אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תמ"א 38 >> מה עדיף: תמ"א 38 או שדרוג עצמי?

מה עדיף: תמ"א 38 או שדרוג עצמי?

מאת: עו"ד דורון תמיר | תאריך פרסום : 17/12/2020 13:05:00 | גרסת הדפסה

עורך דין תמ"א 38, מה עדיף: תמ"א 38 או שדרוג עצמי?עו"ד דורון תמיר | צילום: אורן טסלר, אילוסטרציה: fikmik, www.123rf.com

תמ"א 38 מסוג חיזוק מאפשרת לשפץ את הבניין והדירות תמורת ויתור על זכויות בנייה. לעומת זאת, שיפוץ עצמאי שכולל תוספות כמו מעלית, ממ"דים ומרפסות כרוך בעלויות. כדאי לדעת מה כל אחת מהאפשרויות טומנת בחובה

למרות הדיווחים וההודעות תמ"א 38 עדיין פה ובועטת. לא מעט בניינים נכנסים לפרויקטים של תמ"א 38 בהילוך גבוה, במיוחד תמ"א של חיזוק הבניין מפני רעידות אדמה שמקנה בנוסף גם ממ"ד, מרפסת שמש נאה ומעלית.

עם זאת, ברוב המקרים בנוסף לשיפוץ והרחבת הדירות נבנות בבניין עוד שתי קומות וחצי ומצטרפים דיירים חדשים. הדבר גורם לעיתים לרתיעה מצד בעלי הדירות שלא מעוניינים שדיירים נוספים יחלקו איתם את הבניין, ישתמשו להם בחניה ויעמיסו עליו. יש דיירים שרק המחשבה על עוד 12 שכנים מוציאה להם את החשק לעבור תהליך של תמ"א 38. על כן במאמר זה אספר בקצרה על האלטרנטיבות העומדות לרשותם.

נתחיל בהבהרה חשובה, תמ"א 38 נועדה לספק פתרון לעלויות הגבוהות של חיזוק הבניין, הוספת ממ"ד, מעלית ומרפסת והכל תוך הרחבת הדירות ככל שניתן על פי גודל החלקה.

התקנת מעלית בבניין בן 3-4 קומות, יכולה להגיע בקלות לעלות של כחצי מיליון שקלים; התקנת מרפסת שמש תלויה תעלה בין 70 ל-100 אלף שקלים לדייר; חיזוק היסודות ובניית ממ"דים על כל הכרוך בכך יכול להגיע למאות אלפי שקלים ויותר. אי לכך ובהתחשב בעלויות הגבוהות יחסית, העניק המחוקק לדיירים את הזכויות מתוקף תכנית החיזוק, שיאפשרו להם למכור את זכויות הבניה בקומה המפולשת ועל הגג ליזמים, בתמורה לחיזוק הבניין ולתוספות האמורות ללא כל הוצאה כספית מצידם.

בצד זאת, ישנם בניינים ישנים שלא זקוקים לשיפוץ המקיף המוצע במסגרת תמ"א 38. כשבבניין יש למשל מעלית אבל חסרים ממ"ד ומרפסת שמש והוא לא תואם את תקני החיזוק – הדיירים יכולים לחלוק בהוצאות השדרוג של הבניין שעשויות להגיע לכ-2 מיליון שקלים – מבלי לבנות קומות נוספות ולוותר על זכויות הבנייה.

כמו כן, אם הבניין לא ממש ממש ישן, עומדת לדיירים האפשרות להוסיף מרפסות שמש בלבד בעלות לא גבוהה במיוחד. עוד חשוב לזכור ששדרוגים כגון הוספת מרפסות או מעלית, מעלות את ערך הדירות ובעתיד אפשר יהיה למכור אותן ברווח נאה.

אז איך מבצעים את השדרוגים בפועל?

ראשית, יש לשכור שירותיו של עו"ד מתאים. תמ"א 38 או התקנת מעליות, מרפסת שמש וכדומה דורשות הסכמי התקשרות עם בעלי מקצוע שונים ולעיתים אפילו פיקוח הנדסי. על כן מומלץ ליצור קשר עם עו"ד שינחה אתכם כיצד לנהוג מולם. שנית, עליכם לוודא שיש הסכמה מצד רוב הדיירים בבניין.

הרוב הדרוש

נתחיל עם תמ"א 38 – כדי להוציא לפועל הסכם תמ"א 38 של חיזוק והרחבה נדרשת הסכמה של בעלי שני שליש מהדירות בבניין ששני שלישים מהרכוש המשותף צמודים לדירותיהם. כאמור, זה הפתרון היחידי שלא עולה לדיירים כלום.

נעבור להתקנת מעלית – כדי להוציא לפועל התקנה של מעלית נדרש רוב של 60% מדיירי הבניין. כמו כן, דיירי קומת הקרקע לא יישאו בעליות בניית המעלית אבל יהיו חייבים להשתתף בעלויות האחזקה ויהיו מורשים להשתמש בה גם אם לא נתנו הסכמתם לפרויקט.

נמשיך עם חדרים ממוגנים – כדי לאשר בניית ממ"ד לדירה ספציפית נדרש רוב של 60% מבעלי הדירות בלבד. אם יש בעלי דירות שהרחיבו את דירתם יראו בהם כמי שנתנו את הסכמתם להרחבה דומה של כל דירה אחרת בבניין. עם זאת, יש לוודא שבמסגרת בניית הממ"ד לא ינוצלו זכויות יתר שימנעו מהדיירים האחרים לבנות ממ"ד כשיחפצו בכך בעתיד. אם לא ניתן לבנות לדייר מסוים ממ"ד ודיירים אחרים חפצים לנצל את זכויות הבנייה שלו, יש לשלם לו דמי איזון ראויים.

ונסיים עם גולת כותרת – המרפסות – את ההחלטה על התקנת מרפסות רשאים לקבל מי שבבעלותם שלושה רבעים מהדירות ושני שלישים מהרכוש המשותף צמוד לדירותיהם. לעיתים הרשויות דורשות התקנת מרפסת דמה כדי לשמור על אחידות המראה של הדירות אולם לא ניתן לחייב את בעלי הדירות שהתנגדו להתקנת המרפסות להשתתף בעלויות. ככל שיותקנו מרפסות דמה הן לא יוצמדו לדירות אלא יישארו חלק מהרכוש המשותף. יתר סוגי המרפסות יוצמדו לדירות בעליהן.

כפי שאפשר לראות קיימות אופציות רבות לשדרוג ושיפוץ הבניין והדירות שמתאימות למקרים שונים. לכן לפני שמתחילים כדאי לעשות חושבים ולהתייעץ עם עו"ד.

* עו"ד  ונוטריון דורון תמיר עוסק בהתחדשות  עירונית ובייצוג דיירים בפרויקטים של פינוי  בינוי ותמ"א 38

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום תמ"א 38 באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום תמ"א 38
10 מושגי יסוד בהתחדשות עירונית
עו״ד ומגשר חיים פרטוש (צילום: רות אלוני)

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ