האב טען כי אינו יכול לשלם את מזונות חמשת ילדיו כי הוא לומד בכולל ומתפרנס מעט וביקש שהאם תצא לעבוד. בית המשפט התפלא על עמדתו וקבע: דינם של אברכים כדין כל אב אחר.
בתגובה לתביעת המזונות שהגישה אשתו בשם חמשת ילדיהם המשותפים, השיב האב כי הוא אברך הלומד בכולל ומשקיע את מלוא מרצו בלימודים, ולכן יש להתחשב בו ולקבוע את המזונות לילדים בהתאם להכנסתו מהכולל העומדת על 2,000 שקל בחודש בלבד.
אינך יודעת איזה סכום מזונות לדרוש?
פני ל - עורך דין דיני משפחה
מדובר בילדים קטינים כאשר הבן הבכור בן 13.5 והילדה הקטנה עוד לא בת 4, שנמצאים במשמורת האם ומתראים עם אביהם פעם בשבועיים בלבד, לבקשתו.
האם, שהגישה את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב, העמידה את סכום המזונות על כ- 9,395 שקלים ועתרה גם לחייב את האב במחצית מהוצאות החינוך והרפואה של הילדים. לטענתה, האב בהחלט כשיר לעבוד ולהרוויח מעבר למה שהוא מקבל עכשיו מהכולל.
האב טען שהמזונות שדרשה האם מופרכים לנוכח העובדה שחיו בצמצום ומעולם לא הוציאו סכומים כאלה על הילדים. הוא טען כי כשהתחתנה עמו היא ידעה שאורח החיים יהיה צנוע ביותר ושהוא אינו מתכוון לעבוד בשנים הקרובות.
"נאה דורש נאה מקיים"
השופט יהורם שקד לא ראה עין בעין עם האב וקבע כי דינם של אברכים כדין כל אב שמחויב לעשות ככל יכולתו כדי לפרנס את ילדיו.
השופט ציין כי לא מדובר באדם שאינו יכול לעבוד ולהשתכר לפרנסתו אלא באדם שהחליט שלא להצטרף למעגל העבודה. כיוון שהוא לא עבד מבחירה מזה שנים, קשה לחשב כמה היה מתפרנס לו היה מממש את פוטנציאל ההכנסה שלו.
השופט שקד מצא פתרון בהשאלה בחזקה מדיני הנזיקין המאפשרת להניח שלו היה האב עובד הוא היה משתכר את השכר הממוצע במשק, כלומר 8,333 שקלים נטו.
השופט לא סיים פרק זה לפני שהגיב לטענת האב כי האם – שמגדלת כמעט לבדה את חמשת הילדים המשותפים – יכולה לצאת לעבוד בעצמה: "לא אוכל שלא להביע פליאה, ואף מעבר לכך, עת מצא לנכון האב לטעון מחד, כי הוא תלמיד כולל ללא פוטנציאל תעסוקתי ולכן יש להניח לו ולכבד את דרכו ומאידך, טען בכתב הגנתו כי האם בעלת תעודת הוראה... ו"יכולה לצאת לעבוד"... על זה נאמר 'נאה דורש, נאה מקיים', וניכר כי כל המוסיף גורע".
השופט הוסיף ובחן את הוצאותיהם של הקטינים והגיע למסקנה כי ההורים, שנעזרו בהוריהם, הוציאו כ-9,000 שקל בחודש על הילדים, כך שאמנם המשפחה לא חיה בראוותנות, אבל גם לא בצמצום כפי שניסה האב לטעון.
בסופו של דבר, החליט השופט שבמקרה הזה אין כל סיבה שלא לחייב את האב לשלם לכל הפחות את מינימום המזונות שנקבע בפסיקה.
"... עם כל הכבוד לדרכו של האב ולבחירתו, פעולותיו אלו אינן פועלות בחלל ריק ואין הן משפיעות עליו בלבד. האב הינו בראש ובראשונה אב לחמישה ילדים שפרנסתם עליו ולעת הזו, טוב יעשה... באם ישית ליבו לעובדה זו", סיכם השופט וחייב את האב לשלם לחמשת ילדיו מזונות של 6,000 שקל בחודש בתוספת מחצית הוצאות החינוך והרפואה שלהם.
- ב"כ התובעת: עו"ד שמעון פרץ
- ב"כ הנתבע: עו"ד הראל בן יצחק
לפסק הדין המלא בעניין פלונית נ' פלוני לחצו כאן
* עו"ד אברהם הופרט עוסק בדיני משפחה
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.