אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> מותק, הנושים רוצים את הבית

מותק, הנושים רוצים את הבית

מאת: עו"ד איתי גזית | תאריך פרסום : 30/10/2013 11:38:00 | גרסת הדפסה

מאת: עו"ד איתי גזית

מה קורה כאשר אחד מבני הזוג עומד בפני פשיטת רגל והנושים דורשים למכור את הדירה לשם כיסוי החוב? עו"ד איתי גזית מסביר מה מעמדה של הדירה, מהם חובות משותפים ומהן ההגנות החלות על בן-הזוג. אנא שמרו על קור רוח.

אדם חתם על ערבות לחברו ולא סיפר לאשתו. מספר חודשים לאחר מכן, ברח החייב לחו"ל והותיר לחברו - באקט חברי שאין כדוגמתו - את כל חובותיו. כצפוי, הנושים תבעו את חובם מהבעל, שבשלב זה כבר נפתחו נגדו הליכי פשיטת רגל. כשניסו הנושים להפקיע את דירתם של בני הזוג לשם כיסוי החוב, נשמעו צעקות השבר של האישה בכל הבניין.
בישראל מוגדרים בני-הזוג כישויות משפטיות נפרדות. על כן, כאשר הבעל, נניח, נכנס להליך פשיטת רגל, חובותיו לא מוחלים באופן אוטומטי על אשתו, והיא אינה נחשבת לפושטת רגל כתוצאה ממצבו הכלכלי. עם זאת, במקרים כאלה עלולות לצוץ שאלות בעניין זכויותיה וחובותיה של האישה בנכסים המשותפים, ובעיקר בדירת מגורים.

דיירת מוגנת בדירתה שלה?
כאשר דירת המגורים רשומה על שם שני בני הזוג, יכולים נושיו של הבעל להגיש בשמו תביעה לפירוק השיתוף בנכס ולמכירתו בשוק החופשי בכפוף, כמובן, לאישור בית המשפט הדן בהליכים בתיק. אלא שהפסיקה מראה, כי פירוק השיתוף על ידי הנושים לא שולל מהאישה את ההגנה הקנויה לה לפי חוק הגנת הדייר להמשיך ולהתגורר בנכס כדיירות מוגנת (ע"א 2094/08 עו"ד אייל שוורץ נ' מרגלית כובשי).
לא בטוח שמכירת הדירה היא הפתרון הראשון בו ייבחרו הנושים: כרוכות בכך עלויות לא מעטות, כדוגמת הוצאות המכירה, שכר הטרחה של כונס הנכסים, עלות דיור חלופי לבני-הזוג ועוד. עלויות אלו לא יושתו על בת הזוג ובית המשפט יצטרך לבחון, האם מכירת הנכס מיטיבה עם הנושים באופן המצדיק פגיעה באישה.

על זכויות משותפות וחובות נפרדים
הפסיקה והחוק מגנים על זכויות בני הזוג בנכסים המשותפים וקובעים, שנכסים שנצברו על ידי בני הזוג במהלך חייהם המשותפים שייכים לשני בני הזוג גם יחד. אלא שלצד שיתוף בזכויות בנכסים המשותפים, ההלכה הפסוקה מכירה גם בשיתוף בחובות שנוצרו במהלך החיים המשותפים: אם בן-הזוג נהנה מפירות השותפות, עליו לשאת גם בעול החובות שנוצרו בעטיים.
עם זאת, להלכה זו יש חריגים, וכאשר הנושים רוצים את הבית, על האישה להוכיח שחובותיו של הבעל הם בעלי אופי אישי מובהק, שכן אז השיתוף אינו חל עליהם והבית יהיה מוגן. ביהמ"ש קבע, כי החובות שאינם בחזקת השיתוף הם חובות שלא תרמו לתא המשפחתי המשותף ושמקורם בפעולה חריגה מצד בן הזוג. חובות שמקורם בהימורים או בהוצאה על מאהבת, וכן חובות שנעשו תוך ביצוע "מניפולציה כספית", לא יחשבו בחזקת השיתוף.
כך גם במקרה של נושים המתדפקים על הדלת בעקבות ערבות שחתם אחד מבני-הזוג לצד שלישי. בית המשפט קבע, כי גם במקרה כזה החוב אינו בחזקת השיתוף. יתרה מזאת: הפיכתה של האישה למעין "ערבה" לחוב בעל כורכה מנוגדת להוראותיו של חוק הערבות.

נפרדים ושותפים
לא מעט זוגות מנהלים תא כלכלי נפרד לחלוטין, בו אין לאף צד חזקה על רכושו של הצד האחר. הלכת השיתוף - הן בזכויות והן בחובות - לא תחול עליהם במקרה כזה. עם זאת, כאשר יוצרים בני הזוג הסדר קנייני של שיתוף נקודתי ספציפי בנכס מסוים - בין אם ברכישתו, אחזקתו או שיפוצו - הרי שנכס זה יוחרג ממצבת נכסיו של החייב, ובת הזוג תוכל לעמוד על זכויותיה בנכס, מבלי שתוחל על הנכס האמור חזקת השיתוף בחיובים.
גם כאשר בן הזוג נכנס להליך פשיטת רגל, סוף העולם עדיין לא הגיע. דיני פשיטת הרגל מקנים לחייבים ולבני זוגם זכויות גם במצב מורכב זה, וניתן לנקוט בצעדים משפטיים מונעים ומגנים על מנת למזער את הפגיעה. הצעד הראשון יהיה לשמור על קור רוח.

לפסק הדין המאוזכר במאמר:
ע"א 2094/08 עו"ד אייל שוורץ נ' מרגלית כובשי

 

* הכותב הוא עו"ד העוסק בתחום פשיטות הרגל .
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

 

למדור: תאגידים

אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il


 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
צוואה בגיל 18? יש בשביל מה
צילום: איציק שוקל

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ