"טובת הילד" היא בעיני המתבונן. פעמים רבות בתי המשפט מכריעים נגד קיום בדיקה, על מנת שלא להותיר ילד ללא אב. במקרה הבא, השופט זגורי מביהמ"ש למשפחה בנצרת סבר כי המצב הנוכחי גרוע יותר.
בני זוג נוצרים נישאו לפני כ-17 שנה. במהלך השנים של נולדו להם שלושה ילדים: שתי ילדות בנות 16 ו-14 וילד בן 10.
בסוף שנת 2008 הם נפרדו ומאז מתנהלים ביניהם הליכים שונים בביהמ"ש לענייני משפחה בנצרת. כיום, המשפחה נמצאת בנתק קשה ומפוצלת לשני "מחנות", כפי שתיאר זאת סגן הנשיא, השופט אסף זגורי, שהכריעה לאחרונה בשאלה האם לבצע בדיקת רקמות לאב ולבן.
לייעוץ בתחום:
עורך דין אבהות
האב הגיש "תביעת אבהות" בה ביקש לערוך את הבדיקה, וסיפר שלפני כמה שנים האם אמרה לו כי הוא אינו אביו של הילד. בשנים האחרונות גורמי הרווחה ניסו לפשר בין הצדדים, ללא הצלחה. בפועל, כבר שלוש שנים שהאב לא מדבר עם הילד בן ה-10.
האב הדגיש שעד שלא תיערך בדיקה הוא לא יהיה בקשר עם הילד. הוא אף טען כי הילד מודע להליכים ולספקות בעניין האבהות, ורק תועלת תוכל לצמוח מביצוע הבדיקה.
האם התנגדה, בטענה שמדובר בילד בגיל 10 שעבר התעללות קשה מצד אביו שאמר לו בכמה הזדמנויות שילך לחפש את אביו האמיתי. לטענתה, אין מקום לסכן את הילד רק בגלל ספקות שמעלה האב.
גם המדינה, כלומר גורמים במשרדי הפנים והרווחה, התנגדה לבדיקה וביקשה להותיר את המצב על כנו ולהביא לכך שהאב יחדש את הקשר עם בנו. בין היתר, נטען כי לאור השתייכות הצדדים למגזר הערבי, הרי שהילד ומשפחתו עלולים להיות מוכתמים ומנודים חברתית.
התקווה הגדולה
השופט זגורי הבהיר כי השאלה המרכזית, כמובן, היא מהי טובת הילד. בניגוד לגורמי הרווחה, השופט סבר כי בדיקה רק יכולה לשפר את המצב. בעיניו, כל דחייה של בירור עניין האבהות תמשיך להעמיד את הילד בלב הסערה המתחוללת בין ההורים ואף תסבך את התבגרותו.
השופט הזכיר כי אם לא תבוצע בדיקה, אין בכך כל ערובה לכך שהמצב ישתפר, שהרי כבר שלוש שנים שהאב לא בקשר עם בנו. לפי השופט, המצב הנוכחי גרוע, שכן אין ממצאים גנטיים או משפטיים חד משמעיים, ומנגד האב וסביבתו לא מפסיקים לטעון שיש ספק בעניין. "מצב זה מזיק לילד שלמעשה אינו יכול להתמודד ולהתגונן בפני שמועות אלו", כתב השופט.
לעומת זאת, לפי השופט, ביצוע הבדיקה שממצאיה יהיו חיוביים יכול מאוד לקדם יחסי האב עם הילד, ליצור ודאות ולסלק את עננת הספקות וסימני השאלה שמרחפים סביבו, מה גם שהדבר יספק הצדקה מוסרית (ולא רק משפטית) לחייב את האב להיות בקשר עם בנו.
כמו כן, השופט ציין בין היתר כי אם הממצאים יתגלו כשליליים, ייתכן שיהיה קל יותר להסביר לילד מדוע האב אינו בקשר איתו.
"התקווה הגדולה בנסיבות המקרה דנן היא, כי ממצאי הבדיקה יאששו האבהות הרשומה והאב יאמין סוף סוף באופן מוחלט, כי הקטין הוא בנו ובהתאם יעמוד בדיבורו וישקיע בקשר עמו", כתב השופט בהחלטה.
לעניין הרישום, השופט הבהיר כי בכל מקרה ניתן לקבוע כי הרישום לא ישתנה עד שהילד יהפוך לבגיר. לפיכך, השופט הורה לערוך את הבדיקה, בכפוף לכך שהאב יתחייב בכתב שלא יעתור לשינוי הרישום עד שהקטין יגיע לגיל 18, ולא יספר לאף אחד על הבדיקה.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה
* עורך דין מוטי ויניצקי שותף במשרד אלחנן, ויניצקי ושות' העוסק בתחום המשפחה
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.