אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> מי יאמץ את יתומי המלחמה?

מי יאמץ את יתומי המלחמה?

מאת: עו"ד מורן חן הראל | תאריך פרסום : 22/10/2023 12:13:00 | גרסת הדפסה

עו"ד מורן חן הראל | צילום: רמה שפי יזמה, אילוסטרציה: Luke Pennystan on Unsplash

מה מנחה את הרשויות בקביעת אפוטרופוס לילדים ואיך תוכלו לדאוג מראש לעתיד ילדיכם?

המלחמה הותירה לא מעט יתומים, ילדים רכים אשר יגדלו בלי הוריהם. באמצעי התקשורת נשמעו זה מכבר הצהרות של אנשים שונים אשר גילו ענין וביקשו לאמץ את היתומים או לכל הפחות לשמש להם משפחות אומנה עד שיתבהר מצבם המשפטי.

מבחינה משפטית, האפוטרופוסים הטבעיים של כל ילד הם ההורים שלו. כאשר אחד ההורים נפטר, המשמורת על הקטינים, עוברת במלואה לידי ההורה השני וזה לא משנה אם ההורים היו נשואים, גרושים או פרודים.

בהיעדר אפוטרופוסים לקטינים, רשויות הרווחה ובית המשפט לענייני משפחה, ממנים לילדים אפוטרופוס זמני ולאחר מכן קבוע. המשפחה הקרובה של הקטינים תהיה בראש סדר העדיפות למינוי כאפוטרופוס עבורם, במידה והיא מעוניינת ומסוגלת לכך. זאת מתוך הנחה שטובת הקטינים היא לגדול בסביבת המשפחה הקרובה – סבא וסבתא, דודים ובני דודים – כל אפשרות מבורכת בתנאי שיש מסוגלות לכך.

במצב בו ההורים עוברים יחד לעולם הבא ומשאירים אחריהם ילדים קטינים, אם ההורים לא השאירו צוואה שמתייחסת לסיטואציה כזו, רצונם לא ידוע.

לכן, בעת כתיבת צוואה חשוב לציין מי אתם מעוניינים שיטפל בילדים הקטינים במקרה של מוות של שני ההורים והקפידו שהניסוח יהיה ברור וחד משמעי. כמובן שיש לוודא עם האפוטרופוס העתידי כי הוא מקבל עליו את התפקיד בטרם תציינו את שמו בצוואתכם. בנוסף אני ממליצה להתייחס בצוואה גם לאפוטרופוס חלופי, במידה והראשון לא יוכל או לא יהיה מעונין לשמש כאפוטרופוס לקטינים בבוא היום.

עם זאת, חשוב לדעת שבכל הקשור לנושא האפוטרופסות על הקטינים תוכן הצוואה אינו מחייב שרצונכם ימומש. ההחלטה הסופית בנושא תיעשה על ידי רשויות הרווחה ובית המשפט, כאשר טובת הקטינים תהווה את השיקול המרכזי והחשוב מכל. ככל שהצוואה שלכם תהיה מנומקת ומפורטת יותר, כך יגברו הסיכויים שהיא תאומץ על ידי בית המשפט.

כדי להגדיל את הסיכוי שבית המשפט והרשויות יתחשבו ברצונכם, מומלץ להורות בצוואה כי האדם שאותו אתם מעוניינים למנות כאפוטרופוס יקבל לידיו גם את הרכוש השייך לקטינים, ולמנות אותו כאחראי על הרכוש והכסף שלהם עד שיגיעו לבגרות. הוראה שכזאת מחזקת את רצונכם.

מטרת כל האמור היא להבטיח כי רצונכם יקוים במלואו וכן למנוע מבני המשפחה המורחבת להתנגד לכל החלטה שהיא ולהיגרר למאבק משפטי ממושך, שכן רצונכם נכתב במפורש בצוואה.

נושא האפוטרופסות קריטי במיוחד עבור משפחות חד-הוריות ובמצב בו אין אפוטרופוס טבעי נוסף לילד הקטין. כמו כן, במשפחות של זוגות חד מיניים, ההורה הביולוגי נחשב לאפוטרופוס מבחינה משפטית ואם קורה לו משהו, ההורה השני עלול למצוא את עצמו חסר יכולת לקבל כל החלטה בכל הנוגע לילדים הקטינים. עריכת צוואה מפורטת יכולה למנוע במקרה זה התנהלות משפטית מייגעת ומיותרת.

* מורן חן הראל, עורכת דין, מגשרת ומטפלת, עוסקת בדיני משפחה, ירושה, צוואות ואפוטרופסות

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ