.
- ב"כ המערער: עו"ד אילן ימיני
- ב"כ המשיב: עו"ד סימונה גולדמן מימון
עו״ד שרון מאירי
עוסק/ת ב-
צבא ומשרד הבטחון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.